Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός… ρετρό! Γκολ και ξύλο! Σπάνια ντοκουμέντα [pics]

Παναθηναϊκός Ολυμπιακός

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο σήμερα. Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στην… αλάνα Λεωφόρο και τότε. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στο πρώτο “αιώνιο” ντέρμπι.

Εν έτει 1925, το γήπεδο της λεωφόρου… δεν ήταν γήπεδο. Ήταν μια αλάνα με καρβουνόσκονη αντί για χορτάρι. Αλλά «φιλοξένησε» ένα ματς που έμεινε στην ιστορία. Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 6-3 σε ένα ματς που εκτός από γκολ είχε και ξύλο!

Έχει πια περάσει σχεδόν ένας αιώνας. Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έγινε την Κυριακή 28 Ιουνίου 1925. Ήταν ανεπίσημο, αν και τότε το χαρακτήριζαν τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας.

Έληξε 3-3 και για τη διεξαγωγή του χρειάστηκαν… δύο διαιτητές.

Ποιο… ντέρμπι

Το 1925 μπορεί κανείς να φανταστεί ότι δεν υπήρχαν αθλητικές εφημερίδες. Μόνο η «Αθλητική Επιθεώρησις» που κυκλοφορούσε από τον Ιούνιο του 1923 μέχρι τον Απρίλιο του 1927.

Ανήμερα του αγώνα, λοιπόν, τα του… ντέρμπι ανάμεσα στον πρωταθλητή Αθήνας και τον πρωταθλητή Πειραιά είχαν καλύψει δυο εφημερίδες: η Καθημερινή και η Απογευματινή… Και είχαν και… διαφορετική ώρα έναρξης.

Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή, ο διαιτητής Χατζόπουλος δεν δέχθηκε να διευθύνει το ματς. Κατά την «Απογευματινή» ξένος κινηματογραφικός οίκος επιθυμεί να καλύψει το γεγονός.

Ένταση… από τότε

Κάποια πράγματα φαίνεται ότι δεν αλλάξουν ποτέ! Περισσότεροι από 2.000 θεατές, όπως έγραφε η «Βραδυνή» (σ.σ. κατ’ άλλους οι φίλαθλοι ξεπερνούσαν τους 3.000), παρακολούθησαν την αναμέτρηση που θα έχριζε τον άτυπο πρωταθλητή Ελλάδας για το 1925.

Η εφημερίδα «Εμπρός», από την πλευρά της, περιέγραφε με φανερή δόση χιούμορ τα παρατράγουδα που συνέβησαν εκτός αγωνιστικού χώρου. Όπως έγραφε, έγιναν εκτός και… αγώνες μποξ και πάλης.

Έγραφε η εφημερίδα: «Ας σημειωθεί ότι δεν διεξήγοντο μόνο ποδοσφαιρικοί αγώνες, αλλά και αθλητικοί, μποξ, πάλης κλπ. έξω του στίβου εις τας τάξεις των φιλάθλων. Οι Πειραιείς και οι Αθηναίοι είχον πιασθή εις τα χέρια εν τη υπερβολική συμπαθεία διά τας αγωνιζομένας ομάδας. Ως εκ τούτου πολύ δικαίως εχαρακτηρίσθη όχι αγών μεταξύ δύο ομάδων, αλλά των δύο πόλεων».

Αρχίζει το ματς

Στις 18:10 της 28ης Ιουνίου 1925, εν μέσω ζωηρών επευφημιών, ο Α. Καμπουρόπουλος γράφτηκε στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως ο πρώτος διαιτητής που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη ενός ντέρμπι «αιωνίων».

Οι συνθέσεις των ομάδων ήταν:

Παναθηναϊκός: Καλογερόπουλος, Περαντάκος, Νικολαΐδης, Ανδρέαδης, Ανδρίτσς, Πανουργιάς, Παντερμαλής, Ασπρογέρακα, Θεοφανίδης, Σιδηρόπουλος και Γεωργιάδης.

Ολυμπιακός: Κλειδουχάκης, Αλεκάκης, Βασιλείου, Μ. Λεκκός, Βλάσσης, Πεζώνης, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Κ. Ανδριανόπουλος, Ι. Ανδριανόπουλος και Π. Λεκκός.

Περιγραφή… λαθών

Το ντέρμπι αρχίζει και οι δύο ομάδες μπαίνουν επιθετικά, σύμφωνα με την «Απογευματινή», ενώ το έντυπο «Αθλητική Επιθεώρησις» καταγράφει ως πρώτη φάση ένα σουτ του Ι. Ανδριανόπουλου που απέκρουσε θαυμάσια σε κόρνερ ο Καλογερόπουλος.

Η εφημερίδα «Εμπρός» υποστηρίζει: «Αι ελπίδες των περισσοτέρων εστρέφον το προς την ομάδα του Ολυμπιακού δεδομένου ότι μέχρι της στιγμής κατείχε το πρωτάθλημα της Ελλάδος νικήσασα προ ημερών και την εξίσου σοβαράν ομάδα του Άρεως της Θεσσαλονίκης».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα μαρτυρά την πλήρη άγνοια των δημοσιογράφων για το ποδόσφαιρο. Η επικράτηση επί των «κιτρίνων» που παρουσιάζεται ως… τελικός δεν ήταν παρά ένα φιλικό ματς και, μάλιστα, το πρώτο των «ερυθρολεύκων» κόντρα σε ελληνική ομάδα (σ.σ. είχαν προηγηθεί τα 4 ματς για το Πρωτάθλημα Πειραιά και η αναμέτρηση με επιλέκτους του γαλλικού πολεμικού πλοίου «Ζαν Ντ’Αρκ»).

Παναθηναϊκός Ολυμπιακός

Το ρεπορτάζ του αγώνα από τη «Βραδυνή», επίσης, δεν απέφυγε τα λάθη, καθώς εξηγούσε ότι της επίθεσης του Παναθηναϊκού ηγούνται οι… Κωσταράς και Σταυράκης.

Επίσης, η «Απογευματινή» παραθέτει τη σύνθεση του «τριφυλλιού» με 10 παίκτες (ξέχασε τον Κώστα Ανδρεάδη), ενώ αναφέρει τους Περαντάκο και Πεζώνη με λάθος ονόματα (σ.σ. τους γράφει Κεραντάκο και Μπεζόνη αντίστοιχα).

Μην τον είδατε τον διαιτητή;

Στο 10ο λεπτό ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με πρωταγωνιστή, όπως αναφέρει η «Απογευματινή», τον Απόστολο Νικολαΐδη. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων».

Ο Ολυμπιακός απάντησε άμεσα με πέναλτι του Γ. Ανδριανόπουλου, το «τριφύλλι» ανέκτησε αμέσως το προβάδισμα, αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί, αφού στο 25’ επικράτησε… μπάχαλο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο 25’, ο διαιτητής Καμπουρόπουλος αποχώρησε (!) και μετά από 20λεπτη διακοπή ο Δ. Χοτζόπουλος (και όχι Δημόπουλος όπως αναφέρει η «Απογευματινή») κλήθηκε να διευθύνει το ντέρμπι.

Η ουσία είναι ότι το ματς συνεχίστηκε και το α’ ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν πει την τελευταία λέξη, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Η «Αθλητική Επιθεώρησις», ανέφερε ότι στο β’ ημίχρονο ο αγώνας ήταν πιο ομαλός και οι ομάδες είχαν καλύτερη συνοχή.

Η «Βραδυνή», επίσης, έγραφε ότι «αρχίζει το δεύτερον ημιχρόνιον πολύ ανώτερον από τεχνικής απόψεως του πρώτου», ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην ΕΠΣΑ για την επιλογή του διαιτητή.

Το… πέναλτι

«Ένα άδικον πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού επιφέρει και τρίτον τέρμα υπέρ της αθηναϊκής ομάδος», έγραφε η «Απογευματινή», ο συντάκτης της οποίας, όμως, μάλλον είχε μία… αδυναμία στο ερυθρόλευκο χρώμα.

«Τα παιδιά του Πειραιώς προσπαθούν με μοναδικήν των επιτηδειότητα τον απαράμμιλον συνδυασμόν, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ θραύονται προ της αδιασπάστου (εξαιρετικώς χθες) αμύνης των Αθηναίων. Αλλά δεν απελπίζονται, αναμένουν μέχρι της τελευταίας στιγμής και δεν διαψεύδονται εις τα τελευταία σχεδόν λεπτά του αγώνος…», αναφέρει ο υπογράφων ως «Σπόρτσμαν».

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε τρεις φορές μπροστά στο σκορ, αλλά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε ισάριθμες απαντήσεις, το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» έληξε 3-3.

Πηγή: sport-retro.gr

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις