Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κατερίνα Στεφανίδη: Ξεχασιάρα και με υψοφοβία! – Η… αμήχανη στιγμή στα McDonalds

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Άγνωστες στιγμές από τη ζωή και την καθημερινότητα της Κατερίνας Στεφανίδη
– Η χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ παραδέχεται πως έχει… υψοφοβία
– “Ξέρω ακούγεται τρελό αλλά φοβάμαι πως θα πέσω” έχει παραδεχτεί
– Ο πρώτος προπονητής, το παγκόσμιο ρεκόρ που ακόμα κατέχει και η… περίεργη στιγμή στα McDonalds της Πράγας όταν χρειάστηκε να πάει τουαλέτα
– Είναι και… ξεχασιάρα: Ξεχνάω που παρκάρω – Μια φορά έβαλα τα κλειδιά στο ψυγείο!
– Με άλμα στα 4,85μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο, το τρίτο της Ελλάδας και πρώτο μετά το 2004
– Οι πανηγυρισμοί με τον Γιουσέιν Μπολτ και η αποτυχημένη προσπάθεια για… photobomb
– Στις 02:15 τα ξημερώματα της Κυριακής η απονομή του χρυσού μεταλλίου

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι δικαίως το πρόσωπο της ημέρας. Είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ στο Ρίο, είναι η αθλήτρια που χάρισε στην Ελλάδα το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στη Βραζιλία (μετά την Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή και τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους) και το πρώτο στον στίβο από το 2004 και την πρωτιά της Φανής Χαλκιά στα 400 μέτρα.

Click4more: Κατερίνα Στεφανίδη: Καρέ – καρέ ο συγκλονιστικός τελικός που έφερε το χρυσό μετάλλιο!

Εκείνη προτίμησε την ημέρα μετά τον θρίαμβο να την περάσει με τον σύζυγό της. Μακριά από συνεντεύξεις και δημοσιότητα. Αλλά η δημοσιότητα είναι πια μέρος της ζωής της. Και μέσα από συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει τον Μάρτιο του 2016 στο site της IAAF αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της ζωής της και της πορείας της μέχρι την κατάκτηση της κορυφής και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία 10 ετών, με πρώτο προπονητή τον Παναγιώτη Συμεωνίδη, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην Ελλάδα. Η ίδια έχει παραδεχτεί πως σε εκείνον οφείλει εν πολλοίς την επιτυχία της. «Με έμαθε να τρέχω σωστά και μου έδωσε σωστές τεχνικές βάσεις», είχε πει.

Μια από τις κορυφαίες άλτριες στον κόσμο έχει υψοφοβία. Κι όμως. Μπορεί να ακουστεί τρελό, όπως λέει και η ίδια, αλλά είναι αλήθεια: η Κατερίνα Στεφανίδη φοβάται τα ύψη! Το είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο site της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) στις 9 Μαρτίου 2016.

«Μπορεί να ακουστεί περίεργο για μια άλτρια του επί κοντώ, αλλά φοβάμαι τα ύψη. Ακόμη κι αν είμαι 60 εκατοστά από το έδαφος, φρικάρω! Ήμουν πάνω σε μια σκάλα τις προάλλες και βοηθούσα τον άνδρα μου να βιδώσει κάτι στο σπίτι μας. Δεν μπορούσα να φτάσω από το δεύτερο σκαλί και ήταν αδύνατο να ανέβω στο τρίτο. Αν είμαι ψηλά, ζαλίζομαι και έχω ναυτία και φοβάμαι πως θα πέσω. Είναι περίεργο γιατί ποτέ δεν αισθάνθηκα να φοβάμαι τα ύψη όταν κάνω επί κοντώ. Νομίζω αισθάνομαι να έχω περισσότερο έλεγχο. Ξέρω, ακούγεται τρελό».

Εκτός όμως από την υψοφοβία η Κατερίνα Στεφανίδη είναι και… ξεχασιάρα! «Πάντα είχα πολύ καλή μνήμη. Στο σχολείο συχνά διάβαζα κάτι και μπορεί να το θυμόμουν από την πρώτη φορά. Αλλά συχνά ξεχνάω που έχω παρκάρει το αυτοκίνητό μου ή που αφήνω τα κλειδιά μου. Μπορεί να είμαι αφηρημένη ή έχω τόσα πολλά στο μυαλό μου.

Πριν μερικούς μήνες, θυμάμαι, μετά από ένα ταξίδι πήγα σε ένα μανάβικο. Καθώς έβγαζα τις τσάντες από το αυτοκίνητο για να της μεταφέρω σπίτι, έριξα τα κλειδιά στη σακούλα με τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Τα έβαλα όλα μαζί στο ψυγείο. Δεν μπορούσα να θυμηθώ που έχω βάλει τα κλειδιά μου για σχεδόν δυο μέρες! Μόνο όταν ο άνδρας μου με ρώτησε αν κοίταξα στο ψυγείο τα βρήκα. Έχω χάσει δεκάδες μπουκάλια με νερό ενώ ήμουν στο κολέγιο. Άφησα ακόμα και ρούχα σε μίτινγκ. Είμαι αρκετά αφηρημένη».

Η 26χρονη άλτρια είναι ακόμη και σήμερα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην ηλικία των 13 ετών (3,95μ.) και στην ηλικία των 14 ετών (4,15μ.). Είχε τον πρώτο της τραυματισμό στα 12 χρόνια της. Είχε τραυματιστεί στο δικέφαλο και επισκέφτηκε πολλούς γιατρούς πριν τελικά της λύσει το πρόβλημα ένας χειροπράκτης. Η πρώτη της απογοήτευση ήρθε στην πρώτη γυμνασίου, όταν σε σχολικούς αγώνες ήταν σίγουρη πως θα κερδίσει αλλά όταν έφτασε στο γήπεδο και είχε να αντιμετωπίσει μια κοπέλα τρία χρόνια μεγαλύτερη και είχε προσωπικό ρεκόρ 10 εκατοστά περισσότερα από εκεί. Σε εκείνον τον αγώνα η Στεφανίδη είχε άλμα στα 3,20μ. και η αντίπαλός της 3,40μ.

Η πιο αμήχανη στιγμή στην… καριέρα της ήρθε στον πρώτο διεθνή της αγώνα, σε ηλικία 14 ετών στην Πράγα της Τσεχίας. «Δεν είχα βγεί ξανά εκτός Ελλάδας και χρειάστηκε να πάω τουαλέτα ενώ ο αγώνας είχε ξεκινήσει. Θυμάμαι πήγα σε ένα κατάστημα των McDonalds που ήταν κοντά στο δρόμο όπου γινόταν ο αγώνας. Εκεί ήταν μια κυρία, που καθόταν δίπλα στην πόρτα της τουαλέτας και μου είπε πως έπρεπε να πληρώσω για να τη χρησιμοποιήσω. Ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να πληρώσω για να πάω τουαλέτα!».

Σαν έφηβη, στα 16 της χρόνια, άρχισε να την ενδιαφέρει το μακιγιάζ. Τόσο που πήγαινε στις προπονήσεις με μέικ απ! «Έφτασα σε ηλικία που όλα τα κορίτσια φορούσαν μέικ απ. Για πολύ καιρό δεν με ένοιαζε. Αλλά όταν έφτασα στα 16 άρχισα να βάφομαι και έκανα τα μαλλιά μου ξανθά. Το πρόβλημα ήταν πως φορούσα πολύ μέικ απ και πήγαινα στις προπονήσεις. Η μαμά μου προσπαθούσε με ωραίο τρόπο να μου πει ότι δεν έπρεπε να μακιγιάρομαι τόσο πολύ. Κατάλαβα γρήγορα πως ίσως τελικά δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα».

Το πρώτο φαγητό που την έμαθε η μαμά της να μαγειρεύει ήταν κοτόπουλο με ρύζι. «Δεν ήταν πολύ περίπλοκο. Χαίρομαι που μπορώ να πω πως από τότε η μαγειρική μου έχει… προχωρήσει».

Το… άλμα από χρυσάφι – Ένας τελικός θρίλερ

Ο μεγάλος τελικός ξεκίνησε όπως ήταν λογικό με… χαμηλές πτήσεις και συγκεκριμένα από τα 4.35. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια, ωστόσο, ξεκίνησε από τα 4.60, τα οποία και πέρασε με χαρακτηριστική άνεση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να “πάρει κεφάλι” από την αρχή του αγώνα. Στο συγκεκριμένο ύψος, ήδη τρεις ήταν οι αθλήτριες που δεν τα κατάφεραν και είπαν πρόωρα “αντίο”.

Η Κατερίνα Στεφανίδη συνέχισε το ίδιο εντυπωσιακά και στα 4.70 τα οποία πέρασε… εύκολα και με την πρώτη προσπάθεια, ενώ στο ύψος αυτό έγινε και το μεγάλο ξεκαθάρισμα αφού έξι ήταν οι αθλήτριες που το πέρασαν και συνέχισαν, με τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, την Αμερικανίδα Σουρ, που είχε φέτος 5.03 και τη Σίλβα από την Κούβα, να αποκλείονται.

Στα 4.80 η Κατερίνα Στεφανίδη απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια, αφού ενώ κατάφερε να “πετάξει” ψηλά, το κατέβασμα δεν ήταν καλό με αποτέλεσμα να παρασύρει τον πήχη, με τη Μακάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία αντιθέτως να το περνά και να παίρνει το προβάδισμα.

Στη δεύτερή της προσπάθεια, ωστόσο, η Κατερίνα το πέρασε επίσης εντυπωσιακά, με το άλμα αυτό να της δίνει την είσοδο στην τετράδα του τελικού -αφού όλες οι υπόλοιπες αθλήτριες αποκλείστηκαν-  αλλά και τη δεύτερη θέση στον αγώνα.

Το αποφασιστικό άλμα που τελικά έφερε και το χρυσό μετάλλιο, ήταν το δεύτερο στα 4.85! Ήταν επιτυχημένο και έδωσε στην Κατερίνα Στεφανίδη σίγουρα το ασημένιο μετάλλιο, ανεβάζοντάς την μάλιστα στην πρώτη θέση του τελικού.

Η Αμερικανίδα Μόρις συνέχισε, με τις δύο αθλήτριες να μονομαχούν στα 4.90, ύψος στο οποίο και οι δύο απέτυχαν, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης η ελληνίδα πρωταθλήτρια!

H Στεφανίδη υποστηρίζεται από τον stoiximan.gr

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε