Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Έναρξη με κορονο-κανόνες και μοναξιά

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Έναρξη με κορονο-κανόνες και μοναξιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο χαρακτηρίζονται ήδη ιστορικοί, πριν καν αρχίσουν, μιας και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.

Στη σημερινή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στις εξέδρες του σταδίου στο Τόκιο θα βρίσκονται στις εξέδρες ελάχιστοι επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως και στα αγωνίσματα.

Πέρυσι, η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στην αναβολή τους και φέτος η κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση έχει -δυστυχώς- καθαρά… διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, καθώς η φονική νόσος Covid-19 συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη, με την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα εκτόξευση κρουσμάτων.

Μιλώντας σε εγχώρια, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, Ιάπωνες πολίτες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά το γεγονός ότι τα εισιτήρια τους… περίμεναν στο συρτάρι εδώ και έναν χρόνο.

Η «φούσκα» και η μοναξιά

Αθλητές και προπονητές υποβάλλονται καθημερινά σε μοριακά τεστ, ενώ οι κριτές και οι διαιτητές κάνουν τεστ κάθε φορά που πρόκειται να μπουν σε αγωνιστικό χώρο. Επί 14 ημέρες το Ολυμπιακό Χωριό θα είναι μία «φούσκα», από την οποία κανείς δεν θα μπορεί να βγει.

Μία ακόμα σημαντική απόφαση -λόγω του κορονοϊού- που αλλάζει εντελώς τον χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αφορά τις διαπιστεύσεις: για πρώτη φορά οι αθλητές θα παρακολουθήσουν μόνο το αγώνισμα στο οποίο αγωνίζονται και δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν κάποιο άλλο. Έτσι, λοιπόν, η πανδημία επισκιάζει πλήρως το Ολυμπιακό Πνεύμα, αυτό της ενοποίησης και συμπόρευσης αθλητών που προέρχονται από διαφορετικές αθλητικές και πολιτισμικές κουλτούρες.

Click4more: Κορακάκη – Πετρούνιας: «Θα κάνουμε την Ελλάδα υπερήφανη»

Ο ιός της… μοναξιάς- όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως- έχει χτυπήσει για τα καλά τη διοργάνωση.

Ο απαράβατος όρος

Ένας από τους βασικότερους και απαράβατους όρους για τη συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, ήταν άπαντες να κατεβάσουν στα κινητά τους μία εφαρμογή μόλις πατήσουν το πόδι τους στο Τόκιο.

Πρόκειται για το application «Ocha», που δημιουργήθηκε για όλους τους συμμετέχοντες των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτή την εφαρμογή, θα πρέπει να δηλώνουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, στα οποία υποβάλλονται (σ.σ. οι αθλητές κάνουν καθημερινά μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό), αλλά παράλληλα λειτουργεί και σαν… GPS.

Ειδικότερα, όταν κυκλοφορούν στους επιτρεπόμενους χώρους, η ένδειξη είναι πράσινη, ενώ αν βγουν από τα «όρια» αρχίζει να κοκκινίζει, ενημερώνοντας αυτομάτως τους ιθύνοντες.

Τα μέλη όλων των αποστολών έχουν δώσει τη συναίνεση τους, προκειμένου να αντλεί η εφαρμογή τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις