Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Άρης ανάλυση: Oι δυο αγώνες πριν και μετά τις αποβολές και ο από μηχανής θεός Βαγιαννίδης

Παναθηναϊκός – Άρης ανάλυση: Oι δυο αγώνες πριν και μετά τις αποβολές και ο από μηχανής θεός Βαγιαννίδης

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Άρη σε ένα επεισοδιακό τελικό Κυπέλλου, με τους «πράσινους» να κατακτούν το 20ο τρόπαιο της ιστορίας τους, ενώ οι Θεσσαλονικείς έμειναν για μια ακόμη χρονιά χωρίς κάποιον τίτλο.

Σε ένα παιχνίδι που έγινε χωρίς θεατές, στις άδειες εξέδρες του Πανθεσσαλικού σταδίου στο Βόλο Παναθηναϊκός και Άρης αναμετρήθηκαν για το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας, μια αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από αρκετά σοβαρά επεισόδια.

Και αυτό διότι η διαιτητής του αγώνα Στεφανί Φραπάρ μπήκε στο στόχαστρο από τους Θεσσαλονικείς, καθώς όπως υποστηρίζει ο σύλλογος η ίδια με τις αποφάσεις της έκρινε την αναμέτρηση.

Μάλιστα η Φραπάρ αποχώρησε από το γήπεδο με συνοδεία αστυνομίας, καθώς δέχτηκε φραστική επίθεση, ενώ μάλιστα δεν παρέλαβε το μετάλλιο της.

Ωστόσο πέρα από εξωαγωνιστικό κομμάτι, υπήρξαν και 90 λεπτά αγώνα, από τα οποία ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για τη σεζόν 2023/24.

Σκληρό πρώτο ημίχρονο χωρίς φάσεις

Το πρώτο 45λεπτο του τελικού κύλισε δίχως ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς οι δυο ομάδες κοιτούσαν πρωτίστως να διαφυλάξουν το μηδέν στην άμυνα.

Γενικότερα το παιχνίδι πήγε αρκετά στη δύναμη, την ένταση και τα σκληρά μαρκαρίσματα, με τον Παναθηναϊκό να έχει μια ελαφρά κατοχή της μπάλας.

Οι παίκτες του Χρήστου Κόντη προσπάθησαν με μακρινές μπαλιές να βρουν τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος για ένα ακόμη φετινο παιχνίδι του «τριφυλλιού» ήταν το σημείο αναφοράς για την μεσοεπιθετική ανάπτυξη της ομάδας.

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Άρης με διάταξη 4-3-3 και κοντά τις γραμμές προσπάθησαν με παιχνίδι υπομονής και χωρίς να πάρουν πολλά ρίσκα να πάνε τον αγώνα σε ένα αργό τέμπο, χωρίς να φεύγει από τον έλεγχο τους η ροή της αναμέτρησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα πρώτα 45 λεπτά να σημειωθούν λιγοστές φάσεις.

Στο ίδιο μοτίβο και το δεύτερο μέρος, στο οποίο όλα έδειχναν πως θα πάμε σε ένα αγώνα που όποια ομάδα σκοράρει θα πάρει και το τρόπαιο

Το σημείο που όλα άλλαξαν

Στο 51΄ένα δυνατό μαρκάρισμα από τον Γιάννη Κώτσιρα, είχε ως αποτέλεσμα η διαιτητής του αγώνα Στεφανί Φραπάρ να βγάλει την πρώτη από τις συνολικά τρεις κόκκινες κάρτες που έδειξε στο παιχνίδι και να αποβάλει τον δεξιό μπακ του «τριφυλλιού».

Μια εξέλιξη η οποία αντί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον Άρη, έκανε το ακριβώς αντίθετο.

Και αυτό διότι οι παίκτες του Άκη Μάντζιου όχι μόνο δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα, αλλά στο 65΄ ο Βλαντιμιρ Νταρίντα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και στο παιχνίδι επανήλθε η αριθμητική ισορροπία.

Σα να μην έφτανε αυτό, ο Άρης είδε και άλλο παίκτη του να αποβάλλεται, καθώς στο 71΄ο Ζουλ αντίκρισε την απευθείας κόκκινη κάρτα, με αποτέλεσμα να καταδικάσει την ομάδα του σε… θάνατο.

Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός πως από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Παναθηναϊκός που βρισκόταν «χαμένος» στον αγωνιστικό χώρο, μπόρεσε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Οι παίκτες των «πράσινων» από εκεί που ήταν -1 παίκτης στο γήπεδο, πλέον είχαν +1 και όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κυριάρχησαν πλήρως στο χορτάρι.

Το buzzer beater γκολ του Βαγιαννίδη

Με αυτό τον τρόπο και παρά το γεγονός πως η κανονική διάρκεια έδειξε να τελειώνει χωρίς γκολ, μια έμπνευση του Μπερνάρ, που «άδειασε» την άμυνα του Άρη, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αμυντική ανισορροπία, με τον Χουάνκαρ στο τελευταίο του παιχνίδι με την «πράσινη» φανέλα να κάνει ωραία κάθετη κίνηση και να βλέπει το ανέβασα του Βαγιαννίδη, δίνοντας του μια πάσα μισό γκολ.

Ο Έλληνας μπακ χαφ που είχε περάσει στον αγώνα ως αλλαγή, αντί του Κώτσιρα που αποβλήθηκε με ψύχραιμο πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κουέστα στο 90+7 στην τελευταία φάση του παιχνιδιού και επί της ουσίας έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του.

Με αυτό τον τρόπο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει τον Άρη 1-0 και να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, σε ένα παιχνίδι οι δυο προπονητές είχαν παρόμοια τακτική προσέγγιση, ωστόσο η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού» ήταν τέτοια που έδωσε το τρόπαιο στον σύλλογο.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις