Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΠΟ: FIFA και UEFA ζητούν την άμεση εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης

ΕΠΟ: FIFA και UEFA ζητούν την άμεση εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης
ΦΩΤΟ Intime

Η UEFA και η FIFA με αυστηρή επιστολή ζητούν από την ΕΠΟ στη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουλίου να περάσει κατά γράμμα η ολιστική μελέτη.

Την άμεση εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ, σε πιστή εφαρμογή όσων προβλέπονται στην ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ζητούν η FIFA και η UEFA από την ελληνική ομοσπονδία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, οι διεθνείς συνομοσπονδίες απέστειλαν επιστολή σε αυστηρό τόνο προς την ΕΠΟ, ζητώντας να περάσουν στην έκτακτη γενική συνέλευση της Δευτέρας (19/7) όλες οι τροποποιήσεις του καταστατικού, όπως αυτές αναφέρονται στην ολιστική μελέτη. Όπως έγινε γνωστό από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης θα έχει στις 4 μ.μ. τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και η ΕΠΟ.

Η επιστολή των FIFA/UEFA προς την ΕΠΟ

«Παραπέμπουμε στην επιστολή μας της 24ης Ιουνίου 2021 στην οποία σας ενημερώναμε ότι η κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) είχε τεθεί υπόψη του Προεδρείου της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και προς υπόμνησή σας, σας υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρείο είχε υποστηρίξει μετ’ επιτάσεως, επί τη βάσει του Άρθρου 18 παρ. 1 εδ. στ του Οργανωτικού Κανονισμού της UEFA (εκδ. 2020), τα παρακάτω:
“(i) Η ΕΠΟ θα υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις της Ολιστικής Μελέτης.
(ii) Η ΕΠΟ θα εγκρίνει το αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ, όπως αυτό συντάχθηκε μετά την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στην Ελλάδα κατά την 1η και 2α Ιουνίου 2021 και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της ΕΠΟ στις 12 Ιουνίου 2021, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2021.
(iii) Η ΕΠΟ θα συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναφέρονται στο ισχύον Καταστατικό της ΕΠΟ, σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τα ενημερώσει για τη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού.” (η υπογράμμιση δική μας)

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν επίσης απευθείας στους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 25 Ιουνίου 2021. Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, λάβαμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ οι οποίες τροποποιούν ουσιωδώς το αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ, όπως αυτό υποβλήθηκε στη διοίκηση της ΕΠΟ από τη FIFA και την UEFA στις 12 Ιουνίου 2021. Στις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, αλλαγές στην προτεινόμενες νέες συνθέσεις στη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καθώς και στη σύνθεση και τα προνόμια της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές αυτές αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 19 Ιουλίου 2021, είναι άκρως σημαντικό για την ΕΠΟ να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της ΕΠΟ. Κατά συνέπεια, η FIFA και η UEFA αναμένουν την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων, που σας είχαν σταλεί στις 12 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 19 Ιουλίου 2021».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις