Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Formula 1 μπαίνει στην «pole position» στο Grand Prix του Μπαχρέιν

Η Formula 1 μπαίνει στην «pole position» στο Grand Prix του Μπαχρέιν
Reuters

Οι… μηχανές παίρνουν μπρος και η Formula 1 μπαίνει και πάλι στην εκκίνηση. Ξεκινά σήμερα η 71η χρονιά του παγκόσμιου πρωταθλήματος με τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά, για το Grand Prix του Μπαχρέιν.

Την 28η Μαρτίου περίμεναν οι φίλοι της Formula 1,  καθώς τότε «ανοίγει η αυλαία» του πρωταθλήματος για το 2021.

Περίπου 3,5 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2020 στο Άμπου Ντάμπι, ομάδες και οδηγοί θα βρίσκονται στο Μπαχρέιν για το πρώτο από τα Grand Prix του φετινού πρωταθλήματος.

Mercedes και ο Λιούις Χάμιλτον (μετρούν από επτά τίτλους) ξεκινούν τη χρονιά με στόχο να υπερασπιστούν το «στέμμα» που κατέκτησαν την περασμένη σεζόν σε κατασκευαστές και οδηγούς, αντίστοιχα.

Ειδικά για τον Βρετανό, το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο, καθώς, εάν φτάσει τα οκτώ πρωταθλήματα, θα ξεπεράσει τον θρυλικό Μίκαελ Σουμάχερ, με τον οποίο «συγκατοικούν» αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Όμως, η αποστολή τους δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες θα επιδιώξουν να τους… εκθρονίσουν, με «πρωτοστάτη» τη Red Bull. Η αυστριακή ομάδα έδειξε στις χειμερινές δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Μπαχρέιν το τριήμερο 12-14 Μαρτίου, ότι διαθέτει ένα γρήγορο και σταθερό μονοθέσιο, καθώς και δύο εξαιρετικούς οδηγούς, τον Ολλανδό Μαξ Φερστάπεν και τον Μεξικανό Σέρχιο Πέρες, οι οποίοι αν μη τι άλλο μπορούν να… ζορίσουν τη Mercedes.

Οι αλλαγές στα δίδυμα των οδηγών αγώνων των ομάδων σε σχέση με το 2020 είναι πολλές. Η Ferrari επέλεξε να μην επεκτείνει το συμβόλαιο του τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή, Σεμπάστιαν Φέτελ, και να φέρει στη θέση του τον Ισπανό Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ από τη McLaren. Από την πλευρά της, η βρετανική ομάδα έσπευσε να καλύψει το κενό του Σάινθ με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο, ο οποίος για το λόγο αυτό αποχώρησε από τη Renault.

Ο Φέτελ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Aston Martin, η οποία, προκειμένου να κάνει… χώρο για τον Γερμανό, έλυσε το συμβόλαιό της με τον Σέρχιο Πέρες.

Η… είδηση, ωστόσο, είναι ότι η γαλλική ομάδα αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Αυστραλό, φέρνοντας στη θέση του τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή, Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός επιστρέφει μετά από διετή απουσία στη Formula 1.

Το καλεντάρι του 2021 περιλαμβάνει τον αριθμό-ρεκόρ των 23 αγώνων, ενώ, σε σχέση με πέρυσι, «κόπηκαν» τα GP σε Κίνα και Βιετνάμ. Τη θέση τους πήραν οι αγώνες στην Εμίλια Ρομάνια (στην πίστα της Ίμολα) και στην Πορτογαλία. Επίσης, το 2021 θα διεξαχθεί το «παρθενικό» GP της Σαουδικής Αραβίας στους δρόμους της Τζέντα.

Να σημειωθεί ότι, λόγω κορονοϊού, το Grand Prix της Αυστραλίας, με το οποίο παραδοσιακά «άνοιγε η αυλαία» της σεζόν, μετατέθηκε για τον Νοέμβριο.

Το φετινό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι. Ευχή όλων, το νέο πρωτάθλημα να μην επηρεαστεί από «χτυπήματα» κορονοϊού.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Formula 1 για το 2021 έχει ως εξής:

    28 Μαρτίου   Μπαχρέιν (Σακχίρ)

   18 Απριλίου   Εμίλια Ρομάνια (Ίμολα)

       2 Μαΐου   Πορτογαλία (Πορτιμάο)

       9 Μαΐου   Ισπανία (Βαρκελώνη)

      23 Μαΐου   Μονακό (Μόντε Κάρλο)

     6 Ιουνίου   Αζερμπαϊτζάν (Μπακού)

    13 Ιουνίου   Καναδάς (Μόντρεαλ)

    27 Ιουνίου   Γαλλία (Λε Καστελέ)

     4 Ιουλίου   Αυστρία (Σπίλμπεργκ)

    18 Ιουλίου   Μ. Βρετανία (Σίλβερστοουν)

   1 Αυγούστου   Ουγγαρία (Βουδαπέστη)

  29 Αυγούστου   Βέλγιο (Σπα-Φρανκορσάμπ)

 5 Σεπτεμβρίου   Ολλανδία (Ζάντφορτ)

12 Σεπτεμβρίου   Ιταλία (Μόντσα)

26 Σεπτεμβρίου   Ρωσία (Σότσι)

   3 Οκτωβρίου   Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη)

  10 Οκτωβρίου   Ιαπωνία (Σουζούκα)

  24 Οκτωβρίου   ΗΠΑ (Όστιν)

  31 Οκτωβρίου   Πόλη του Μεξικού (Πόλη του Μεξικού)

   7 Νοεμβρίου   Σάο Πάουλο (Σάο Πάουλο)

  21 Νοεμβρίου   Αυστραλία (Μελβούρνη)

  5 Δεκεμβρίου   Σαουδική Αραβία (Τζέντα)

 12 Δεκεμβρίου   Άμπου Ντάμπι (Νησί Γιάς)

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις