Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Eurobasket 2015: Όσα πρέπει να ξέρετε για την Εθνική Ελλάδας

ΦΩΤΟ newsports
ΦΩΤΟ newsports

Έξι χρόνια, δίχως μετάλλιο, είναι πολλά για την Εθνική ομάδα, η οποία έχει να πανηγυρίσει μία διάκριση από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009, όταν και είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, επικρατώντας στον μικρό τελικό της Σλοβενίας. 

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη έχει όλα τα φόντα φέτος να επανέλθει στην ελίτ της Ευρώπης, διαθέτοντας το πληρέστερο ρόστερ των τελευταίων χρόνων. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει στη διάθεση του παίκτες με πλούσια εμπειρία από Ευρωλίγκα και ΝΒΑ, οι οποίοι είναι ικανοί να οδηγήσουν τη “γαλανόλευκη” ξανά στο βάθρο των μεταλλίων.

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ταλέντο και εμπειρία, αλλά για να καταφέρει να πετύχει μία διάκριση στο φετινό Ευρωμπάσκετ, θα πρέπει να βρει και χημεία. Οι αγώνες της πρώτης φάσης των ομίλων στο Ζάγκρεμπ θα αποτελέσουν ακόμα μία ευκαιρία για τους διεθνείς, ώστε να βρεθούν καλύτερα και να είναι πανέτοιμοι για τη νοκ άουτ φάση, η οποία θα κρίνει την πορεία της Εθνικής.

Το περσινό πάθημα στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, όπου η Ελλάδα είχε τερματίσει πρώτη και αήττητη στον όμιλο της και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον πρώτο αγώνα της νοκ άουτ φάσης από τη Σερβία, έχει γίνει μάθημα για τη “γαλανόλευκη”, η οποία θα εμφανιστεί άκρως υποψιασμένη στο φετινό τουρνουά.

Άλλο πέρυσι, άλλο φέτος

Η φετινή ομάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την περσινή. Πλέον ο Φώτης Κατσικάρης έχει στη διάθεση του τον ηγέτη Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης δεν νιώθει πλέον μόνος του στη ρακέτα, καθώς τώρα υπάρχει και ο NBAερ Κώστας Κουφός, από τον οποίο περιμένει πολλά η Εθνική. Ο Στράτος Περπέρογλου επέστρεψε στην ομάδα και αν προσθέσουμε και την τρομακτική… αγωνιστική άνοδο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τότε ίσως μιλάμε για την πιο ποιοτική Εθνική ομάδα, που έχει “κατεβάσει” η Ελλάδα σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το επιθετικό ταλέντο συνδυάζεται φέτος και με τη μεγάλη προσήλωση στην άμυνα, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει σχεδόν όλα εκείνα τα στοιχεία, που χαρίζουν μεγάλες νίκες και διακρίσεις.

Οι αδυναμίες

Βέβαια, η Εθνική ομάδα δεν είναι άτρωτη. Έχει αδυναμίες, τις οποίες πρέπει να περιορίσει κατά τη διάρκεια του τουρνουά, εάν θέλει να ανέβει στο βάθρο. Η “γαλονόλευκη” παρουσίασε πολλά και μεγάλα νεκρά διαστήματα στην απόδοση της στα φιλικά παιχνίδια, τα οποία με ισχυρούς αντιπάλους, ενδέχεται να της κοστίσουν ακριβά. Επιπρόσθετα, έχει μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, καθώς ο Κώστας Κουφός και ο Γιάννης Μπουρούσης έχουν αργά πόδια, ενώ στο τουρνουά Ακρόπολις εμφάνισε σοβαρό πρόβλημα στα ριμπάουντ. Τέλος, όσο δεν τρέχει η ομάδα, έδειξε στα φιλικά πως έχει πρόβλημα στο σκορ, καθώς δυσκολεύεται να διασπάσει τις αντίπαλες άμυνες σε σετ παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε.

Οι αντίπαλοι της Ελλάδας

Αυτό ήταν το προφίλ της Εθνικής μας ομάδας. Πάμε να δούμε τώρα και τους αντιπάλους, που θα συναντήσει στο δρόμο της στην πρώτη φάση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στον τρίτο όμιλο, ο οποίος φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, παρέα με τις Κροατία, Σλοβενία, FYROM, Γεωργία και Ολλανδία. Στόχος της δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της πρώτης θέσης, για την οποία θα παλέψει, όπως όλα δείχνουν, με την οικοδέσποινα Κροατία.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Νέα αρχή με Περάσοβιτς

Οι Κροάτες άλλαξαν προπονητή. Τη θέση του Γιάσμιν Ρέπεσα στον πάγκο της ομάδας, πήρε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος επιθυμεί να οδηγήσει την ομάδα ξανά στο δρόμο των επιτυχιών. Ο ΝΒΑερ Μπογκντάνοβιτς, ο σέντερ της Μπαρτσελόνα Τόμιτς και ο ταλαντούχος Σάριτς αποτελούν τη δύναμη πυρός των Κροατών, οι οποίοι στοχεύουν ψηλά στη φετινή διοργάνωση και αποτελούν τον πιο ισχυρό αντίπαλο της Εθνικής μας στον τρίτο όμιλο.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Άλλη ομάδα δίχως Ντράγκιτς

Η Σλοβενία είναι πάντα μία υπολογίσιμη δύναμη, αλλά φέτος δεν μπορεί να έχει μεγάλη τύχη στη διοργάνωση. Και αυτό γιατί ο φυσικός ηγέτης της, Γκόραν Ντράγκιτς, απουσιάζει. Ο μικρός του αδερφός, Ζόραν, θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα του στη νοκ άουτ φάση, αλλά μέχρι εκεί.

FYROM: Λείπει ο Άντιτς

Απόντος του Πέρο Άντιτς, το FYROM αποτελεί ένα από τα αουτσάιντερ του ομίλου, το οποίο δεν μπορεί να κοιτάξει, φυσικά, στα μάτια της Εθνική μας ομάδας. Θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση και να βρεθεί στη νοκ άουτ φάση, αλλά δεν έχει πολλές ελπίδες.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά

Η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ μπορεί να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά. Διαθέτει ποιοτικό ρόστερ, του οποίου ηγείται ο NBAερ Πατσούλια και έχει θέσει σαν στόχο τουλάχιστον την πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο φτωχός συγγενής του ομίλου.

Οι “οράνιε” διαθέτουν την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Δίχως άγχος, θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, γνωρίζοντας πως δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να βρεθούν στη νοκ άουτ φάση.

Το πρόγραμμα της Ελλάδας

Σάββατο (4/9): Ελλάδα – FYROM (19:00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ SPORT4)
Κυριακή (5/9): Ελλάδα – Κροατία (22:00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ SPORT4)
Δευτέρα (6/9): Ρεπό
Τρίτη (7/9): Ελλάδα – Γεωργία (19:00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ SPORT4)
Τετάρτη (8/9): Ελλάδα – Σλοβενία (16:00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ SPORT4)
Πέμπτη (9/9): Ελλάδα – Ολλανδία (22:00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ SPORT4)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε