Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: Αποκλεισμός ομάδων και αθλητών της Ρωσίας σε βόλεϊ και τένις

Εισβολή στην Ουκρανία: Αποκλεισμός ομάδων και αθλητών της Ρωσίας σε βόλεϊ και τένις
ΦΩΤΟ Reuters

Οι ρωσικές ομοσπονδίες τένις και βόλεϊ αποκλείστηκαν δια παντός από τις διεθνείς διοργανώσεις σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αντίστοιχες παγκόσμιες ομοσπονδίες των εν λόγω αθλημάτων. Μόνο ως ουδέτεροι μπορούν να συμμετάσχουν στα κολυμβητικά αθλήματα οι Ρώσοι σύμφωνα με την FINA ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη συνδρομή δυνάμεων και της Λευκορωσίας, επέφερε (όπως σε ολόκληρο τον αθλητισμό) «συνέπειες» για τις συγκεκριμένες χώρες και στο τένις, με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) να ανακοινώνει την Τρίτη (01/03) την άμεση αναστολή αναγνώρισης της ρωσικής και της λευκορωσικής ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, οι δύο ομοσπονδίες αποβλήθηκαν -μέχρι νεοτέρας- απ’ τις τάξεις της διεθνούς ομοσπονδίας τένις, ενώ απαγορεύτηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε ομαδικούς αγώνες.

«Η ITF παραμένει σε στενή επαφή με την Ουκρανική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ITF.

Στον αντίποδα, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωσή τους όλα τα διεθνή όργανα του τένις «Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι τενίστες μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις και Grand Slam, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν υπό το όνομα ή τη σημαία της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας μέχρι νεωτέρας», συμπληρώνοντας πως: «Τα διεθνή όργανα διοίκησης του τένις είναι ενωμένα στην καταδίκη μας για τις ενέργειες της Ρωσίας».

Από εκεί και πέρα την πόρτα της εξόδου έδειξε στους Ρώσους και το βόλεϊ. Οι διοργανώσεις στις οποίες ισχύει η απόφαση αυτή είναι όλα τα πρωταθλήματα συλλόγων και Εθνικών ομάδων της CEV, οι διοργανώσεις του Beach Volley αλλά και του Snow Volley. Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ακύρωση της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βόλεϊ στη Μόσχα.

Τέλος η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (FINA) ανακοίνωσε πως Ρώσοι ή Λευκορώσοι (είτε ως άτομα είτε ως ομάδες), θα πρέπει να γίνονται δεκτοί μόνο ως ουδέτεροι αθλητές ή ως ουδέτερες ομάδες. Δεν πρέπει να επιδεικνύονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή να παίζονται ύμνοι σε διεθνείς διοργανώσεις υγρού στίβου.

«Η FINA εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο του πολέμου στην κοινότητα του υγρού στίβου και στον ευρύτερο πληθυσμό της Ουκρανίας. Η FINA θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τη σοβαρή κατάσταση και να λαμβάνει περαιτέρω αποφάσεις ανάλογα με την περίπτωση», αναφέρει στην ενημέρωσή της.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης Εφήβων- Νεανίδων που ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο, στο Καζάν, καθώς και των FINA Artistic Swimming World Series της Καλλιτεχνικής Κολύμβησης και Diving World Series των Καταδύσεων που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν μαζί στις 8-10 Απριλίου επίσης στο Καζάν.

Το προσεχές διάστημα, θα ανακοινωθεί ο νέος τόπος και χρόνος διεξαγωγής του αγώνα Ρωσία- Ελλάδα για το World League Ανδρών στο πόλο που ήταν αρχικά προγραμματισμένος να γίνει στις 8 Μαρτίου στην Αγία Πετρούπολη.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις