Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

Η Formula 1 επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους πιλότους να τρέξουν αλλά όχι με τις σημαίες των χωρών τους

Η Formula 1 επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους πιλότους να τρέξουν αλλά όχι με τις σημαίες των χωρών τους
ΦΩΤΟ Reuters

Κανονικά θα τρέξει στη Formula 1 ο Ρώσος πιλότος, Νικίτα Μάζεπιν, αλλά με ουδέτερη σημαία, όπως αποφάσισε η FIA.

Μία απόφαση κόντρα σε όσα αποφάσισαν οι υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες πήρε η FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού) επιτρέποντας σε Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς να αγωνιστούν στα πρωταθλήματά της με την προϋπόθεση πως θα το κάνουν υπό ουδέτερη σημαία. Αυτή η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, μιας και είχε ήδη ανακοινωθεί πως ματαιώνεται το Γκραν Πρι του Σότσι

Η FIA μαζί με την FINA είναι οι μόνες ομοσπονδίες που αντιτάχθηκαν στη ΔΟΕ που ζητούσε δια παντός αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών λόγω της εμπλοκής τους στην εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι ο Νικίτα Μάζεπιν, που είναι ο μόνος Ρώσος πιλότος και τρέχει με την ομάδα της Haas, θα αγωνιστεί κανονικά, υπό το ίδιο καθεστώς που συμμετείχαν οι αθλητές και αθλήτριες της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. 

Ο πρόεδρος της FIA δήλωσε σχετικά: «Όπως γνωρίζετε, η FIA παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με θλίψη και σοκ και ελπίζω σε μια γρήγορη και ειρηνική επίλυση της παρούσας κατάστασης. Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που υποφέρουν ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία. Θα ήθελα να τονίσω ότι η FIA, μαζί με τους υποστηρικτές μας, ενήργησαν προληπτικά γι’ αυτό το θέμα την περασμένη εβδομάδα και επικοινώνησαν ανάλογα για τη Φόρμουλα Ένα, τη Φόρμουλα 2, το World Touring Car Cup και το International Drifting Cup. Μια ενημερωμένη έκδοση των διαφορετικών διεθνών αγωνιστικών προγραμμάτων της FIA θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο Μπαχρέιν για έγκριση».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις