Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Από το υπόγειο «γυμναστήριο» στην κορυφή της Ευρώπης στην πάλη

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Από το υπόγειο «γυμναστήριο» στην κορυφή της Ευρώπης στην πάλη
@l_avgenakis

Το «φαινόμενο» της ελληνικής πάλης, Γιώργος Κουγιουμτσίδης, έγραψε το όνομά του με «ολόχρυσα» γράμματα στην Ιστορία του αθλήματος, με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης έγραψε ιστορία στην Ουγγαρία, το βράδυ της Τρίτης (29.03.2022), αφού το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης ανδρών, ήταν το πρώτο στα χρονικά στο στυλ της ελευθέρας για την Ελλάδα.

Το «φαινόμενο» της ελληνικής πάλης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 79κ., με νίκη 7-6 επί του Ασφάρ Ασίροφ στον μεγάλο τελικό. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα εμπόδια που συνάντησε ο 20χρονος αθλητής από την Ευκαρπία κατάφερε να δώσει χαρά σε όλους τους Έλληνες, γράφοντας το όνομα του στο… βιβλίο της ιστορίας της ελληνικής πάλης.

«Αυτό που μας έδωσε ο Γιώργος δεν το έχουμε ξαναζήσει» – Έγραψε ιστορία

Ο προπονητής και συνοδοιπόρος του, Θέμης Ιακωβίδης μίλησε στο GRTimes και εμφανίστηκε εμφανώς συγκινημένος. «Αυτό που μας χάρισε ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης δεν το έχουμε ξαναζήσει. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε το ακατόρθωτο, καθώς πριν από δύο εβδομάδες είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους, και δεύτερος στο πανευρωπαϊκό ανδρών στη Βουλγαρία».

«Ο Γιώργος έγραψε ιστορία. Είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής στην ιστορία που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών στην ελευθέρα πάλη» είπε ο κ. Ιακωβίδης διευκρινίζοντας επίσης ότι πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άθλημα μετά από 43 χρόνια.

Από παιδί στα παλαιστικά ταπί – Οι δυσκολίες που τον οδήγησαν στην κορυφή

Όπως μας διηγήθηκε ο προπονητής του, ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης ξεκίνησε την ενασχόληση του με την πάλη από την ηλικία των έξι ετών. Και από τότε φάνηκε και το ταλέντο του. Διακρίθηκε σε όλες τις μικρές κατηγορίες και οι άνθρωποι του χώρου προέβλεψαν ότι θα αφήσει το… αποτύπωμά του στο άθλημα. Ερωτηθείς για τις θυσίες που έχει κάνει για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Ιακωβίδης διαβεβαιώνει ότι η πάλη είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, που απαιτεί πειθαρχία, πολύ καλή σωματική κατάσταση, ευστροφία και αντανακλαστικά, ενώ προσθέτει ότι «δεν επιτρέπονται ξενύχτια, καταχρήσεις και ατασθαλίες στη διατροφή, οπότε για ένα παιδί που μπαίνει στην εφηβεία είναι δύσκολο. Ωστόσο τους αποζημιώνει η επιτυχία και η κατάκτηση του στόχου».

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του, ο έμπειρος προπονητής αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό, σεμνό και σοβαρό παιδί, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορείς να είσαι καλός αθλητής εάν δεν είσαι πρώτα καλός άνθρωπος».

Προπόνηση μετ’ εμποδίων – «Δεν έχουμε γυμναστήριο, προπονείται σε υπόγειο»

Τέλος ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε στις ακατάλληλες συνθήκες των προπονήσεων καθώς και στις επανειλημμένες αιτήσεις, στις αρμόδιες αρχές, ώστε να βρεθεί ένας χώρος προπονήσεων για τον Παλαιστικό Σύλλογο Ευκαρπίας.

«Οι προπονήσεις του Γιώργου (σ.σ. Κουγιουμτσίδη) και των άλλων αθλητών γίνονται σε έναν υπόγειο χώρο, που έχει παραχωρηθεί από το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης για την διευκόλυνση μας, καθώς δεν υπάρχει άλλο μέρος, με τις συνθήκες να είναι οι πλέον ακατάλληλες. Οι αθλητές δεν έχουν ούτε ντουζ και τον χώρο τον διαμορφώσαμε εμείς» τονίζει, προσθέτοντας απεγνωσμένα ότι έχουν κάνει ως Σύλλογος πριν από δύο χρόνια αίτηση στους αρμόδιους, ώστε να εγκριθεί η αξιοποίηση ενός γυμναστηρίου στη Σταυρούπολη, το οποίο κατασκευάστηκε στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ήταν κατάλληλο για τις προπονήσεις των παιδιών, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια απάντηση.

«Διώχνουν τους νέους αθλητές, διώχνουν το μέλλον»

Η έλλειψη διαθέσιμων πόρων για τον αθλητισμό καθώς και τα γραφειοκρατικά τερτίπια διώχνουν του νέους αθλητές από τη χώρα εκτίμησε ο κ. Ιακωβίδης.

«Έχουμε πάνω από 100 παιδιά στο Σύλλογο και προσπαθούμε να τα κρατήσουμε με πολλές δυσκολίες. Η νεολαία είναι το μέλλον και πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ» είπε ενώ έκλεισε αναφερόμενος στην σπουδαιότητα των επιτυχιών που σημειώνουν οι αθλητές μας με τα μηδαμινά μέσα που διαθέτουν.

Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το GRTimes από τον χώρο προπόνησης των αθλητών:

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις