Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολυμπιακός – Europa League: Το προφίλ των Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Φενέρμπαχτσε κι Αντβέρπ

Ολυμπιακός – Europa League: Το προφίλ των Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Φενέρμπαχτσε κι Αντβέρπ

Ο Ολυμπιακός τέθηκε επικεφαλής στον τέταρτο όμιλο του φετινού Europa League και θα τεθεί αντιμέτωπος με τη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την τουρκική Φενέρμπαχτσε και τη βελγική Αντβέρπ.

Ο Ολυμπιακός θα έχει δύσκολο έργο στη φάση των ομίλων του Europa League, μιας και η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο του δύο δυνατές ομάδες, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τη Φενέρμπαχτσε, καθώς και την Αντβέρπ του Ναϊγκολάν, την οποία δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κανείς.

Από φέτος το Europa League αλλάζει και δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρώτος του ομίλου προκρίνεται πλέον απευθείας στην φάση των “16”, ενώ οι δεύτεροι παίζουν διπλά νοκ-άουτ παιχνίδια με τους τρίτους του Champions League για να προκύψουν οι άλλες οκτώ ομάδες για τη φάση των “16”.

Οι ομάδες που τερματίζουν τρίτες στους ομίλους πηγαίνουν στο Europa Conference League, όπου θα παίξουν στη φάση των “24” με τους δεύτερους της αντίστοιχης διοργάνωσης για να προκύψουν τα άλλα οκτώ εισιτήρια για τη φάση των “16”.

Το προφίλ των αντιπάλων του Ολυμπιακού

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ήταν η ομάδα που κληρώθηκε ο Ολυμπιακός από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Η γερμανική ομάδα τερμάτισε πέμπτη την περασμένη σεζόν στην Bundesliga και προκρίθηκε απευθείας στους ομίλους.

Η φετινή αγωνιστική περιόδος δεν άρχισε καλά για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, καθώς αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου με 2-0 από την Βάλντορφ Μανχάιμ της τρίτης κατηγορίας, ενώ στην Bundesliga έχασε με 5-2 από τη Ντόρτμουντ στην πρεμιέρα και έμεινε στο 0-0 με την Άουγκσμπουργκ εντός έδρας.

Προπονητής της είναι ο Αυστριακός Όλιβερ Γκλάσνερ. Μεγάλο της αστέρι είναι ο Σέρβος μέσος Φίλιπ Κόστιτς, ενώ ξεχωρίζουν επίσης ο Γαλλοκαμερουνέζος στόπερ Εβάν Εντικά, ο Ιάπωνας μεσοεπιθετικός Νταϊτσί Καμάντα και ο Αυστριακός στόπερ Μάρτιν Χιντερέγκερ.

Φενέρμπαχτσε

Η Φενέρμπαχτσε ήταν η ομάδα που κληρώθηκε ο Ολυμπιακός από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Η τουρκική ομάδα τερμάτισε τρίτη την περσινή χρονιά στο τουρκικό πρωτάθλημα και κλήθηκε να περάσει από τα προκριματικά της διοργάνωσης για να βρεθεί στους ομίλους. Στα πλέι οφ του Europa League δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στην Ελσίνκι, την οποία απέκλεισε με συνολικό σκορ 6-2.

Παράλληλα, στις δύο πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος η Φενέρμπαχτσε έχει το απόλυτο των νικών, με συνολικά τέρματα 3 υπέρ και κανένα κατά.

Προπονητής της τουρκικής ομάδας είναι ο άλλοτε τεχνικός του Ολυμπιακού Βίτορ Περέιρα, ο οποίος κάθισε στον ερυθρόλευκο πάγκο το 2015 και πανηγύρισε, μάλιστα, την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία, έπειτα από μία μεγάλη καριέρα στην Άρσεναλ. Στο ρόστερ της Φενέρμπαχτσε υπάρχει, φυσικά, κι ο Δημήτρης Πέλκας, ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, δικαιώνοντας τους Τούρκους για τα χρήματα που δαπάνησαν για να τον φέρουν στην ομάδα από τον ΠΑΟΚ.

Αντβέρπ

Η Αντβέρπ κληρώθηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας και θεωρείται στα… χαρτιά η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Οι Βέλγοι δεν έχουν το όνομα ούτε το δυνατό ρόστερ των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Φενέρμπαχτσε, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί.

Στο ρόστερ της, άλλωστε, υπάρχει ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους ποδοσφαιριστές. Ο λόγος για τον Ράτζα Ναϊνγκολάν, ο οποίος επέστρεψε ως ελεύθερος στην πατρίδα του έπειτα από 16 χρόνια.

Στη βελγική ομάδα αγωνίζονται ακόμα ο αμυντικός Μπιορν Ένχελς, ο οποίος είχε αναγκάσει τον Ολυμπιακό να ξοδέψει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να τον αποκτήσει από την Κλαμπ Μπρίζ, καθώς κι ο Ντιντιέρ Λάμκελ Ζε, ο οποίος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό.

Για να φτάσει στους ομίλους του Europa League, η Ατνβέρπ χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της κυπριακής Ομόνοιας. Στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας ηττήθηκε με σκορ 4-2, όμως στη ρεβάνς στο Βέλγιο επιβλήθηκε 2-0, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να οδηγηθεί στα πέναλτι. Εκεί οι παίκτες της Αντβέρπ ήταν πιο ψύχραιμοι και μπόρεσαν να πάρουν την πρόκριση.

 

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις