Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πελέ: Η Βραζιλία αποχαιρέτησε τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου – Αυτη είναι η τελευταία του κατοικία

Πελέ: Η Βραζιλία αποχαιρέτησε τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου – Αυτη είναι η τελευταία του κατοικία
Reuters

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και μετά από αρκετές ώρες, ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, με τους Βραζιλιάνους θαυμαστές του να του λένε το τελευταίο “αντίο”.

Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι-σύμφωνα με τη Σάντος- πέρασαν από τη Δευτέρα στις 15:00 όταν ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στον Πελέ, στο γήπεδο της Σάντος «Vila Belmiro».

Αφού ολοκληρώθηκε η 24ωρη αγρυπνία, η πομπή που ξεκίνησε μεταφέρει το φέρετρο του Πελέ πέρασε από τους δρόμους του Σάντος και από τη γειτονιά όπου ζει η 100χρονη μητέρα του, Σελέστε Αράντες.

Το φέρετρό του τοποθετήθηκε στην κορυφή ενός πυροσβεστικού οχήματος, όπως είχε συμβεί και με το θάνατο ενός άλλου θρύλου της χώρας, του Άιρτον Σένα.

ΦΩΤΟ REUTERS/Ricardo Moraes

Μετά από τέσσερις ώρες, η πομπή κατέληξε στο νεκροταφείο Ecumenical Memorial Necropolis. Ο Πελέ είχε αγοράσει 19 χρόνια πριν από το θάνατό του, ένα δωμάτιο στην Οικουμενική Νεκρόπολη της πόλης-λιμάνι στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

 Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είχε πει το 2003 ότι ήθελε να ξεκουραστεί σε αυτό το μέρος γιατί «δεν έμοιαζε με νεκροταφείο» και θα του έφερνε «πνευματική ειρήνη και ηρεμία», όπως ανέφερε ο βραζιλιάνικος Τύπος τις τελευταίες ημέρες.

Η νεκρόπολη μοιάζει από έξω μάλλον σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, με τους 14 ορόφους και τη λευκή πρόσοψη. Αλλά προσφέρει 18.000 τάφους για να φιλοξενήσει τα φέρετρα του νεκρού και ένα μέρος για τις τεφροδόχους που περιέχουν τη στάχτη.

 Η σορός του Πελέ θα αναπαυθεί σε ένα μαυσωλείο ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν, 200 τ.μ., που θυμίζει γήπεδο ποδοσφαίρου, με τον συνθετικό χλοοτάπητα και τις φωτογραφίες του «Βασιλιά», επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο υπεύθυνος επικοινωνίας του νεκροταφείου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του νεκροταφείου, τα μαυσωλεία καθιστούν δυνατή τη «δημιουργία χώρων διακοσμημένων» από συγγενείς και την «προσωποποίηση της μνήμης της οικογένειας».

Το δωμάτιο που απέκτησε ο Πελέ βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και προορίζεται να γίνει τόπος προσκυνήματος.

Σε αυτό το νεκροταφείο είναι επίσης η κόρη του Σάντρα Αράντες, που πέθανε από καρκίνο το 2006, ο αδερφός του Ζαίρ Αράντες, , και ο πρώην επιθετικός Αντόνιο Γουίλσον Ονόριο, γνωστός ως “Coutinho”, που έπαιξε δίπλα στον Πελέ το 1962 και το 1963.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις