Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κατεδαφίζεται το θρυλικό στάδιο “Μάξιμιρ” στην Κροατία

Κατεδαφίζεται το θρυλικό στάδιο “Μάξιμιρ” στην Κροατία
ΦΩΤΟ Intime

Ο δήμος του Ζάγκρεμπ στην Κροατία πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην κατεδάφιση του πιο ιστορικού σταδίου της χώρας, του “Μάξιμιρ”, στο οποίο γράφτηκαν ιστορικές στιγμές της ομάδας της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αλλά και αυτής της Κροατίας και των συλλόγων της στο κοντινό παρελθόν.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με ένα αόρατο “νήμα” με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και με ορισμένες από τις πιο μελανές στιγμές του ποδοσφαίρου. Ο λόγος για το στάδιο “Μάξιμιρ” στο Ζάγκρεμπ, όπου στις 13 Μαΐου 1990 θα διεξαγόταν το “ματς της δεκαετίας”, μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, ένας αγώνας που δεν έγινε ποτέ, άφησε όμως πίσω του εξήντα τραυματίες από τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που είχαν μετατρέψει τον αγωνιστικό χώρο σε πεδίο μάχης.

Το ίδιο στάδιο φιλοξένησε τον τελευταίο αγώνα της εθνικής ομάδας της πρώην Γιουγκοσλαβίας στις 3 Ιουνίου 1990 και εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφού ο δήμος του Ζάγκρεμπ σκοπεύει να το κατεδαφίσει και να κατασκευάσει ένα νέο με χωρητικότητα 30.000 ατόμων, ένα βοηθητικό στάδιο με χωρητικότητα 3.000 έως 4.000 ατόμων και νέες εγκαταστάσεις στίβου και ανοικτού χώρου.

Η επικεφαλής του γραφείου στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του δήμου του Ζάγκρεμπ, Σάνια Τζέρκοβιτς παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του δημόσιου διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του νέου κέντρου αθλητισμού, λέγοντας ότι το νέο στάδιο θα ανταποκρίνεται σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα.

“Η αναβολή αυτής της απόφασης θα είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της στατικής επάρκειας του υπάρχοντος γηπέδου και την αδυναμία ανακαίνισής του, που θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα που η FIFA και η UEFA απαιτούν. Για αυτόν τον λόγο είναι αναπόφευκτη η κατεδάφιση του σταδίου”, δήλωσε η κ. Τζέρκοβιτς.

Επισήμανε, επίσης, ότι όταν το γήπεδο Μαξιμίρ κατεδαφιστεί, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ντιναμό για το κροατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα διεξάγονται στη Ριέκα ή το Όσιγιεκ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις