Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εθνική Ελλάδος: “Χ”αμένη ευκαιρία με Εσθονία! “Πέταξε” το δώρο” της Κύπρου

Εθνική Ελλάδος

Τραγική εμφάνιση! Η Εθνική Ελλάδος του Σκίμπε θύμισε την εικόνα που είχε επί εποχής Ρανιέρι, έμεινε στο 0-0 με την Εσθονία στο “Γ. Καραϊσκάκης” και.. πέταξε το “δώρο’ που της έκανε η Κύπρος (νίκη επί της Βοσνίας με 3-2 με ανατροπή).

Δείτε ΕΔΩ το LIVE του αγώνα

Τέτοια ματς η Εθνική Ελλάδος μας έχει συνηθίσει να τα κάνει… θρίλερ. Ο συνδυασμός όμως με το αποτέλεσμα του Κύπρος – Βοσνία μας άφησε όλους με ένα μεγάλο “γιατί” και μια πικρία.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ξεκίνησε τον αγώνα κόντρα στην “αδύναμη” Εσθονία με αρκετούς αμυντικούς – αμυντικογενείς παίκτες (και δυο κόφτες) και έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία για να “κλειδώσει” από σήμερα τη δεύτερη θέση στον 8ο όμιλο και να εξασφαλίσει, εκτός απροόπτου, την πρόκριση στα μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ της Ρωσίας, μένοντας στο 0-0.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέταξε δυο βαθμούς και δεν εκμεταλλεύτηκε τη νίκη της Κύπρου στο Γ.Σ.Π επί της Βοσνίας με 3-2, με μεγαλειώδη ανατροπή. Μετά και από τα σημερινά αποτελέσματα, η Εθνική Ελλάδος παρέμεινε δεύτερη στον όμιλο της, αύξησε τη διαφορά της από τη Βοσνία στους 2 βαθμούς, αλλά την επόμενη αγωνιστική υποδέχεται την πρωτοπόρο ομάδα του ομίλου, Βέλγιο, που νίκησε με 9-0 το Γιβραλταρ.

Από τη “γαλανόλευκη” ξεχώρισε μόνο ο Τάσος Δώνης και για πολύ μικρό διάστημα ο Κώστας Φορτούνης. Η Εθνική δεν έδειξε κανένα καλό αγωνιστικό στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο του “Γ. Καραίσκάκης”, με την.. αποθέωση να έρχεται με τις γιόμες του τελευταίου δεκαλέπτου.

Οι επιλογές του Σκίμπε:

Η “γαλανόλευκη” παρατάχθηκε σε σύστημα 4-23-1 με τον Σκίμπε να βάζει αμυντικογενείς παίκτες στην 11άδα και να προτιμά τον Τζαβέλλα στα αριστερά της άμυνας αντί τον Σταφυλίδη και τον Ζέκα δίπλα στον Τζιόλη (αντί τον Σάμαρη). Την ίδια ώρα ο Ρέτσος τοποθετήθηκε -όπως αναμενόταν- στα δεξιά της άμυνας, ενώ μπροστά και αριστερά ξεκίνησε ο Δώνης.

Το παιχνίδι…

Η Εθνική Ελλάδος μπήκε στο ματς έχοντας την μπάλα στην κατοχή της και προσπαθώντας -μεθοδευμένα- να πλησιάσει τα αντίπαλα καρέ. Η πρώτη της μεγάλη φάση ήρθε μόλις στο 4′. Ο Τζαβέλλας έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, ο Βέλλιος έπιασε την κεφαλιά από το ύφος του πέναλτι, αλλά ο Ακσαλού έδιωξε δύσκολα.

Πολύ γρήγορα όμως οι Εσθονοί πίεσαν ψηλά, περιόρισαν την επιθετικότητα της γαλανόλευκης και δυσκόλεψαν τους μέσους της ομάδας, πυκνώνοντας την παρουσία τους στο χώρο του κέντρου. Το τέμπο του παιχνιδιού ήταν γρήγορο μόνο όταν η μπάλα πήγαινε στα πόδια του Δώνη. Η προβλέψιμη ανάπτυξη της Εθνικής Ελλάδος ήταν.. εύκολο έργο για τους φιλοξενούμενους, που είδαν στο 23′ τον Καρνέζη να κάνει άστοχη έξοδο, την οποία όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν.

Η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε, όταν… ανέβασε στροφές ο Φορτούνης και βοήθησε ο Τζαβέλλας τον Δώνη στην επίθεση. Στο 28′ η εκτέλεση φάουλ του παίκτη του Ολυμπιακού βρήκε το κεφάλι του Μανωλά, αλλά η μπάλα πήγε πάνω στο κορμί του αντίπαλου πορτιέρε, που έδιωξε ενστικτωδώς. Η μπάλα πήγε στην αντίπαλη περιοχή με σέντρες, ο οποίες όμως δεν βρήκαν τους παίκτες του Μίχελ. Οι γρήγοροι συνδυασμοί έλειψαν και το 0-0 ήταν… εύκολα το σκορ του ημιχρόνου.

Τα… ίδια και χειρότερα στο δεύτερο ημίχρονο

Ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν κακός στην επανάληψη, με την Εσθονία να βάζει τα… δυνατά της για να μπλοκάρει την Εθνική Ελλάδος. Ο Σκίμπε πέρασε στο παιχνίδι τους Σταφυλίδη και Διαμαντάκο στις θέσεις των Παπαδόπουλου και Βέλλιου, ενώ την ίδια ώρα έφταναν ευχάριστα νέα από το ΓΣΠ, αφού η Κύπρος -από 0-2- έφερε το ματς με τη Βοσνία στην ισοπαλία (2-2).

Η είσοδος του Μπακασέτα στη θέση Μάνταλου (δεν βοήθησε στην δημιουργία φάσεων) ήταν η τελευταία αλλαγή της Εθνικής Ελλάδος, αλλά δεν είχε… θετικό αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο. Η “γαλανόλευκη” έκλεισε την Εσθονία στα καρέ της, η Κύπρος έκανε το 3-2 επί της Εσθονίας και της έδωσε ψυχολογική ώθηση, αλλά η ανάπτυξη με σέντρες δεν ήταν καλός τρόπος ανάπτυξης.

Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Ρέτσος, Μανωλάς, Κ. Παπαδόπουλος (65΄ Σταφυλίδης), Τζαβέλλας, Τζιόλης, Ζέκα, Μάνταλος (80΄ Μπακασέτας), Φορτούνης, Δώνης, Βέλλιος (70΄ Διαμαντάκος).

Εσθονία (Μάρτιν Ρέιμ): Ακσάλου, Μπαράνοφ, Γιάαγκερ, Κλάβαν, Τενίστε, Κάιτ, Ντιμίτριεφ (81΄ Αντόνοφ), Καλάστε (89΄ Μίλερ), Ζενιόφ, Κρούγκλοφ, Άνιερ (90΄+3 Ταμ).

Η βαθμολογία

Βέλγιο 19 (33-2)

Ελλάδα 13 (10-3)

Βοσνία 11 (15-8)

Κύπρος 10 (8-11)

Εσθονία 5 (5-17)

Γιβραλτάρ 0 (3-33)

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις