Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή: «Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να συμμορφωθεί η ΕΠΟ»

Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή: «Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να συμμορφωθεί η ΕΠΟ»
ΦΩΤΟ Intime

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας».

Στο σχέδιο νόμου, υπάρχει διάταξης για τη Ολιστική Μελέτη, που θα τροποποιήσει το καταστατικό της ΕΠΟ και ο Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να συμμορφωθεί η ΕΠΟ, να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, τροποποιώντας το Καταστατικό της».

Η τοποθέτηση του Αυγενάκη στη Βουλή

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ & ΕΠΟ

«Με το άρθρο 1 ρυθμίζουμε το θέμα της συμμετοχής των διαιτητών στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Δίνουμε το δικαίωμα στον δευτεροβάθμιο φορέα διαιτητών ποδοσφαίρου να καταστεί μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.)
Παράλληλα, στους εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου, δίνουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα καταστατικά όργανα α) των πρωτοβάθμιων, β) του δευτεροβάθμιου φορέα διαιτησίας, και γ) στα καταστατικά όργανα της Ε.Π.Ο.

Εφαρμόζουμε ακόμα μια πρόβλεψη της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εκπόνησαν FIFA και UEFA, σε συνεργασία μαζί μας και παρέδωσαν στην ΕΠΟ, έπειτα από τη συμφωνία του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των διεθνώς ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών.

Βασικοί άξονες της Ολιστικής Μελέτης είναι:

Α) η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των εμπλεκομένων φορέων του ποδοσφαίρου στα όργανα αποφάσεων της ΕΠΟ. Πριν από την Ολιστική Μελέτη συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων, μόνο οι λίγοι, οι παράγοντες των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και εκπρόσωποι των ΠΑΕ. Πλέον, συμμετέχουν και οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές και το ποδόσφαιρο γυναικών και από δω και πέρα και οι διαιτητές.

Β) η ανεξαρτησία της διαιτησίας. Ναι μεν ως μέλος της ΕΠΟ, αλλά μακριά από τις επιρροές των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Και αυτό ενδυναμώνεται πλέον με την εκπροσώπηση του σώματος των διαιτητών (εν ενεργεία και μη, όλοι μαζί) τόσο στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, όσο και στην Εκτελεστική της Επιτροπή.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Ολιστικής Μελέτης, η ΕΠΟ οφείλει να τροποποιήσει το Καταστατικό της για να μπορεί να συμμετέχει ως μέλος της η Πανελλήνια Ένωση Διαιτητών Ποδοσφαίρου στη Γενική Συνέλευσή της, αλλά και ο Πρόεδρός της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, από το 2024. Μαζί με την UEFA είχαμε εξ αρχής απόλυτη συμφωνία σ’ αυτή τη φιλοσοφία. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να συμμορφωθεί η ΕΠΟ, να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, τροποποιώντας το Καταστατικό της. Και για να το πράξει, χρειάζεται η τροποποίηση του νόμου 2725/1999, όπως την καταθέτουμε, ώστε και οι εν ενεργεία διαιτητές να έχουν ίδια δικαιώματα στα καταστατικά όργανα της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών Ποδοσφαίρου με τους μη εν ενεργεία διαιτητές.

Με την διάταξη αυτή επιτυγχάνεται η επαρκής και δίκαιη εκπροσώπηση των διαιτητών ποδοσφαίρου στα καταστατικά όργανα της Ε.Π.Ο. με τη δυνατότητα συμμετοχής και των εν ενεργεία διαιτητών.
Επιτέλους, και οι διαιτητές θα αποκτήσουν την απαραίτητη φωνή και ψήφο μέσα στα καταστατικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Με το άρθρο 2 επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου α) «ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ» και β) «ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ».

Δίνουμε τη δυνατότητα να ανατεθεί, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αθλητισμού, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., η διεξαγωγή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, διαγωνισμού για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που διαχειρίζονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία

α) ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ και β) ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ. Τα δύο αυτά χιονοδρομικά κέντρα έχουν τεράστιες προοπτικές. Αν αξιοποιηθούν και αναβαθμιστούν, μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο όγκο τουρισμού, ενισχύοντας τόσο την τοπική,  όσο και την εθνική οικονομία. Μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων, αλλά και να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο ο χιονοδρομικός τουρισμός.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., διαθέτει την τεχνογνωσία, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να προβεί στη διενέργεια των απαιτούμενων διαγωνισμών για την αναβάθμιση των κέντρων αυτών και την επίτευξη των στόχων, που ανέφερα.

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ

Μετά από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έγιναν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, κάνουμε και τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

1) Στο άρθρο 4, για τη συστέγαση σωματείου με εμπορική επιχείρηση, ακούσαμε τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και συμφωνούμε. Επιτρέπεται η συστέγαση αθλητικού σωματείου μόνο με επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε αθλητικούς χώρους (δηλαδή, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ). Και μεριμνούμε και για τα ναυταθλητικά σωματεία.

2) Στο άρθρο 12, συμφωνούμε με την πρόταση που κάνατε και αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία των πτυχιούχων φυσικής αγωγής. Οπότε διαγράφουμε το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2, που όριζε το αντίθετο.

3) Στο άρθρο 14, για τις δρομικές αθλητικές δραστηριότητες, προτείνατε να συμπεριληφθεί και το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της οικείας παγκόσμιας ομοσπονδίας. Το προσθέτουμε στην παράγραφο 4.

4) Στο άρθρο 18, για το Μητρώο Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού, προτείνατε να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο και είναι σωστό. Άλλωστε, το ίδιο είχαμε κάνει και με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Συνεπώς, προσθέτουμε παράγραφο 3 στο άρθρο 26, όπου ορίζουμε ότι η ισχύς θα είναι από 1η Ιανουαρίου του 2024.

5) Στο άρθρο 19, για το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία: Προσθέτουμε ότι στο Διοικητικό του Συμβούλιο, θα συμμετέχει και ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μαζί με 3 μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έναν εκπρόσωπος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και τρία στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις