Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Εθνική μπάσκετ: Με Δομινικανή Δημοκρατία και Αίγυπτο στον όμιλο του Προολυμπιακού τουρνουά – Στο βάθος Σλοβενία και Κροατία

Εθνική μπάσκετ: Με Δομινικανή Δημοκρατία και Αίγυπτο στον όμιλο του Προολυμπιακού τουρνουά – Στο βάθος Σλοβενία και Κροατία

Η Εθνική μπάσκετ έμαθε τους αντιπάλους της στο Προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ. Η κλήρωση δεν είναι και η ευκολότερη για τη γαλανόλευκη, η οποία έχει ελπίδες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, αγωνιζόμενη μπροστά στο κοινό της, ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσει τα υψηλά εμπόδια της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η Εθνική μπάσκετ θα αντιμετωπίσει τις Δομινικανή Δημοκρατία και Αίγυπτο στη φάση των ομίλων. Στον πρώτο όμιλο υπάρχουν, όμως, οι Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, η ταλαντούχα Κροατία και η Νέα Ζηλανδία.

Κάθε Προολυμπιακό τουρνουά έχει δύο γκρουπ των τριών ομάδων. Οι δύο πρώτοι από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στα ημιτελικά του τουρνουά και το εισιτήριο για το Παρίσι θα κριθεί στον τελικό. 

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Ελλάδας για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να αποκλείσει την Κροατία αλλά και τη Σλοβενία.

Στις 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο παιχνίδι των ομίλων, στις 7 Ιουλίου του 2024 θα διεξαχθεί ο τελικός.

Υπενθυμίζεται ότι τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έχουν εξασφαλίσει η διοργανώτρια Γαλλία, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και δευτεραθλήτρια κόσμου, Σερβία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς από τη «ζώνη» της Αμερικής, η Αυστραλία από τη «ζώνη» της Ωκεανίας, η Ιαπωνία από τη «ζώνη» της Ασίας και το Νότιο Σουδάν από τη «ζώνη» της Αφρικής.

Το Προολυμπιακό τουρνουά στην Ισπανία

Πρώτος όμιλος: Ισπανία, Λίβανος, Ανγκόλα
Δεύτερος όμιλος: Πολωνία, Φινλανδία, Μπαχάμες

Το Προολυμπιακό τουρνουά στη Λετονία

Πρώτος όμιλος: Λετονία, Γεωργία, Φιλιππίνες
Δεύτερος όμιλος: Βραζιλία, Μαυροβούνιο, Καμερούν

Το Προολυμπιακό τουρνουά στην Ελλάδα

Πρώτος όμιλος: Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία
Δεύτερος όμιλος: Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος

Το Προολυμπιακό τουρνουά στο Πουέρτο Ρίκο

Πρώτος όμιλος: Λιθουανία, Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού
Δεύτερος όμιλος: Πουέρτο Ρίκο, Ιταλία, Μπαχρέιν

Παρόντες στην κλήρωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ο μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών, Νίκος Ζήσης και ο γενικός διευθυντής της ΕΟΚ, Ντίνος Σβερκούνος.

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, δήλωσε λίγο πριν την κλήρωση: «Είμαι χαρούμενος που έχουμε εδώ εκπροσώπους από τις οικοδέσποινες χώρες. Θα φιλοξενηθεί ένα Προολυμπιακό Τουρνουά στον Πειραιά, σε ένα γήπεδο που συνδέθηκε με το θαύμα του Ευρωμπάσκετ του 2017, στη Βαλένθια, τη Ρίγα και το Σαν Χουάν.

Έχουμε 12 από τις κορυφαίες 20 ομάδες του κόσμου σε αυτά τα τέσσερα τουρνουά και θα είναι το κάτι άλλο. Η ποιότητα των εθνικών ομάδων θα είναι μεγάλη και είμαι σίγουρος πως θα είναι συναρπαστικά και τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά».

Την κλήρωση έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ του Νοτίου Σουδάν και άλλοτε διεθνής παίκτης, Λούολ Ντενγκ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις