Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ολυμπιακός – Εφές: Προσκυνούν… Σπανούλη και Πρίντεζη οι συμπαίκτες τους

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Έχοντας διορθώσει το δικό του λάθος, την απώλεια του πλεονεκτήματος έδρας, ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Euroleague, την επιστροφή στην Πόλη του, ένα 6ο φάιναλ φορ τα τελευταία 9 χρόνια (από το 2009) και 10ο στην ιστορία των «ερυθρόλευκων».

Ο Βασίλης Σπανούλης με 5 τρίποντα στο «Αμπντί Ιπεκτσί» μετέτρεψε σε… κηδεία το πάρτι πρόκρισης της Αναντολού Εφές και οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους μέσα σε ένα ΣΕΦ, στο οποίο δεν… θα πέφτει καρφίτσα, την Τρίτη (2/5, 21:00). «Πώς να μην θες να φτάσεις κι εσύ ψηλά, όταν βλέπεις τον Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη) με τέτοιο κίνητρο στα 35 του,» δήλωσε ο Κώστας Παπανικολάου προσθέτοντας: «Ο Βασίλης είναι εξωπραγματικός. Έχω ακούσει πολλούς να λένε πως είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή του. Ο Γιώργος (σ.σ. Πρίντεζης) είναι ένα στολίδι για το ευρωπαϊκό μπάσκετ κι ένα παιδί που θα τον θυμούνται για πολύ καιρό, αφού σταματήσει το μπάσκετ». Κι όταν ρωτήθηκε αν θα «ξανακλειδώσει» τον Γκρέιντζερ, έσπευσε να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του, Βαγγέλη Μάντζαρη που είχε δεχτεί 10 πόντους στην προσωπική άμυνα από τους 14 πρώτους πόντους της Εφές, πριν τον αναλάβει εκείνος το μαρκαρισμά του επιτυχώς.

Ο Κώστας Παπανικολάου είπε αρχικά, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για τη δήλωση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε το 5ο ματς με την Αναντολού Εφές ως τον «τελικό των τελικών»: «Ακριβώς έτσι είναι! Όπως πολύ σωστά το έθεσε και ο προπονητής μας, είναι το δεύτερο ημίχρονο ενός τελικού που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή. Είναι μία μάχη και κρίνεται ένα εισιτήριο για το φάιναλ φορ. Από εκεί και πέρα τα λόγια τελειώνουν και πρέπει να αρχίσουν οι πράξεις μέσα στο παρκέ». 

Υπήρχε πίεση πριν από το τέταρτο ματς της σειράς; «Δεν νομίζω πως υπήρχε πίεση. Η ομάδα είναι πάρα πολύ έμπειρη κι έχει παίκτες που έχουν βρεθεί σε ανάλογες ή και χειρότερες καταστάσεις. Η ομάδα έχει την εμπειρία για να διαχειριστεί καταστάσεις, όπως αυτές που βρέθηκε πίσω με διψήφιες διαφορές στην Τουρκία. Αυτό το παιχνίδι έχει τελειώσει. Το μόνο που μετράει είναι οι πράξεις μέσα στο παρκέ και μένει ακόμα μία κατάθεση ψυχής για να δείξουμε πόσο θέλουμε να βρεθούμε στο φάιναλ φορ. Αν δείξουμε το πάθος και τη δυναμικότητά μας, τότε οι πιθανότητές μας θα αυξηθούν».

 Ο Παπανικολάου θυμήθηκε: «Σε αυτή την σειρά ήμασταν το φαβορί από την αρχή έχοντας και το πλεονέκτημα έδρας. Χάσαμε ένα παιχνίδι εδώ, πήραμε ένα εκεί και τώρα πρέπει να διαχειριστούμε αυτό για το οποίοι παλεύαμε όλη την χρονιά, το πλεονέκτημά έδρας. Δεν υπάρχει χώρος για λόγια. Πρέπει να παλέψουμε, να ακολουθήσουμε το πλάνο των προπονητών μας και να δώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει από ενέργεια και πάθος. Είμαι σίγουρος πως με την βοήθεια του κόσμου, η ενέργειά μας θα διπλασιαστεί». 

Για τον πανηγυρισμό του πριν από τέλος του 5ου ματς της σειράς με την Εφές της σεζόν 2012-13, ανέφερε: «Έχουμε 40 λεπτά παιχνιδιού ακόμη. Ήταν μία σκηνή που δεν ήταν πολύ επαγγελματική. Το είχα πει και τότε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Εφές είναι πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι». 

Όταν ρωτήθηκε για το προσωπικό του κίνητρο να επιστρέψει σε ένα φάιναλ φορ Euroleague και στην Πόλη, όπου ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2012, απάντησε: «Πόσο υψηλό κίνητρο είναι για τον Βασίλη που είναι στα 35 να παλεύει κάθε χρόνο σαν μικρό παιδί για να φτάσει σε ένα φάιναλ φορ; Βλέποντας τον Βασίλη το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις κίνητρο, να θέλεις να φτάσεις ψηλά. Η ομάδα αυτή έχει παίκτες με πολύ μεγάλη εμπειρία που καθημερινά δείχνουν πως διψούν για τη διάκριση. Ο Βασίλης είναι εξωπραγματικός. Έχω ακούσει πολλούς να λένε πως είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή του. Ο Γιώργος είναι ένα στολίδι για το ευρωπαϊκό μπάσκετ κι ένα παιδί που θα τον θυμούνται για πολύ καιρό, αφού σταματήσει το μπάσκετ. Είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε συμπαίκτη, γιατί έχουμε την δυνατότητα να είμαστε κοντά του και φίλοι του. Αυτό είναι το πιο γλυκό κομμάτι».

Να περιμένουν οι φίλαθλοι πως θα «κλειδώσει» με την άμυνά του τον Γκρέιντζερ, όπως έκανε στον 4ο προημιτελικό με την Εφές; Κι ο Παπανικολάου επέλεξε να μην μιλήσει για τον εαυτό του, αλλά να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του, Βαγγέλη Μάντζαρη: «Ο Γκρέιντζερ είναι καταπληκτικός παίκτης. Είναι πολύ έξυπνος και καλός αθλητής. Δεν είμαι μόνο εγώ. Είναι και ο Βαγγέλης (σ.σ Μάντζαρης) που στα τρία από τέσσερα παιχνίδια έχει πάει πάρα πολύ καλά απέναντι στον Γκρέιντζερ. Ο Βαγγέλης κάνει πράγματα που δεν φαίνονται στο παρκέ. Είμαι σίγουρος πως θα τα πάει πολύ καλά και δεν θα χρειαστεί να επιστρατευτώ εγώ».

ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ: «ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ»

 

Το ψηλό κορμί του Μιλουτίνοβ και η αγωνιστική άνοδός του έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές. Ο τραυματισμός του στο δεύτερο παιχνίδι, στο ΣΕΦ, είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός στο β΄ μέρος και η ομάδα του Πειραιά ηττήθηκε, χάνοντας… προσωρινά, το πλεονέκτημα έδρας. Στον 4ο αγώνα, έπαιξε σφίγγοντας τα δόντια, αλλά στον 5ο και πλέον κρίσιμο θα είναι πανέτοιμος. «Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι από την αρχή του αγώνα. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας και από την καλή μας άμυνα να βρούμε εύκολους πόντους στην επίθεση,» δήλωσε αρχικά ο Σέρβος σέντερ και είπε αναφορά στην επιθυμία του να βρεθεί στο φάιναλ φορ: «Από μόνο του αρκεί για να έχουμε κίνητρο. Το γήπεδο θα είναι γεμάτο και αυτό θα αρκεί για να έχουμε κίνητρο». Κι όταν στο τέλος ρωτήθηκε αν είναι υγιής και έτοιμος, ο Μιλουτίνοβ απάντησε: «Νιώθω καλά και θα είμαι έτοιμος για το τελευταίο παιχνίδι της σειράς».

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε