Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μουντιάλ 2022: Η ζωή του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ και η αφιέρωση των Σενεγαλέζων στον ήρωά τους

Μουντιάλ 2022: Η ζωή του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ και η αφιέρωση των Σενεγαλέζων στον ήρωά τους

Οι οπαδοί της Σενεγάλης φορούσαν φανέλες στις εξέδρες, στο ματς με το Εκουαδόρ για το Μουντιάλ, με το αγαπημένο νούμερο του αδικοχαμένου Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, το 19. Ο αρχηγός της ομάδας, Καλιντού Κουλιμπαλί, το είχε στο περιβραχιόνιό του. Όλοι του αφιέρωσαν την πρόκριση έχοντας μαζί ένα πανό με τη φωτογραφία του, που έγραφε: «Το αληθινό λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ».

Το λιοντάρι όμως, είχε πεθάνει. Ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ δεν ήταν εκεί. Έφυγε άδικα και πρόωρα στα 42 του χρόνια, σαν χθες Τρίτη στις 29 Νοεμβρίου του 2020. Από εκεί ψηλά όμως, είναι σίγουρο ότι το βλέμμα του θα ήταν στο Κατάρ και στη μάχη της Σενεγάλης με το Εκουαδόρ και στο πρόσωπό του θα ήταν ζωγραφισμένο ένα τεράστιο χαμόγελο για τη νίκη με 2-1 και την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ.

Κουλιμπαλί: «Με έκανε να ονειρεύομαι όταν ήμουν παιδί»

Όλοι στην ομάδα της Σενεγάλης αφιέρωσαν στον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ την πρόκριση. Ο αρχηγός της Σενεγάλης, Καλιντού Κουλιμπαλί που πέτυχε το νικητήριο γκολ στο ματς με το Εκουαδόρ, μίλησε για την μαύρη επέτειο του θανάτου του θρύλου της Σενεγάλης: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι η επέτειος του θανάτου του. Θέλαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του. Εκείνος με έκανε να ονειρεύομαι όταν ήταν παιδί. Ήταν σημαντικό να κάνουμε υπερήφανη την οικογένειά του».

Η διαδρομή του και η ΑΕΚ

Ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1978 στο Ρουφίσκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Από μικρό παιδί μπολιάστηκε με το μικρόβιο του ποδοσφαίρου και η μπάλα ήταν η απόδρασή του από την φτωχική ζωή του. Έπαιξε αρχικά στην ομάδα Ντεφάν Σαλτίγκ και το 1996 πήγε στη Ντιαράφ.

Τα λαγωνικά της Ξαμάξ τον εντόπισαν και το 2000 μετακόμισε στην ελβετική ομάδα. Τον Δεκέμβριο του 2000 μετακόμισε στην Γκρασχόπερς. Το 2002 άφησε την Ελβετία και πήγε στην Γαλλία και τη Λανς και το 2004 πέρασε το στενό της Μάγχης και μετακόμισε στην Αγγλία και τη Φούλαμ.

Το πέρασμα από τη φωτοβολίδα

Στη συνέχεια πήγε στην Πόρτσμουθ και τον Ιούλιο του 2010 ήρθε στην Ελλάδα και φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Έκανε σπουδαία ματς με την ΑΕΚ και ένα από τα χάιλαιτ της καριέρας του ήταν εκείνο το ματς με τον Ολυμπιακό, που πέρασε πάνω από μια φωτοβολίδα που είχε πέσει στο γήπεδο για να δώσει στη συνέχεια ασίστ για γκολ στον Ισμαέλ Μπλάνκο.

Τον Αύγουστο του 2011 γύρισε ξανά στην Αγγλία. Επαιξε αρχικά στην Γουέστ Χαμ και μετά στην Μπέρμιγχαμ (2012) και το 2013 σταμάτησε το ποδόσφαιρο.

Το ιστορικό γκολ

Στην Εθνική Σενεγάλης έπαιξε 63 φορές και πέτυχε 11 γκολ. Στο Μουντιάλ του 2002 έγραψε ιστορία, καθώς πέτυχε το πρώτο γκολ της Σενεγάλης σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Και τι γκολ… Ηταν το γκολ με το οποίο η Σενεγάλη κέρδισε με 1-0 την κάτοχο του τίτλου Γαλλία.

 

Ο θάνατος από την άγνωστη και σπάνια ασθένεια

Ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ χτυπήθηκε από μια σπάνια και άγνωστη ασθένεια. Όταν πέθανε ελάχιστοι γνώριζαν το τι προκάλεσε τον θανάτό του. Το δίκτυο ESPN αποκάλυψε ότι έπασχε από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μία από τις «νόσους του Σαρκό». Την ίδια ασθένεια από την οποία πέθανε και ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις