Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ίβιτσα Όσιμ: Η «πόρνη» μπάλα και ο προπονητής Βαρδινογιάννης – Οι ατάκες του Βόσνιου προπονητή που συζητήθηκαν

Ίβιτσα Όσιμ: Η «πόρνη» μπάλα και ο προπονητής Βαρδινογιάννης – Οι ατάκες του Βόσνιου προπονητή που συζητήθηκαν
Intime.gr

Ο “μεγάλος” προπονητής, Ίβιτσα Όσιμ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών στο Γκρατς. Ήταν ένας από τους τεχνικούς που άφησαν το στίγμα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα και στον Παναθηναϊκό, εντός αλλά και… εκτός των τεσσάρων γραμμών, με τις “φαρμακερές” του ατάκες.

Ήταν από τους πλέον αγαπητούς προπονητές στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, ιδιαίτερα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ο Ίβιτσα Όσιμ διαδέχθηκε το 1992 τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο του «τριφυλλιού» κι έμεινε εκεί για περίπου δύο χρόνια.

Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993 επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού. Παράλληλα, σαν… σοφός του αθλήματος -αλλά και με “φαρμακερές” ατάκες- Ο Ίβιτσα Όσον μας χάρισε κάποιες ατάκες που έμειναν στην ιστορία.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1993, όταν ο Παναθηναϊκός -έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0- περνούσε νικητής από το Καυτατζόγλειο, επικρατώντας με 3-2 του Ηρακλή, με τον Ίβιτσα Όσιμ μετά τη λήξη του αγώνα, να λέει την περίφημη φράση… «η μπάλα είναι πόρνη. Γι’ αυτό νικήσαμε ενώ έπρεπε να χάσουμε».

Μία ατάκα η οποία έμεινε στην ιστορία, βρέθηκε σε πρωτοσέλιδα στης εφημερίδες της εποχής και χρησιμοποιείται από πολλούς.

Αρκετές ήταν οι φορές που είχε προκαλέσει αίσθηση, σχολιάζοντας την διοίκηση του Παναθηναϊκού. Σε ερώτηση για τον καλύτερο προπονητή, είχε απαντήσει αποστομωτικά: “Μα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης φυσικά! Μόνο η φόρμα του λείπει για να καθίσει στον πάγκο”.

Σε άλλη του δήλωση, σχετικά με το λόγο που πηγαίνει πάντοτε καλοντυμένος και φρεσκοξυρισμένος στα ραντεβού με την διοίκηση του Παναθηναϊκού είχε αναφέρει: “Πηγαίνω για… εκτέλεση. Με τόσα πιστόλια εκεί μέσα δεν ξέρεις τι μπορεί να σου τύχει. Τουλάχιστον να είμαι ντυμένος”.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ήταν Βαρδινογιάννης, ποιον παίκτη θα αγόραζε, είχε απαντήσει: “Αν ήμουν Βαρδινογιάννης δεν θα ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο”.

Ο Ίβιτσα Όσιμ είχε.. ιδιαίτερη σχέση με τους παίκτες του στον Παναθηναϊκό, έχοντας νωρίτερα περάσει παό μια εθνική Γιουγκοσλαβίας, γεμάτη “αστέρια”. Σε ερώτηση για τον παραγκονισμό του Δημήτρη Σαραβάκου είχε πει: “Για να ξαναπαίξει πρέπει το ποδόσφαιρο να γίνει χάντμπολ, να μπαίνουν και να βγαίνουν οι ποδοσφαιριστές”.

“Αν ο Φρατζέσκος είχε δύναμη και τσαγανό, θα ονομαζόταν Τζάιτς. Τέτοιο αριστερό πόδι δεν έχω ξαναδεί”, είχε πει για τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, ενώ -σχετικά με τον Έρικ Μίκλαν- είχε πει στον Γιώργο Βαρδινογιάννη: “Ο καλύτερος αμυντικός χαφ της Ευρώπης. Πάρε τον με κλειστά τα μάτια”.

Πάντως, με σκοπό να επικρίνει τους ποδοσφαιριστές του, είχε δηλώσει μια φορά: “Εύχομαι οι παίκτες των άλλων ομάδων να μην μοιάσουν στους δικούς μου”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις