Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Eurobasket 2015: Ο λόγος που “σβήστηκε” το ΜΚD των Σκοπιανών

Eurobasket 2015: Ο λόγος που “σβήστηκε” το ΜΚD των Σκοπιανών

To “MKD” είναι ένας κωδικός, όπως το “GRE” και αυτός ο κωδικός δικαίως προκαλεί στους Ελληνες το συνειρμό της συνταγματικής ονομασίας της χώρας των Σκοπιανών (αυτή δηλαδή που προσπαθούν να περάσουν σε όλη την υφήλιο με κάθε μέσο) και όχι της επίσημης που είναι FYROM. Αυτό το τρίγραμμα που παρέχεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) σβήστηκε από τα δύο κανάλια, τα οποία μετέδωσαν την αναμέτρηση της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Γιατί το έσβησαν τα δύο κανάλια, ΑΝΤ 1 και ΟΤΕ TV; Επειδή κινδύνευαν με πρόστιμο. Με Προεδρικό Διάταγμα (77/2003 άρθρο 2 παράγραφος 33) απαγορεύεται η αναφορά των γειτόνων ως “Μακεδονία” ή η χρησιμοποίηση του κωδικού MKD που πρόκειται για τη σύντμηση του ονόματος ΠΓΔΜ.

Ο ΟΤΕ TV έχει προειδοποιηθεί δύο φορές, μία το 2013 και άλλη μία το 2014 σε ποδοσφαιρικούς αγώνες… Του έγινε σύσταση ότι θα τιμωρηθεί με πρόστιμο για το MKD που εμφανιζόταν στη οθόνη και για το οποίο δεν έφερε ευθύνη, καθώς δεν ήταν δική του επιλογή, όπως και στο ματς της Ελλάδας με τους Σκοπιανούς στο Eurobasket. Ετσι, προέκυψε το… blanco και το… πλακάκι με το παρκέ του ΑΝΤ1. Τα δύο κανάλια έσβησαν το MKD για να αποφύγουν το πρόστιμο. Βέβαια, όλη η υφήλιος έβλεπε το MKD, μόνο στην Ελλάδα είχε σβηστεί…

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης παρέχει τους κωδικούς που τους χρησιμοποιούν ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία σε παράγραφό τους τονίζουν ότι αυτοί δεν συνιστούν επίσημη ονομασία κράτους. Δίπλα λοιπόν στο FYROM αναγράφεται ο κωδικός MKD, ενώ ο ISO έχει δώσει και το ΜΚ που χρησιμοποιείται αλλού (π.χ. πινακίδες αυτοκινήτων, αεροδρόμια, ίντερνετ κ.τ.λ.).

Μέλη του συμβουλίου της ISO είναι εκπρόσωποι διάφορων οργανισμών, όπως της Διεθνούς Ταχυδρομικής Ενωσης, της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη, της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών, ινστιτούτα κ.α. Αυτοί αποφασίζουν για τους κωδικούς των χωρών, όπως και της FYROM.

Το Προεδρικό Διάταγμα λοιπόν που τιμωρεί μεταξύ άλλων και τα κανάλια, στην ουσία είναι για… εσωτερική κατανάλωση όσον αφορά τους διεθνείς κωδικούς και μόνο. Για την ονομασία είναι απολύτως σωστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε