Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Νεκτάριος Βιδάκης: «Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ μέσω του ταμείου ανάκαμψης»

Νεκτάριος Βιδάκης: «Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ μέσω του ταμείου ανάκαμψης»

O πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης θέλησε μέσω τοποθέτησης του να αναφέρει πως η κυβέρνηση είχε πάρει την απόφαση να γίνουν αναβαθμίσεις στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έχοντας μάλιστα προϋπολογισμό 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Βιδάκης ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του ΟΑΚΑ, θέλησε να πάρει θέση για το ζήτημα ακαταλληλότητας του σταδίου που έγινε γνωστό τα τελευταία 24ωρα, με τον καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου να τοποθετείτε μέσω μιας μακροσκελής ανακοίνωσης για τα όσα είχαν αποφασιστεί να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία του «Σπύρος Λούης».

Η τοποθέτηση του Νεκτάριου Βιδάκη

«Διαβάζω και ακούω διάφορα για την (απολύτως ορθή) απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών “Σπύρος Λούης”. Αν και έχω παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ ήδη από τον Αύγουστο, εντούτοις, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο υπό το συντονισμό μου χειρίστηκε το θέμα από πλευράς του Οργανισμού, θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί η εμπειρία μου και η χρονοσειρά των γεγονότων.

Σε στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού και νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη το 2021, και δική του εισήγηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη τριών κομβικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΟΑΚΑ στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), με προϋπολογισμό 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

1. Η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
2. Η συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων (μελέτες Καλατράβα)
3. Η συντήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

Τις παρεμβάσεις αυτές, καθώς και το λοιπό επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το ΟΑΚΑ τον Ιούλιο του 2021.
Αποφασίσθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο το υπουργείο, η διοίκησή μας και η υπηρεσία είχαμε την πρόνοια να ωριμάσουμε έγκαιρα σε οριστικό επίπεδο μελέτης και τευχών διακήρυξης, να υλοποιηθεί από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Το έργο προκηρύχτηκε το 2022, η σύμβαση με τον ανάδοχο εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και υπογράφηκε το 2023 και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.
Για τις άλλες δυο σύνθετες παρεμβάσεις (στέγαστρα και περιβάλλοντας χώρος) αποφασίστηκε να υλοποιηθούν μέσω του εξαιρετικά έμπειρου δημόσιου οργανισμού ΤΑΙΠΕΔ. Για το λόγο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργείο), ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ) και εγώ (ΟΑΚΑ), έπειτα από έγκριση του ΔΣ, συνυπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις το Νοέμβριο του 2021.

Το Μάρτιο του 2022 αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την επιθεώρηση – αποτίμηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων από το ΤΑΙΠΕΔ και το Νοέμβριο το 2022 ανακηρύχθηκε ανάδοχος.
Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διαδικασίες, η Πολιτεία και το ΟΑΚΑ παρήγγειλαν στο ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές σύνθετες και απαιτητικές μελέτες και την υλοποίηση των έργων σχετικών έργων συντήρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ με τη σειρά του ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ανέθεσε σε εξειδικευμένο μελετητικό σχήμα, για πρώτη φορά μετά το 2004, την επιτόπια επιθεώρηση και αποτίμηση όλων των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων.

Το ΟΑΚΑ παρέλαβε τη μελέτη (η τελευταία μου πράξη ως Πρόεδρος, υπό παραίτηση, του ΔΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου) και τα πορίσματά της, καθώς και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή των προβλεπόμενων σε αυτή, και μάλιστα με δεσμευμένους πόρους στο RRF. Με βάση τα παραπάνω η Πολιτεία δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Βρούτση έκρινε, επαναλαμβάνω ορθώς, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που η ίδια παρήγγειλε, χρηματοδότησε και παρέλαβε, οι δύο εγκαταστάσεις πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, αφού τέθηκε θέμα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους.

Αναστάτωση? Ναι και μάλιστα πολύ μεγάλη για το αθλητικό οικοσύστημα. Αλλά όταν έχεις πλέον γνωστό το πρόβλημα ασφάλειας, τεκμηριωμένο από έμπειρους συμβούλους μηχανικούς μετά από εργώδη επιθεώρηση, η ακαριαία αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί μονόδρομο. Έστω και ο ελάχιστος κίνδυνος ασφάλειας προσώπων δεν αντισταθμίζεται από καμία προσωρινή αναστάτωση ή ταλαιπωρία.
Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η νέα Διοίκηση του ΟΑΚΑ με όπλα τη μελέτη αυτή και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των μεταλλικών κατασκευών και στην άρση της αναστολής, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί η Πολιτεία δια του Πρωθυπουργού.

Και μια προσωπική ανάμνηση. Θυμάμαι, εν μέσω τότε πανδημίας και lock out, την αγωνία του Λευτέρη Αυγενάκη να τεκμηριώσουμε έγκαιρα τον φάκελο ένταξης του έργου, ο οποίος μετά από μεγάλη πίεσή του, εντάχθηκε ουσιαστικά στο παρά πέντε στο πρόγραμμα του RRF. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που εντάχθηκαν τελευταίες στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά προκηρύχθηκαν και υλοποιούνται από τις πρώτες. Και εκ του αποτελέσματος, από τις πιο κρίσιμες και κομβικές.»

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις