Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ακυρώθηκε η προπόνηση για το test event ανοικτής θάλασσας στον Σηκουάνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ακυρώθηκε η προπόνηση για το test event ανοικτής θάλασσας στον Σηκουάνα

Απογοήτευση προκάλεσε στους κολυμβητές ανοικτής θάλασσας, η απόφαση των αρμοδίων φορέων για την ακύρωση της σημερινής (4/8) προπόνησης, για την διεθνή διοργάνωση που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Η απόφαση ελήφθη λόγω ρύπανσης του ποταμού Σηκουάνα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

«Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στο Παρίσι, η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα είναι προς το παρόν κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα για την προστασία της υγείας των κολυμβητών», ανέφερε η Γαλλική Κολυμβητική Ομοσπονδία (FFN) σε δελτίο Τύπου. Η απόφαση να «ακυρωθεί» αυτή η προπόνηση ελήφθη σε συνεργασία με την διεθνή ομοσπονδία World Aquatics και τους «εταίρους δημόσιας υγείας».

Η διεξαγωγή της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης ανοικτής θάλασσας, των γυναικών το Σάββατο και των ανδρών την Κυριακή, θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες αναλύσεις νερού (24 ώρες πριν από κάθε φορά) και την πρόγνωση του καιρού.

Αυτή η διοργάνωση είναι μια «δοκιμαστική διοργάνωση», δηλαδή μια δοκιμή, τόσο για τους κολυμβητές, όσο και για τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς η Ολυμπιακή διοργάνωση θα είναι πανομοιότυπη το επόμενο καλοκαίρι στην καρδιά του Παρισιού, μεταξύ της γέφυρας Alexandre III και της γέφυρας Alma.

Η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας βιώνει καθημερινές βροχές εδώ και μια εβδομάδα, περισσότερο ή λιγότερο έντονες, σ’ ένα δυσμενές σενάριο για τους διοργανωτές, επειδή γνωρίζουν ότι οι έντονες βροχές μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του νερού στο ποτάμι, φέρνοντας λύματα. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων νερού αφορούν κυρίως στην παρουσία του βακτηρίου Escherichia Coli και των εντερόκοκκων.

Έβρεξε στο Παρίσι «τέσσερις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια», σύμφωνα με τη νομαρχία της περιφέρειας Ile-de-France, η οποία ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης την «προσωρινή επιδείνωση της ποιότητας του νερού».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταξύ των εργοταξίων της Πολιτείας και των τοπικών αρχών με σκοπό να καταστεί ο Σηκουάνας λουόμενος, υπάρχουν συγκεκριμένα έργα όπως η λεκάνη του Austerlitz, ακόμη υπό κατασκευή, που θα καταστήσουν δυνατή την αποθήκευση όμβριων υδάτων (50.000 m3) και αναμένεται να λειτουργήσει το 2024.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι διοργανωτές σχεδίαζαν εδώ και καιρό να μπορούν να αναβάλουν τις εκδηλώσεις για δύο ή τρεις ημέρες, σε περίπτωση καταιγίδων και ισχυρών βροχοπτώσεων.

«Εναν χρόνο πριν τους Αγώνες, η δυναμική υγιεινής συνεχίζεται με την ολοκλήρωση των πιο σημαντικών εργασιών για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού τους επόμενους μήνες, ιδίως για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικών καιρικών φαινομένων», επεσήμαναν το βράδυ της Πέμπτης σε κοινό δελτίο Τύπου η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (Cojo), το Δημαρχείο του Παρισιού και η Νομαρχία της περιφέρειας Ile-de-France.

Ακόμη ένα δοκιμαστικό αγώνισμα πρόκειται να διεξαχθεί σύντομα, αυτό του τριάθλου (17-20 Αυγούστου), το κολυμβητικό μέρος του οποίου πρόκειται να διεξαχθεί στον Σηκουάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις