Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η πρώτη μάχη ήταν… στα χαρτιά

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Η μάχη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό είναι μια κατηγορία μόνη της ανεξαρτήτου αθλήματος. Σήμερα η αναμέτρηση των δύο «αιωνίων» στο μπάσκετ προσελκύει το ενδιαφέρον μπασκετόφιλων και μη, λόγω της δυναμικής των αντιπάλων στο παιχνίδι.

Ομως, δεν ήταν πάντα έτσι… Με… 2-0 έληξε η πρώτη μπασκετική μονομαχία μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στις 20 Ιανουαρίου 1946, καθώς ημία από τις δύο ομάδες δεν παρατάχθηκε στο κλειστό, με συνέπεια η άλλη να νικήσει άνευ αγώνα.

Τότε, βέβαια, το μπάσκετ ήταν υποδεέστερο ακόμη κι από το… κατς, κοινώς η είδηση φιλοξενήθηκε στα… ψιλά, εν αντιθέσει με σήμερα που θα γινόταν πρώτο θέμα στις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες.
Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που δεν έκανε την εμφάνισή της στο κλειστό του Παναθηναϊκού, ωστόσο αμφότεροι οι «αιώνιοι» προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος Αθήνας-Πειραιά.

Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, έσπευσαν να εξηγήσουν ότι ο λόγος που δεν μετέβησαν στο άνδρο του «τριφυλλιού» δεν σχετιζόταν με το γεγονός ότι είχαν ήδη πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά.
Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός δεν παρατάχθηκε στο ματς με τον «αιώνιο» αντίπαλο, καθώς, όπως υποστήριξε η διοίκησή του, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τη διοργανώτρια αρχή!

Τα στελέχη των «ερυθρολεύκων» πίστευαν ότι ο αγώνας θα αναβληθεί λόγω ενός συλλαλητηρίου της Ένωσης Δημοκρατικών Συλλόγων Αθηνών και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων Πειραιώς.
Η συγκέντρωση αυτή είχε προγραμματιστεί για τις 12:00 της Κυριακής 20 Ιανουαρίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ως εκ τούτου, προσπαθούσαν από το απόγευμα του Σαββάτου να συνομιλήσουν με τους αρμόδιους προκειμένου να ενημερωθούν για την τύχη του ματς, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο διεξαχθέν «αιώνιο» ντέρμπι καταγράφηκε στις 22 Απριλίου 1946 και ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός επικράτησε 38-31 του Ολυμπιακού.

Ούτε η συγκεκριμένη αναμέτρηση έγινε πρωτοσέλιδο, δείγμα της αδιαφορίας της εποχής για το άθλημα που αργότερα έμελλε να φέρει στη χώρα τις περισσότερες διακρίσεις συνολικά σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.

Πηγή: Sport-Retro.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε