Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε ανάλυση: Της αμύνης τα παιδιά και ο X Factor Καλαϊτζάκης

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε ανάλυση: Της αμύνης τα παιδιά και ο X Factor Καλαϊτζάκης

Ο Παναθηναϊκός επιστράτευσε την άμυνα και εξαφάνισε τη Φενέρμπαχτσε από το παρκέ για 14 λεπτά στον πρώτο ημιτελικό του Final Four της Euroleague. Οι κινήσεις “ματ” του Αταμάν από τον πάγκο και ο X Factor Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε στον πρώτο ημιτελικό του Final Four της Euroleague και ετοιμάζεται να ράψει το έβδομο αστέρι στη φανέλα του κόντρα στην υπερηχητική Ρεάλ Μαδρίτης. 

Το τελικό σκορ 73-57 μαρτυράει πολλά για την εικόνα του αγώνα, με τους πράσινους να επιστρατεύουν για ακόμα μία φορά τη φετινή σεζόν τη φοβερή άμυνα τους και να κατεβάζουν τον… γενικό στους Τούρκους, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από το παρκέ στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Η άμυνα δίνει τους τίτλους

Ποιος να το φανταζόταν στην αρχή της σεζόν ότι ο Παναθηναϊκός θα κατάφερνε από προτελευταίος την περασμένη χρονιά, να φτάσει στον τελικό του φετινού Final Four της Euroleague και να διεκδικεί το τρόπαιο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Και ποιος θα το φανταζόταν ότι οι πράσινοι θα έκαναν τέτοια πορεία, βασιζόμενοι στην άμυνα τους. Άπαντες το περασμένο καλοκαίρι και μετά την άφιξη του Εργκίν Αταμάν και τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις υποστήριζαν ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι μία φουλ επιθετική ομάδα που θα πηγαίνει ψηλά τα σκορ και θα παίρνει τις νίκες μόνο με τις επιδόσεις του στο μπροστά μέρος του παρκέ.

Κι όμως άπαντες διαψεύστηκαν. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε μέσα σε ελάχιστους μήνες να γίνει μία σκληρή ομάδα, παρότι χτίστηκε από το μηδέν. Ο Εργκίν Αταμάν και ο συνεργάτης του Χρήστος Σερέλης δημιούργησαν ένα συμπαγές σύνολο που όχι μόνο πετυχαίνει εύκολα πόντους, αλλά καταφέρνει να κατεβάζει τους αντιπάλους πολύ χαμηλά και να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει.

Αυτό ακριβώς ήταν και το μυστικό της νίκης στον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι ήταν μία από τις καλύτερες επιθετικές ομάδες της διοργάνωσης. Σημείωναν άνετα πάνω από 84 πόντους ανά παιχνίδι κι όμως κόντρα στον Παναθηναϊκό περιορίστηκαν στους 57 (!), τους λιγότερους που έχουν σημειώσει φέτος σε κάθε παιχνίδι τους.

Όλα αυτά μεέσα από τη σκληρή άμυνα του Παναθηναϊκού και μετά από τις κινήσεις “ματ” του Αταμάν από τον πάγκο που δεν δίστασε σε αρκετά σημεία να παίξει με πεντάδα χωρίς Σλούκα, Ναν και Λεσόρ, αλλά με Καλαϊτζάκη και Παπαπέτρου στο “4”.

Η Φενέρμπαχτσε κατάφερε 3:30 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου να μειώσει σε 51-50. Άπαντες πίστεψαν ότι το παιχνίδι γύρισε. Η ψυχολογία ήταν με τους Τούρκους και φαινόταν ότι είχε φτάσει η ώρα, η ομάδα του Γιασικεβίτσιους να πάρει το πρώτο της προβάδισμα στο παιχνίδι.

Κι όμως, ο Παναθηναϊκός, μετά το τάιμ άουτ του Αταμάν, επιστράτευσε την άμυνα του και εξαφάνισε τους Τούρκους από το παρκέ.

Η Φενέρμπαχτσε δεν σκόραρε κανέναν άλλο πόντο στην τρίτη περίοδο που βρήκε τον Παναθηναϊκό μπροστά με 56-50, ενώ σημείωσε μόλις 7 πόντους (!) σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο. Οι Τούρκοι, δηλαδή, σημείωσαν 7 πόντους σε 13:30 λεπτά!

Με τέτοιες επιδόσεις, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είχαν καμία τύχη απέναντι σ’ έναν Παναθηναϊκό που έτρωγε σίδερα και κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο παρκέ.

Ο X Factor Παναγιώτης Καλαϊτζάκης

Ο Ματίας Λεσόρ ήταν ο MVP του πρώτου ημιτελικού του Final Four της Euroleague, βάζοντας τους Τούρκους ψηλούς στα καλάθια. Ο Γάλλος σέντερ πρόσθεσε ακόμα μία ηγετική εμφάνιση στο ενεργητικό του, ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη.

Ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ ήταν ο απόλυτος X Factor του αγώνα, ο άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο παρκέ μόλις για 8 λεπτά, αλλά πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να χαρίσει προβάδισμα ασφαλείας στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης μπήκε στο παρκέ σε ρόλο καμικάζι, έβγαλε μεγάλες άμυνες, έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στην ομάδα του, κατέβασε 4 ριμπάουντ, ενώ πρόλαβε και σημείωσε 5 καθοριστικούς πόντους με απόλυτα ποσοστά (1/1 τρίποντο, 2/2 βολές) στο φινάλε της τρίτης περιόδου και στις αρχές της τέταρτης.

Ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ ήταν πολύ πίσω στο πράσινο ροτέισον στις αρχές της χρονιάς, ωστόσο δούλεψε σκληρά, δεν σταμάτησε να παλεύει σε κάθε δευτερόλεπτο που βρισκόταν στο παρκέ και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Εργκίν Αταμάν, ο οποίος τον έχει επιστρατεύσει φέτος ουκ ολίγες φορές στα δύσκολα.

Το απόγευμα της Παρασκευής (24/5), ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης φρόντισε να δικαιώσει για ακόμα μία φορά τον προπονητή του και ετοιμάζεται πλέον για τον πρώτο τελικό της καριέρας του σε επίπεδο Final Four Euroleague.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις