Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Copa Africa: Οι “Ελληνες” της…Αφρικής!

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αρχίζει το προσεχές Σάββατο 14 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το Κόπα Αφρικα, οι διοργανωτές του οποίου φιλοδοξούν ν΄αναβαθμίσουν σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, μετά την συμφωνία με “ισχυρούς” χορηγούς και μεγάλη άυξηση εσόδων για κάθε ομοσπονδία.

Χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους, οι εθνικές ομάδες 16 χωρών της αφρικανικής ηπείρου, θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση, με απώτερο στόχο την όσο τον δυνατόν καλύτερη δυνατή πορεία στην διοργάνωση.

Σ΄ένα ποδοσφαιρικό ραντεβού, όπου θα συναντηθούν τα δύο άκρα του ποδοσφαιρικού κόσμου, ο επαγγελματισμός κορυφαίου επιπέδου και η ανεργία, δεσπόζει η παρουσία του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιανγκ, καθώς ο επιθετικός της Ντόρτμουντ θα είναι το “βαρύ πυροβολικό” της “οικοδέσποινας” Γκαμπόν. Ο εκατομμυριούχος στράικερ θα έχει συμπαίκτες και αντιπάλους που δεν ανήκουν σε κάποιον σύλλογο (!), όπως για παράδειγμα ο συμπατριώτης του τερματοφύλακας, Μφα Μεζουϊ, αλλά και ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ.

Σημαντική παράμετρος της εφετινής διοργάνωσης, είναι και η παρουσία αρκετών προπονητών που έχουν κάνει καριέρα σε διεθνές επίπεδο και πλέον στην δύση της καριέρας τους, εργάζονται κυρίως χάρη στο όνομα τους, βάζοντας τα τελευταία “ένσημα”. Οπως ο Αργεντινός, Εκτορ Ραούλ Κούπερ που κάθεται στον πάγκο της Αιγύπτου, ο Ισπανός, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο που καθοδηγεί την Γκαμπόν, ο Βέλγος τεχνικός του Καμερούν, Ούγκο Μπροος, ο Ισραηλινός -πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού- Αβραάμ Γκραντ που εργάζεται στην Γκάνα και ο Γάλλος, Αλέν Ζιρές, «εκλέκτορας» του Μάλι.

Τις μεγαλύτερες “απώλειες” στον …υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο, όπου τα εθνικά πρωταθλήματα συνεχίζονται κανονικά, θα έχουν το σαμπιονά και η πριμέρα ντιβιζιόν, καθώς πολλοί παίκτες εκπροσωπούν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους και θα απουσιάσουν από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους μέχρι να ολοκληρωθεί η παρουσία τους στην διοργάνωση.

Οσον αφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα “εκπροσωπηθεί” από εννέα ποδοσφαιριστές στην κορυφαία διοργάνωση της Αφρικής. Πρόκειται για τους μέσους του Λεβαδειακού, Ζοζέ Λουϊς Μέντες Λόπες “Ζεζίνιο”, Τόνι Μπρίτο και Τόνι Σίλβα που θα αγωνισθούν με την Γουϊνέα Μπισάου, τον Μαροκινό στόπερ του Ολυμπιακού, Μαρουάν Ντα Κόστα, τον μέσο των “ερυθρολεύκων”, Αλεξις Ρομάο από το Τόγκο, τον Αιγύπτιο μέσο του Παναιτωλικού, Αμιρ Ουαρντά και τους άσους του Παναθηναϊκού, Πολ Ζοζέ Μποκού (μέσος, Κονγκό), Μουμπάρακ Γουακάσο (μέσος, Γκάνα) και Ουσμάν Κουλιμπαλί (αμυντικός, Μάλι).

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε