Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ελλάδα – Ιταλία: Για το 2×2 η εθνική μπάσκετ κόντρα στην «οικοδέσποινα»

Ελλάδα – Ιταλία: Για το 2×2 η εθνική μπάσκετ κόντρα στην «οικοδέσποινα»
Intime.gr

Η Εθνική μπάσκετ κατάφερε να κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο Eurobasket 2022 και τώρα θέλει να έχει και την ανάλογη συνέχεια. Απόψε (22:00, NewsIt.gr, ΕΡΤ1) στο Μιλάνο, αντιμετωπίζει την… οικοδέσποινα του 3ου ομίλου Ιταλία, με μοναδικό στόχο το 2×2.

Η εθνική μπάσκετ έκανε χθες (02/09) το πρώτο βήμα στο Eurobasket 2022, επικρατώντας με 89-85 της Κροατίας στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της στη διοργάνωση και απόψε στις 22:00 αντιμετωπίζει την Ιταλία, για τη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου, στο Μιλάνο.

Εθνική Ελλάδας και Ιταλία ξεκίνησαν με νίκες, λοιπόν την 1η αγωνιστική, αφού και η «Σκουάντρα Ατζούρα» μπήκε με το… δεξί, επικρατώντας της Εσθονίας, με 83-62.

Θεωρητικά, οι Ιταλοί είναι δηλαδή πιο… ξεκούραστοι εν συγκρίσει με την εθνική, μιας και οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη έκαναν κόντρα στην Κροατία τα εύκολα του α΄ μέρους… δύσκολα στο τέλος, παίζοντας όμως χωρίς ψηλούς (έμειναν εκτός οι Παπαγιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο).

Πιθανώς, ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα έχει στη διάθεσή του για κάποια λεπτά τον Γιώργο Παπαγιάννη, σε αντίθεση με τον Κώστα Αντετοκούνμπο που λογικά θα μείνει και πάλι εκτός.

Στην που η εθνική μπάσκετ κάνει το δύο , τότε θα έχει θέσει τις βάσεις για να τερματίσει πρώτη στον 3ο όμιλο και ν’ αντιμετωπίσει τον 4ο του 4ου ομίλου, στον νοκ άουτ χιαστί αγώνα της φάσης των «16» στο Βερολίνο (στον όμιλο ακολουθούν τα ματς με Ουκρανία, Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία).

Οι Ιταλοί θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να σταματήσουν τον εκπληκτικό Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη. Άλλωστε, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που “τράβηξαν” την “Γαλανόλευκη”, όταν ο “Greek freak” ήταν άστοχος.

H απουσία του 34χρονου ΝΒΑερ Ντανίλο Γκαλινάρι άφησε την οικοδέσποινα του 3ου ομίλου, Ιταλία, χωρίς τον βασικό της φόργουορντ στο Eurobasket 2022 (υπέστη ρήξη χιαστού (η έκταση του τραυματισμού έγινε γνωστή μόλις χθες και θα χάσει και τη σεζόν στο ΝΒΑ).

Οι Ιταλοί διαθέτουν πάντως ΝΒΑερ, τον φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ, Σιμόνε Φοντέκιο, καθώς και έναν πρώην ΝΒΑερ… τον Λουίτζι Ντατόμε της Αρμάνι Μιλάνο. Οι Νικολό Μέλι και Πολ Μπιλίγκα, συμπαίκτες με τον Ντατόμε στην Αρμάνι έχουν αποκτήσει εύλογα αυτοματισμούς και εκτός αυτού θα παίζουν… εντός έδρας! Αντίπαλοι στο παρκέ θα βρεθούν οι πρώην συμπαίκτες στη Φενερμπατσέ, Λουίτζι Ντατόμε και Κώστας Σλούκας.

Ο τεχνικός της Ιταλίας, Τζιανμάρκο Ποτσέκο έχει «όπλο» στο «4» τον πρωταθλητή Euroleague με την Αναντολού Εφές, Ακίλε Πολονάρα. Η Ιταλία μετρά 10 μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (2 χρυσά, 4 ασημένια και 4 χάλκινα). Πρωταθλητές Ευρώπης αναδείχτηκαν το 1983 στη Ναντ και το 1999 στο Παρίσι, νικώντας και τις δύο φορές την Ισπανία στον τελικό.

Το 2003 στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, οι Ιταλοί απέκλεισαν την εθνική στον προημιτελικό και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο ήταν και το τελευταίο για την ασημένια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Στο Ευρωμπάσκετ του 2017, η «σκουάντρα ατζούρα» έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Γιοάν Ροσό (Γαλλία), Λουίς Καστίγιο (Ισπανία) και Ράντομιρ Βοΐνοβιτς (Μαυροβούνιο). Οι δύο πρώτοι είχαν διευθύνει το χθεσινό Ελλάδα-Κροατία.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις