Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ντιέγκο Μαραντόνα: Όταν “συστήθηκε” στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (video)

Ντιέγκο Μαραντόνα: Όταν “συστήθηκε” στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (video)
YouTube

Τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα  τον ξέρουν μέχρι… και οι πέτρες. Πότε, όμως, πρωτογνωρίσαμε τον παικταρά με το 10 στην πλάτη της φανέλας της Εθνικής Αργεντινής;

Ο Μαραντόνα στις 26 Αυγούστου 1979 έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων απέναντι στην Ινδονησία, το οποίο τελείωσε με νίκη για τους Αργεντινούς με 5-0. Ακολούθησαν δύο νίκες απέναντι στη Γιουγκοσλαβία (1-0) και την Πολωνία (4-1).

Η Αργεντινή του τότε 19χρονου Μαραντόνα προκρίθηκε στον τελικό, αφού νίκησε στον προημιτελικά την Αλγερία με 5-0 και την Ουρουγουάη με 2-0 στον ημιτελικό. Η μπιανκοσελέστε κυριάρχησε στον τελικό της διοργάνωσης νικώντας τη Σοβιετική Ένωση με 3-1. 

Click4more: ΣΟΚ! Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Μαραντόνα σημείωσε ένα γκολ και ψηφίστηκε ως καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα νέων του 1979 ήταν η καλύτερη ομάδα σε όλη την καριέρα του στην οποία έπαιξε ποτέ.

Τα παιχνίδια είχε μεταδώσει στην Ελλάδα η τότε ΕΡΤ, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες να απολαύσουν τον μετέπειτα παγκόσμιο αστέρα του ποδοσφαίρου. 

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από τη δράση του 19χρονου Μαραντόνα στη διοργάνωση του 1979:

Το ίδιο έτος (1979) ψηφίστηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Αργεντινή και καλύτερος αθλητής της χώρας από τους αθλητικούς συντάκτες, και οι δύο διακρίσεις για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Συμμετείχε, επίσης, με την εθνική ανδρών στο Copa America του 1979 που διοργανώθηκε με τη μορφή ομίλων και διπλών αγώνων (εντός – εκτός έδρας), με πλήρη αποτυχία της Αργεντινής που αποκλείστηκε στον α’ γύρο τερματίζοντας στην 3η θέση σε όμιλο μαζί με τη Βραζιλία και τη Βολιβία.

Τα γήπεδα της Ευρώπης γνώρισαν τον Μαραντόνα, επίσης, το 1979, όταν η Εθνική ανδρών της Αργεντινής έκανε θερινή περιοδεία, ένα χρόνο μετά τον αμφιλεγόμενο θρίαμβο του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην έδρα της με 3-1 απέναντι στην Ολλανδία.

Ο Μαραντόνα δεν είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 1978, καθώς ο 18χρονος άσος θεωρήθηκε μικρός για να παίξει.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις