Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Εξαιρέσεις Αμερικανών αθλητών για ντόπινγκ πριν το Ρίο”

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπεκλάπησαν από μια ομάδα χάκερ με την ονομασία Fancy Bears και τα οποία έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό “DER SPIEGEL”, μεγάλος αριθμός κορυφαίων αθλητών των ΗΠΑ είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τη λήψη σκευασμάτων τα οποία περιείχαν απαγορευμένες ουσίες, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Αυτό προκύπτει από την επικοινωνία που είχαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εργαζόμενους του αμερικανικού οργανισμού αντι-ντόπινγκ (USADA), στοιχεία που παραχώρησε στο περιοδικό η ομάδα των -Ρώσων όπως όλοι πιστεύουν- χάκερ.

Σύμφωνα με τα υποκλαπέντα emails, ο USADA βρέθηκε κάτω από ασφυκτική πίεση τον περασμένο Ιούνιο, έξι μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όταν πολλοί αθλητές τς χώρας έκαναν ταυτόχρονα αιτήσεις για εξαίρεσή τους από τον σχετικό κανονισμό λήψης σκευασμάτων με απαγορευμένες ουσίες επικαλούμενοι τραυματισμούς και ιώσεις.

Ο σχετικός κανονισμός γνωστός ως TUE (Therapeutic Use Exemption), δηλαδή Εξαίρεση για Θεραπευτική Χρήση, αφορά αθλητές που έχουν τραυματιστεί ή ασθενήσει. Τότε, καλούνται να υποβάλουν σχετική ιατρικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από το γιατρό τους με αποδέκτη την εθνική υπηρεσία αντι-ντόπινγκ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση, οι αθλητές μπορούν να λάβουν διάφορα σκευάσματα τα οποία περιέχουν απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες, χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες από ένα θετικό δείγμα ντόπινγκ. Πρόκειται για μια πρακτική η οποία πρέπει να ασκείται με σκεπτικισμό για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω της πιθανότητας για κατάχρηση.

Στις 30 Ιουνίου, 2016 η εργαζόμενη στον USADA, Σέλι Ρόντιμιρ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις άδειες εξαίρεσης, έστειλε ένα email στους συναδέλφους της στο οποίο αναφέρει ότι λαμβάνει αιτήσεις για χρήση της ουσίας πρεδνιζόνη, από αθλητές και κολυμβητές που το διάστημα εκείνο μετείχαν στα τράιαλ των ομοσπονδιών τους για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Η Πρεδνιζόνη είναι ένα αντι-φλεγμονώδες στεροειδές που χρησιμοποιείται για χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn και ρευματισμούς και απαγορεύεται στο αθλητισμό. Στο e-mail της, η Ρόντιμιρ παραπονέθηκε ότι οι αθλητές είχαν υποβάλει αίτηση για άδειες εξαίρεσης «της τελευταίας στιγμής» και ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο είχε συμβεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Στην πραγματικότητα τα πράγματα φαίνονται χειρότερα από ότι στους αγώνες του 2012», έγραψε η Ρόντιμιρ.

Ο Μάθιου Φέντορουκ, διευθυντής επιστημών στον USADA, της απάντησε ότι η διαχείριση του τεράστιου όγκου των αιτήσεων «είναι πραγματικά αγχώδης» για την ομάδα που της επεξεργάζεται και τόνιζε πως ήταν επειγόντως αναγκαία η καλύτερη ενημέρωση των αθλητών σχετικά με τις διατυπώσεις και τις προθεσμίες χορήγησης της εξαίρεσης.

Σε ένα άλλο μάλιστα email του ίδιου προς το ιατρικό τμήμα παραπονείται ότι οι περισσότεροι αθλητές των ΗΠΑ δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες εξαίρεσης του WADA, που αναφέρουν ότι οι αιτήσεις για τις σχετικές άδειες πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη λήψη του φαρμάκου.

Απαντώντας στο δημοσίευμα του «DER SPIEGEL», ο εκπρόσωπος του USADA Ράιαν Μέιντεν, ισχυρίστηκε ότι ο οργανισμός επεξεργάζεται κάθε αίτηση εξαίρεσης με «αυστηρότητα». Πάντως, τα έγγραφα που υπέκλεψε η ομάδα «Fancy Bears» δείχνει το ακριβώς αντίθετο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του WADA οι άδειες εξαίρεσης που δόθηκαν, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Από τις 897 άδειες που εγκρίθηκαν το 2014, το 2015 αυξήθηκαν σε 1.330.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε