Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Europa League, Πανιώνιος: Κόντρα σε Μακάμπι ή Ρέικιαβικ

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ή την KR Ρέικιαβικ από την Ισλανδία θα αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, εφόσον βέβαια οριστικοποιήσει την πρόκρισή του επί της Γκόριτσα, την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία.

Η ισραηλινή ομάδα επικράτησε 3-1 εντός έδρας στο πρώτο ματς με την KR και λογικά θα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τους «κυανέρυθρους» στο πρώτο παιχνίδι, στις 27 Ιουλίου, με τη ρεβάνς να γίνεται στις 3 Αυγούστου στη Νέα Σμύρνη.

Η Μακάμπι, που μοιάζει η πιθανότερη αντίπαλος για τον Πανιώνιο, έχει βρεθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο δρόμο ελληνικών ομάδων και μόνο ο Αστέρας Τρίπολης κατάφερε να την αποκλείσει, στα πλέι-οφ του Europa League πριν από τρία χρόνια (ήττα 3-1 στο Ισραήλ και νίκη 2-0 στο «Θόδωρος Κολοκοτρώνης»).

Στον αντίποδα, η «ομάδα του λαού» έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα «εμπόδια» του ΠΑΟΚ στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League της σεζόν 2004-05 (τότε που οι Θεσσαλονικείς είχαν μηδενιστεί στο πρώτο παιχνίδι, λόγω αντικανονικής χρησιμοποίησης του Κύπριου Λιάσου Λουκά, και έχασαν το ματς 3-0 «στα χαρτιά»), του Ολυμπιακού στον Γ΄ προκριματικό του Europa League της σεζόν 2010-11 (με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Έβαλντ Λίνεν από την τεχνική ηγεσία και ο Ντιόγκο να πέσει σε δυσμένεια) και του Παναθηναϊκού στα πλέι-οφ του Europa League της περιόδου 2011-12.

Η Μακάμπι έχει κατακτήσει συνολικά 21 πρωταθλήματα και 23 κύπελλα στο Ισραήλ, πέρυσι όμως είδε την… πλάτη της Χαποέλ Μπερ Σεβά στο πρωτάθλημα, ενώ ηττήθηκε στον τελικό κυπέλλου από τη Μπνέι Γέχουντα. Η διοίκηση της ομάδας προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αλλαγή προπονητή, προσλαμβάνοντας τον Ζόρντι Κρόιφ (γιό του αείμνηστου Γιόχαν), ενώ έκανε και αρκετές μεταγραφές για την ενίσχυση της ομάδας. Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί Ισραηλινοί διεθνείς ποδοσφαιριστές, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Ταλ Μπεν Χαΐμ, με θητεία μεταξύ άλλων στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι, και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Εγιάλ Γκολάσα. Από τους ξένους της Μακάμπι, αξίζουν αναφοράς ο Ιταλο-Αργεντινός Κριστιάν Μπατόκιο, ο Σέρβος διεθνής τερματοφύλακας, Πρέντραγκ Ραϊκοβιτς, και ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο.

Από την άλλη η KR Ρέικιαβικ, αποτελεί μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισλανδικού ποδοσφαίρου, με 26 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο. Το καλοκαίρι του 2009, πάντως, είχε αποκλείσει τη Λάρισα στον Β΄ προκριματικό του Europa League, ενώ την περίοδο 1997-98 είχε αποκλειστεί στο Κύπελλο UEFA από τον ΟΦΗ. Προπονητής της είναι ο Βίλουμ Θορ Θόρσον και στο ρόστερ της υπάρχουν πέντε ξένοι, όλοι από τη Δανία. Το πρωτάθλημα στην Ισλανδία είναι σε εξέλιξη και η KR δεν τα πηγαίνει καλά, καθώς βρίσκεται στην όγδοη θέση (μεταξύ 12 ομάδων), με συγκομιδή 11 βαθμών μετά από εννέα αγώνες.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε