Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Nations League: Το σήκωσε η Πορτογαλία κι έγραψε ιστορία! – video

Nations League: Το σήκωσε η Πορτογαλία κι έγραψε ιστορία! – video

Με γκολ του Γκονσάλο Γκέντες, η Πορτογαλία επικράτησε με 1-0 της Ολλανδίας και κατέκτησε το πρώτο Nations League της ιστορίας, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στην τελική φάση του Euro 2020.

Η Πορτογαλία κατέκτησε το τρόπαιο στο παρθενικό Nations League της UEFA (σ.σ. μαζί και τα 10,5 εκ ευρώ που είναι το έπαθλο), επικρατώντας 1-0 της Ολλανδίας στον τελικό, που διεξήχθη στο «Ντραγκάο» του Πόρτο.

Τρία χρόνια μετά το θρίαμβο στο EURO 2016, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πανηγύρισε το δεύτερο διεθνές της τρόπαιο, χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 60΄ ο Γκονσάλο Γκέντες με σουτ μέσα από την περιοχή, μετά από ωραίο «σπάσιμο» της μπάλας από τον Μπερνάρντο Σίλβα.

Οι Ίβηρες ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και, ιδιαίτερα στο β΄ ημίχρονο και δημιούργησαν αρκετές επικίνδυνες φάσεις στην εστία του Σίλεσεν.

Οι «οράνιε» προσπάθησαν στα τελευταία λεπτά να αντιδράσουν, αλλά φάνηκαν να μην έχουν πολλές δυνάμεις, καθώς είχαν παίξει ημιτελικό μία ημέρα αργότερα και 30 λεπτά περισσότερα από τους γηπεδούχους.

Ο αγώνας

Η Πορτογαλία μπήκε πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι, περιορίζοντας την Ολλανδία σε παθητικό ρόλο. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ήταν αυτή που πίεζε για να ανοίξει το σκορ, την ώρα που οι Ολλανδοί αδυνατούσαν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη φάση για γκολ.

Στο 30′ σημειώθηκε η καλύτερη φάση του πρώτου μέρους, με τον προύνο Φερνάντες να σουτάρει και τον Σίλεσεν ν’ απομακρύνει δύσκολα. Στο 41′, ο Ολλανδός τερματόφυλακας εξουδετέρωσε και το σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο, κρατώντας το μηδέν στα πρώτα 45 λεπτά.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ πιο ποιοτικό, με τους Ολλανδούς να πατούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Οι Πορτογάλοι ήταν και πάλι ανώτεροι, αλλά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες φάσεις για γκολ.

Τελικά τη λύση την έδωσε ο Γκέντες. Ο άσος της Βαλένθια, με δυνατό σουτ έξω από το ύψος της περιοχής στο 60′, άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Σάντος, γράφοντας το 1-0.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ρουί Πατρίσιο είπε όχι σε κεφαλιά του Μέμφις Ντεπάι, μετά από σέντρα του Φαν Ντε Μπέεκ. Μετά το 70′, οι Πορτογάλοι οπισθοχώρησαν, με τους Ολλανδούς να τους πιέζουν για την ισοφάριση. Ωστόσο, απείλησαν την εστία του Ρούι Πατρίσιο μόνο με περιφερειακά σουτ, με αποτέλεσμα να μην δημιουργήσουν κάποια κλασική ευκαιρία για γκολ και να μείνουν στο μηδέν.

Οι Πορτογάλοι πανηγύρισαν τον τίτλο μέσα στο σπίτι τους, με τον Σάντος να κατακτάει το δεύτερο τρόπαιο του με την εθνική ομάδα, μετά το Euro 2016.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πατρίσιο, Σεμέδο, Ντίας, Φόντε, Γκερέιρο, Περέιρα, Καρβάλιο (90+3′ Ρούμπεν Νέβες), Φερνάντες (82′ Μουτίνιο), Σίλβα, Γκέδες (75′ Ράφα Σίλβα),  Ρονάλντο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Μπλιντ, Ντε Ρόον (82′ Λουκ Ντε Γιονγκ), Φρένκι Ντε Γιονγκ, Βαϊνάλντουμ, Μπέρχβιν (60′ Ντε Μπέεκ), Ντεπάι, Μπάμπελ (46′ Πρόμες)

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις