Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ο Κλάτενμπεργκ δέχεται απειλές για τη ζωή του – Έχω καθαρή συνείδηση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη» 

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ο Κλάτενμπεργκ δέχεται απειλές για τη ζωή του – Έχω καθαρή συνείδηση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη» 
ΦΩΤΟ Intime

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη, στην οποία και έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του στον ελληνικό αθλητισμό, σχολιάζοντας όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Μιλώντας στο new-economy.gr, ο Κρητικός πολιτικός τόνισε ότι έχει καθαρή συνείδηση για την υπόθεση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη το 2020, ενώ έκανε και μία σειρά από αποκαλύψεις, μεταξύ των οποίων ότι ο αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Αποσπάσματα της συνέντευξης Αυγενάκη

Για τον κορονοϊό: «Το πρώτο lockdown είχε την ομορφιά του. Τα πάντα ήρεμα. Χρόνος ατελείωτος να δουλεύεις απερίσπαστος στις ανάγκες του Υπουργείου δίχως συναντήσεις επισκέψεις και ταξίδια. Είχες περισσότερο χρόνο διαθέσιμο να ξεφυλλίσεις παλιά άλμπουμ, να δεις ταινίες, να μιλήσεις με παλιούς φίλους. Είχε την ομορφιά της, αλλά και τις δυσκολίες της γιατί πάγωσε… η αγορά, σταμάτησε να λειτουργεί ένα ολόκληρο κράτος. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η διαχείριση που έγινε και συνεχίζει να γίνεται από τον Πρωθυπουργό, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης, την αθλητική οικογένεια είναι εξαιρετική υπεύθυνη και πολύ αποτελεσματική.» 

Για το τι ξεχώρισε από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987 από τον ΟΦΗ: «Η αγάπη του κόσμου και των ποδοσφαιριστών στον Ολλανδό προπονητή (Γκέραρντ). Προσφάτως η ΠΑΕ ΟΦΗ έκανε μια καταπληκτική ενέργεια προβάλλοντας ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για εκείνη την επιτυχία.  Εικόνες μοναδικές και ανεπανάληπτες που μας γύρισαν χρόνια πίσω».

Για το αν το Υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν η δεύτερη επιλογή του όπως λέει το παρασκήνιο: «Ήταν μια τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός την οποία δέχτηκα και αγκάλιασα. Έχω εργαστεί πάρα πολύ, έχω δεθεί με το Υπουργείο, τα στελέχη του και την αθλητική οικογένεια. Παρά τις διαφωνίες, τις εντάσεις και τα προβλήματα έχει δημιουργηθεί μια πολύ ωραία σχέση και κυρίως απολαμβάνουν όλοι το αποτέλεσμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν ήρθαμε να υπηρετήσουμε τους λίγους που βρίσκονται στις διοικήσεις για 30, 40 ή 50 χρόνια, ούτε αυτούς που νομίζουν ότι με μια ανακοίνωση μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική μιας κυβέρνησης στα θέματα του αθλητισμού». 

Για όσους  έκαναν λόγο για ήττα του Αυγενάκη στις εκλογές των ομοσπονδιών: «Απαντώ σε όλους αυτούς ότι κέρδισε ο αθλητισμός και είδαμε για πρώτη φορά αθλητές να είναι εκπρόσωποι στις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Είδαμε να ψηφίζουν τα ενεργά και νόμιμα σωματεία.»

Για το λάθος που έκανε στις εκλογές της ΕΠΟ: «Δεν έπρεπε να δείξω καλή διάθεση κάνοντας ένα βήμα πίσω με συνέπεια να μην εφαρμοστεί ο τρόπος εκλογών όπως στα άλλα αθλήματα. Κάποιοι το παράφρασαν ή δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να βοηθήσουν για να πάει το ελληνικό ποδόσφαιρο μπροστά. Δεν ξέρω πόσες φορές με είχαν ανασχηματίσει διάφορα ΜΜΕ που κατευθύνονται από συγκεκριμένες διοικήσεις ομάδων. Τελικά κουμάντο στη χώρα και στην κυβέρνηση κάνει ο Πρωθυπουργός και όχι τα ΜΜΕ».

Για τους ξένους διαιτητές στους κρίσιμους αγώνες της Superleague:

«Είναι υποτιμητικό για την ελληνική διαιτησία να διευθύνουν αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας ξένοι διαιτητές. Με τον κύριο Κλάτενμπεργκ (αρχιδιαιτητής) ο οποίος δεν είναι οπαδός του να υπάρχουν μονάχα ξένοι διαιτητές, έχουμε στόχο να δημιουργηθεί φυτώριο επαγγελματιών Ελλήνων διαιτητών για να μπορούν σιγά σιγά να πάρουν τη σκυτάλη. Δεν είναι άχρηστοι όλοι οι Έλληνες διαιτητές. Έχουμε ικανότατους διαιτητές που μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο που έχει δημιουργηθεί είτε υποτιμάται η ικανότητά τους και ο ρόλος τους, είτε φοβούνται. Ο κύριος Κλάτενμπεργκ μου εμπιστεύτηκε σε προσωπικό επίπεδο ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του.» 

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την ΕΟΚ: «Οι σχέσεις μας με το μπάσκετ ήταν στην αρχή πολύ έντονες λόγω Βασιλακόπουλου. Με το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και το Γενικό Γραμματέα της ΦΙΜΠΑ συναντηθήκαμε πρόσφατα και συζητήσαμε για τις προοπτικές και τις δυνατότητες εξέλιξης του αθλήματος».

Για τις μυστικές μετρήσεις που κάνει: «Με έρευνες που κάνουμε για να παρακολουθούμε την πορεία του έργου μας τις οποίες δεν έχουμε δημοσιοποιήσει γιατί δεν μας ενδιαφέρει να επιβεβαιώνουμε τη δουλειά μας μέσω των μετρήσεων. Το επιβεβαιώνει η κοινωνία και η αθλητική οικογένεια. Είχε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Όπου περπατήσω λένε καλά λόγια για το μητρώο των αθλητικών σωματείων παρότι στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις.» 

Για το μητρώο των αθλητικών σωματείων: «Βεβαίως από την πλευρά μας υπήρξαν υπερβολές στη πρώτη διαδικασία σε ότι αφορά τις απαιτήσεις που είχαμε. Επιβραβεύεται και οικονομικά ο καλύτερος και ο πιο εναρμονισμένος με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος που υπηρετεί, πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα και δεν γινόντουσαν γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να σπάσουν αυγά, τους απέτρεπε το πολιτικό κόστος που πιθανότατα να έβλεπαν ή πιθανώς είχαν βολευτεί με τους ισόβιους διοικούντες των ομοσπονδιών.» 

Για το «Ράλι Ακρόπολις»: «Έχω αδυναμία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι απούσα από μεγάλες διοργανώσεις. Με ενόχλησε αυτό. Εισέπραξα απαξίωση και προσβολή όταν προσπάθησα να συνεργαστώ με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και η χώρα μας αναγνωρίστηκε για τη συνέπειά της και για την άριστη διοργάνωση που διεξήχθη σε πολλά μέρη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μας έφερε έσοδα 35 εκατομμύρια ευρώ. Κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 προήλθαν από χορηγίες».

Για τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2030 μαζί με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία: «Είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν προχώρησε διότι δεν υπήρξε παραπέρα πρωτοβουλία από τις άλλες χώρες που ήταν διεκδικήτριες.»

Για τις επιθέσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους: «Κάνω διαχωρισμό. Από τη μία υπάρχει ο δημοσιογράφος  που κρίνει, κρατάει στοιχεία και ημερομηνίες, ενώ από την άλλη ο δημοσιογράφος που εκτελεί εντολές γιατί θέλει να ικανοποιήσει το αφεντικό του. Αυτός χάνει, όχι εγώ.»  

Με το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης που ξέσπασε το 2020: «Προσπάθησαν να χτυπήσουν την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη. Καλοδεχούμενη η κριτική. Κανένα πρόβλημα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και ήρεμη.»

Για τον Ηρακλή: «Βοηθήθηκε τα μέγιστα από την ελληνική κυβέρνηση και έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια.»

Για τα χρέη συλλόγων σε ποδοσφαιριστές: «Περάσαμε διατάξεις που ωφελούν τους ερασιτέχνες αθλητές. Τα λεφτά που θα πάρουν τα σωματεία από το στοίχημα θα πάνε σε υποδομές και ανάπτυξη. Δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη προς τους ποδοσφαιριστές διότι θα χάσει το νόημά του.»

Το 2022 θα είναι έτος εκλογών; «Εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο θα μπούμε. Εκτίμηση όλων και δέσμευση του Πρωθυπουργού να πάμε μέχρι τέλους. Εμείς εδώ θα είμαστε να δουλεύουμε μέχρι την ώρα που θα προκηρύξει εκλογές.»

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις