Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μουντιάλ 2018, Κροατία – Αγγλία: Ιστορική πρόκριση για τη “Χρβάτσκα”! Τους έκλεισε το… home – video

Μουντιάλ 2018, Κροατία – Αγγλία: Ιστορική πρόκριση για τη “Χρβάτσκα”! Τους έκλεισε το… home – video
ΦΩΤΟ Reuters

– Η ηρωική Κροατία του Ζλάτκο Ντάλιτς έγραψε ιστορία
– Νίκησε στην παράταση την Αγγλία και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ, ξεπερνώντας και την παρέα του Νταβόρ Σούκερ
– “Χρυσός” σκόρερ για τους Κροάτες ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος “εκτέλεσε” τους Άγγλους στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης
– Την Κυριακή (15/7), η “Χρβάτσκα” θα διεκδικήσει το τρόπαιο κόντρα στη Γαλλία
– Τα γκολ και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των Κροατών

Δείτε το LIVE του αγώνα

Το όνειρο των Κροατών συνεχίζεται! Η ηρωική ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς έκανε και πάλι το θαύμα της, παίρνοντας την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η “Χρβάτσκα” επικράτησε της Αγγλίας με 2-1 στην παράταση, στον δεύτερο ημιτελικό του Μουντιάλ 2018 κι έκλεισε θέση στον μεγάλο τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει το απόγευμα (18:00) της Κυριακής (15/7) την πανίσχυρη Γαλλία. Παράλληλα, έστειλε σπίτι τους Άγγλους και τους οπαδούς τους, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες τραγουδούσαν όπου βρεθούν και σταθούν το τραγούδι “It’s coming home”.

Για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε να φέρει τούμπα το παιχνίδι με τους  Άγγλους, οι οποίοι προηγήθηκαν στο σκορ, ωστόσο λογάριαζαν δίχως τους Πέρισιτς και Μάντζουκιτς. Οι δύο επιθετικοί της Κροατίας εκτέλεσαν τον Πίκφορντ στην ίδια εστία και χάρισαν την ιστορική πρόκριση στην ομάδα του.

Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας της Κροατίας από τους συνολικά πέντε αγώνες της διοργάνωσης, ο οποίος χρειάστηκε έξτρα ημίωρο και δεν κρίθηκε στα πέναλτι!

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε ονειρικά για την Αγγλία, η οποία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Μόλις στο πέμπτο λεπτό, τα “τρία λιοντάρια” άνοιξαν το σκορ με το εξαιρετικά εκτελεσμένο φάουλ του  Τρίπιερ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, που έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Σούμπασιτς.

Στο 14′ οι Άγγλοι λίγο έλειψε να κάνουν το 2-0, με την κεφαλιά του προωθημένου Μαγκουάιρ να φεύγει λίγο άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά της Κροατίας να απειλήσει, με το σουτ του Πέρισιτς να φεύγει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Πίκφορντ. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ έχασε την καλύτερη της ευκαιρία στο 30′, όταν ο Κέιν νικήθηκε από τον Σούμπασιτς στο μεταξύ τους τετ α τετ αλλά η μπάλα κατέληξε πάλι σε αυτόν, που σούταρε και την έστειλε στο δοκάρι, σε φάση που ο βοηθός σήκωσε το σημαιάκι (καθυστερημένα) στη δεύτερη προσπάθεια του επιθετικού της Τότεναμ.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με δύο καλές στιγμές για τις δύο ομάδες. Το σουτ του Ρέμπιτς στο 32′ μπλόκαρε ο Πίκφορντ, ενώ στο 36′ ο Λίνγκανρτ πλάσαρε τεχνικά από τον άξονα στο ύψος της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο άνηκε αποκλειστικά στην Κροατία, η οποία ανέβηκε ψηλά για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Η πίεση των Κροατών απέφερε καρπούς στο 68′, με τον Πέρισιτς να προλαβαίνει τον Γούοκερ και να στέλνει με εναέρια προβολή την μπάλα στα δίχτυα του Πίκφορντ, γράφοντας το 1-1.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, οι Κροάτες έφτασαν μία “ανάσα” από το 2-1, αλλά το πλασέ του Πέρισιτς κατέληξε στο αριστερό δοκάρι του Πίκφορντ και στη συνέχεια ο Ρέμπιτς σούταρε άστοχα. Οι Άγγλοι τα είχαν χαμένα, με τη “Χρβάτσκα” να πιέζει για το δεύτερο γκολ, αλλά τον Πίκφορντ να σταματά τον Μάντζουκιτς στο 83′.

Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε, με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες 1-1. Στην παράταση, οι Άγγλοι έδειξαν καλύτερη εικόνα και στο 99′ έχασαν τεράστια ευκαιρία για να πάρουν το προβάδισμα, αλλά η κεφαλιά του Στόουνς από εκτέλεση κόρνερ αποκρούστηκε στη γραμμή από τον Βρσάλικο.

Τελικά, αυτή που πέτυχε το “χρυσό” γκολ ήταν η Κροατία. Στο 105′ ο Πίκφορντ σταμάτησε τον Μάντζουκιτς, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει και στο 109′. Ο “σούπερ Μάριο”, έπειτα από γυριστή κεφαλιά του Πέρισιτς, βρέθηκε απέναντι στον Άγγλο τερματοφύλακα και δεν λάθεψε αυτή τη φορά. Έκανε το 2-1 κι έστειλε τους Κροάτες στον τελικό.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (95΄ Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς (119΄ Μπάντελι), Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (101΄ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς (115΄ Τσόρλουκα), Πέρισιτς

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (112΄ Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον (97΄ Ντάιερ), Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Άλι, Γιανγκ (91΄ Ρόουζ), Στέρλινγκ (74΄ Ράσφορντ), Κέιν

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Κροατών

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις