Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένες Καντέρ: Ο φανατικός υποστηρικτής του Γκιουλέν που “φλέρταρε” ο Ολυμπιακός – Το χρονικό της βεντέτας με τον Ερντογάν

Ένες Καντέρ: Ο φανατικός υποστηρικτής του Γκιουλέν που “φλέρταρε” ο Ολυμπιακός – Το χρονικό της βεντέτας με τον Ερντογάν

– Το όνομα του Ένες Καντέρ επανήλθε στο φως της δημοσιότητας, όχι για τα μπασκετικά του επιτεύγματα αλλά και πάλι για την πολιτική του κόντρα με τον Ταγίπ Ερντογάν
– Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του
– Η σκληρή κόντρα του με τον Ερντογάν και η φανατική υποστήριξη στον Γκιουλέν
– Έφτασε σε σημείο να απαρνηθεί την οικογένεια του και να υπογράψει επιστολή ως Καντέρ-Γκιουλέν
– Αυτό είναι το προφίλ του Τούρκου NBAερ, τον οποίο ήθελε ο Ολυμπιακός πριν μερικά χρόνια

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, o Ένες Καντέρ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται υπό κράτηση σε αεροδρόμιο στην Ρουμανία, μιας και η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του. Ο λόγος; Προφανέστατος! Βρίσκεται σε σκληρή κόντρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του ότι είναι οπαδός του Γκιουλέν, τον οποίο και κατηγορούν ότι ήταν ο υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Η κόντρα του Καντέρ με την Κυβέρνηση της Τουρκίας κι ακόμα περισσότερο με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μία καινούργια ιστορία. Ο Τούρκος σέντερ είχε επιτεθεί ανοιχτά στον πανίσχυρο άνδρας της Τουρκίας και το περασμένο καλοκαίρι, όταν και είχε αναφέρει ότι ο λόγος που δεν τον καλούν στην Εθνική της χώρας είναι οι πολιτικές του απόψεις.

Κι η αλήθεια είναι ότι ο Κάντερ είχε δίκιο, μιας και πρόκειται για έναν από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες της Τουρκίας, αλλά ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν τον κάλεσε ποτέ στην ομάδα.

“Οι δειλοί είναι ανίκανοι!” Δεν χρειάζεσαι δικαιολογία. Αν είχαν ίχνος αξιοπρέπειας, θα μπορούσαν να πουν την αλήθεια. Ότι, δηλαδή, δεν θα πάρουμε μαζί μας τον Ενές διότι φοβόμαστε τον δικτάτορα”, είχε γράψει ο Καντέρ, όταν έμαθε ότι δεν συμπεριλήφθηκε στη 12άδα για το περασμένο Προολυμπιακό τουρνουά.

Τον αποκήρυξε ο πατέρας του

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα, ο πατέρας του, Μεχμέτ Καντέρ, να τον αποκηρύξει, λόγω του ότι συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. “Δεν θέλουμε πλέον να φέρει το όνομα της οικογένειάς μας! Απολογούμαι στον τούρκικο λαό και τον πρόεδρο Ερντογάν που έχω έναν τέτοιο γιο! Τον προειδοποιήσαμε για τις σχέσεις του με τον Γκιουλέν…”, είχε αναφέρει ο πατέρας του Καντέρ.

Δήλωσε ότι θα θυσίαζε τους πάντες για τον Γκιουλέν

Η αντίδραση του Τούρκου μπασκετμπολίστα; Μέσω επιστολής κατέστησε σαφές ότι θα θυσίαζε τους πάντες για τη χάρη του Γκιουλέν, στέλνοντας το μήνυμα του στον Ερντογάν.

Η επιστολή του Καντέρ:

“Σήμερα έχασα τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου, την οικογένειά μου και όλους τους συγγενείς μου! Ο ίδιος μου ο πατέρας μού ζήτησε να αλλάξω το επώνυμό μου. Η μητέρα μου, που με έφερε στη ζωή, με αποκήρυξε. Τα αδέλφια μου, που μεγαλώσαμε μαζί, με αγνοούν! Οι συγγενείς μου δεν θέλουν να με ξαναδούν!

Για το έργο του Γκιουλέν, που αναπτύχθηκε μέσα από τα δάκρυα πιστών και αφοσιωμένων ανθρώπων, όχι μόνο εγώ αλλά… χιλιάδες Καντέρ πρέπει να θυσιαστούν! Θα θυσίαζα τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και όλη την οικογένειά μου για τη χάρη του Γκιουλέν.

Θα έδινα το κεφάλι μου για αυτή την περίπτωση. Θα μπορούσα να θυσιάσω τον Παράδεισο μου και να περάσω μέσα από την κόλαση. Η αγάπη μου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν είναι μεγαλύτερη από αυτήν για τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τα αδέλφια μου και όσους αγαπώ στη ζωή.

Η μητέρα μου και ο πατέρας μου θυσιάζονται για σένα, για τις υπηρεσίες σου. Ο Θεός θα τους προσέξει. Κουράγιο αδέλφια μου, κουράγιο αδελφές μου! Δεν πρέπει να ηττηθούμε αυτή τη στιγμή που νικάμε! Από εδώ και στο εξής, τα αδέλφια μου είναι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν σε 171 χώρες!

Οι “στρατιώτες” του Γκιουλέν είναι οι αδελφοί και οι αδελφές μου. Από εδώ και στο εξής, η οικογένειά μου είναι ο δακρυσμένος Γκιουλέν! Οι τύραννοι θα εξαφανιστούν!

Υπάρχει Θεός, δεν υπάρχει θλίψη!

Ενές (Καντέρ) Γκιουλέν”.

Η μπασκετική του διαδρομή

Ο Ένες Καντέρ αποτελεί έναν από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες της Τουρκίας. Αγωνίζεται από το 2011 στο ΝΒΑ, φορώντας μέχρι το 2015 τη φανέλα των Τζαζ. Από το 2015 μέχρι και σήμερα, αγωνίζεται στους Θάντερ, κάνοντας ιδιαίτεα αισθητή την παρουσία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο 25χρονος Τούρκος ψηλός γεννήθηκε στη Ζυρίχη κι έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στη Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, τον είχε βάλει στο στόχαστρο του το 2009, αλλά εκείνος προτίμησε να κυνηγήσει το όνειρο του στο ΝΒΑ, γι’ αυτό και μετά τη Φενέρμπαχτσε μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε