Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελλάδα – Ολλανδία 0-1: Βλαχοδήμος και Εθνική «λύγισαν» στο φινάλε με πέναλτι – Στα playoffs του Nations League θα ψάξει η Γαλανόλευκη πρόκριση για το Euro 2024

Ελλάδα – Ολλανδία 0-1: Βλαχοδήμος και Εθνική «λύγισαν» στο φινάλε με πέναλτι  – Στα playoffs του Nations League θα ψάξει η Γαλανόλευκη πρόκριση για το Euro 2024
Eurokinissi

Η Εθνική ποδοσφαίρου έδωσε… ψυχή κόντρα στην Ολλανδία, μέσα στην OPAP Arena, αλλά οι “οράνιε” πήραν τη νίκη με εκτέλεση πέναλτι του φαν Ντάικ στο 90+3′ (0-1). Μεγάλες επεμβάσεις από τον Βλαχοδήμο, με τον Έλληνα πορτιέρε να “βγάζει” και πέναλτι στο πρώτο μέρος. Οι φιλοξενούμενοι “έπιασαν” την Ελλάδα στη δεύτερη θέση του προκριματικού ομίλου, έχοντας παιχνίδι λιγότερο και τις… πιθανότητες με το μέρος τους, για πρόκριση στα τελικά του Euro 2024. Η Γαλανόλευκη θα ψάξει να κάνει το ίδιο μέσω των playoffs του Nations League.

Όταν παίζεις με την 7η παγκόσμια “δύναμη” στο ποδόσφαιρο, αλλά τα έχεις δώσει όλα, ακόμα και μια ήττα στο 90+3′ σου αφήνει… πικρή γεύση! Η Εθνική Ελλάδας έχασε από την Ολλανδία με 1-0 με πέναλτι που κέρδισε ο Ντούμφρις κι εκτέλεσε ο Φαν Ντάικ στο 90΄+3 και, ουσιαστικά, αποχαιρέτησε το στόχο της απευθείας πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2024.

Η νίκη των «Οράνιε» στην OPAP Arena τους φέρνει ισόβαθμους της ελληνικής ομάδας στους 12 βαθμούς, αλλά με παιχνίδι λιγότερο και με πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα ως τη λήξη του Β΄ προκριματικού ομίλου.

Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν θα παίξει εντός έδρας με την Ιρλανδία κι εκτός με το Γιβραλτάρ, την ώρα που η «γαλανόλευκη» θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός έδρας μεν, αλλά με αντίπαλο τη Γαλλία. Πλέον, η Εθνική ομάδα θα επιδιώξει να κερδίσει το εισιτήριο για τα τελικά της Γερμανίας μέσω του Nations League.

Το παιχνίδι…

Η Ολλανδία προσπάθησε να μπει επιθετικά στο ματς, πιέζοντας στο χώρο του κέντρου, αλλά η Εθνική Ελλάδας ανέβασε.. στροφές, κυκλοφορώντας την μπάλα στις πτέρυγες. Μετά το πέρας των πρώτων 15 λεπτών, πάντως, οι “οράνιε” είχαν την κατοχή της μπάλας και βρήκαν αρκετό χώρο γύρων -και μέσα- στα καρέ του Βλαχοδήμου.

Η ελληνική άμυνα βρέθηκε υπό πίεση και η επιμονή των “οράνιε” έφερε αποτέλεσμα στο 25′. Ο διαιτητής Ερνάντεθ έδειξε την άσπρη βούλα για μαρκάρισμα του Κουλιεράκη στον Φαν Ντάικ και το VAR επιβεβαίωσε το πέναλτι. Ο Βέτγκχορστ έστησε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, αλλά ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έπεσε στην αριστερή του γωνία και μπλόκαρε την μπάλα!

Η Εθνική ποδοσφαίρου… στριμώχτηκε στην άμυνά της για αρκετά λεπτά, έχοντας κάποιες.. αναλαμπές για λίγα λεπτά, προς το τέλος του πρώτου μέρους. Στο 44′ οι φιλοξενούμενοι -και πιο συγκεκριμένα ο Μπεργκβάιν “έπιασε’ το σκαστό σουτ στην κίνηση μέσα από τη μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων, με τον Βλαχοδήο να “βγάζει” εντυπωσιακά!

Η Ολλανδία μπήκε στην επανάληψη με το πόδι στο… γκάζι, αλλά ευτυχώς για την Εθνική, ο Βλαχοδήμος δεν επέτρεψε να παραβιαστεί η εστία του τόσο στο 47′ από το σουτ του Μπεργκβάιν, όσο και στο 52′. Στο ενδιάμεσο (50′) ο Ιωαννίδης απείλησε για πρώτη φορά την αντίπαλη εστία, μετά από ατομική προσπάθεια, με την μπάλα όμως να καταλήγει άουτ, μετά από κοντινό σουτ.

Ο Γουστάβο Πογές -όπως και Ρόναλντ Κούμαν- προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις στην ενδεκάδες τους, με τους Μπουχαλάκη, Σιώπη και Φούντα να… γεμίζουν καλύτερα τους χώρους.

Η Εθνική ποδοσφαίρου έδειξε να ισορροπεί το ματς να να βγαίνει σιγά σιγά στην επίθεση, λειτουργώντας καλύτερα στα χαφ, με τους Γιακουμάκη και Παυλίδη να μπαίνουν και αυτοί στο ματς, για να… φέρουν το γκολ της νίκης. Η Ελλάδα πίεσε για το “χρυσό” γκολ, αλλά τελικά ήταν αυτή που το δέχθηκε.

Στο 89′ ο ο Παυλίδης έκανε πέναλτι στον Ντούμφρις, ο διαιτητής έδωσε πέναλτι, τελικά κλήθηκε να δει την φάση, δεν άλλαξε γνώμη και ο Φαν Ντάικ στάθηκε εύστοχος στο 90+3′ για το τελικό 0-1. Λίγα λεπτά μετά, ο ρέφερι εξέτασε νέα φάση για πέναλτι υπέρ της Ολλανδίας, απέβαλε τον Πογέτ με κόκκινη κάρτα, αλλά τελικά δεν έδωσε τη συγκεκριμένη ποινή.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις