Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μαραθώνιος Αθήνας: Δρομείς από 105 χώρες

ΦΩΤΟ actionimages.gr
ΦΩΤΟ actionimages.gr

Δρομείς από 105 χώρες του κόσμου θα συμμετάσχουν στην εφετινή διοργάνωση του 34ου διεθνή Μαραθωνίου της Αθήνας, το ενδιαφέρον για τον οποίο έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα ελληνικά σύνορα και χιλιάδες είναι εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην αυθεντική διαδρομή του αγώνα.

Από το 1983 έως σήμερα έχουν έρθει στην Ελλάδα δρομείς πλέον των 130 χωρών και το νούμερο αυτό χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Στον εφετινό αγώνα στις 13 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η Μπιρτ Φάρμπαχ, δρομέας από την Ναμίμπια, χώρα της Νοτιοδυτικής Αφρικής.

Πάρα πολλοί δρομείς που έρχονται στην Αθήνα, ταξιδεύουν από πολύ μακρινές χώρες αλλά και χώρες που προκαλούν εντύπωση για την αγάπη που δείχνουν στη χώρα μας και στον Μαραθώνιο.
Στα 34 χρόνια διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, έχουν συμμετάσχει δρομείς, μεταξύ των άλλων «γνωστών» χωρών, από το Αφγανιστάν, το Βανουάτου, Βιετνάμ, Γουαδελούπη, Γκουάμ, Γουατεμάλα, Γροιλανδία, Εκουαδόρ, Ζάμπια, Ζουαζιλάνδη, Μαλδίβες, Μπαρμπάντος, Μπρουνέι, Μποτσουάνα, Παλάου, Παρθένες Νήσοι, Περού, Ρουάντα Σρι Λάνκα, Τανζανία, Χιλή κ.ά.

Στην ιστορία της διοργάνωσης αθλητές από έντεκα χώρες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν στους άνδρες την πρώτη θέση. Κενυάτες αθλητές έχουν κατακτήσει 12 νίκες και οι Έλληνες 11. Αναλυτικά οι χώρες που έχουν κατακτήσει έστω και μία νίκη στον ΑΜΑ: Κενυα, Νότια Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, πρώην ΕΣΣΔ, Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπαωνία, Τανζανία και Μαρόκο.

Στις γυναίκες, αθλήτριες από 13 χώρες έχουν βρεθεί στην κορυφή του ΑΜΑ με την Ελλάδα να μετρά οχτώ νίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, και την Ιαπωνία να ακολουθεί με έξι. Αναλυτικά οι χώρες από τις οποίες προήλθαν οι νικήτριες του ΑΜΑ: Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, πρώην ΕΣΣΔ, Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθιοπία, Κένυα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε