Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σετιέν: “Χθες περπατούσα δίπλα σε αγελάδες και τώρα είμαι στην Μπαρτσελόνα”

Σετιέν Μπαρτσελόνα
ΦΩΤΟ Reuters

Ο νέος τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Κίκε Σετιέν, παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε εκστασιασμένος που ανέλαβε τους Καταλανούς, αποθέωσε τον Ερνέστο Βαλβέρδε και ευχαρίστησε όσους τον πίστεψαν και του έδωσαν αυτή την ευκαιρία.

Απ’ τη μεριά του, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζόζεπ Μαρί Μπαρτομέου, ανέφερε ότι ο Κίκε Σετιέν είναι μεγάλος θαυμαστής του… ποδοσφαίρου του Γιόχαν Κρόιφ, ενώ τόνισε ότι είχε εκφραστεί στον Βαλβέρδε η ανάγκη για αλλαγή φιλοσοφίας, ενώ άφησε αιχμές για όσα αναφέρει ο Τύπος σχετικά με την απομάκρυνση του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού.

Τα δήλωσε ο Κίκε Σετιέν στην παρουσίαση του

Για τη νέα πρόκληση: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα γινόταν αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω το κλαμπ. Είμαι ενθουσιασμένος για το πρότζεκτ και την πρόκληση. Ο ενθουσιασμός μου είναι κάτι που πρέπει να μεταφέρω στους παίκτες μου. Χθες περπατούσα στην γειτονιά μου περνώντας από χωράφια με αγελάδες και τώρα είμαι στη Βαρκελώνη και παρουσιάζομαι από τη Μπαρτσελόνα όντας ο προπονητής των καλύτερων παικτών στον κόσμο».

Για τον Ερνέστο Βαλβέρδε: «Ευχαριστώ τον Ερνέστο που μου άφησε μια ομάδα στην κορυφή του πρωταθλήματος. Του είμαι ευγνώμων για τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα και για τις αξίες του».

Για τις προπονητικές του ιδέες: «Είμαι πολύ ανοιχτός και ξεκάθαρος σε ορισμένα πράγματα, τους ακούω όλους και είναι πολύ δύσκολο να πάρει κάποιος μακριά από τον τρόπο σκέψης μου πράγματα στα οποία πιστεύω πραγματικά. Υπερασπίζομαι τις αρχές μου. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό».

Για τους στόχους του: «Στόχος μου είναι να κατακτήσω τα πάντα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ομάδα. Κάθε χρόνο, πρέπει να παίρνουμε όσα περισσότερα τρόπαια μπορούμε. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις νίκες είναι να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Δεν συμβαίνει πάντα αλλά δεν είναι δουλειά μιας ημέρας, πρέπει να το προσπαθείς συνεχώς».

Για τον Λιονέλ Μέσι: «Έχω απολαύσει να παρακολουθώ τη Μπαρτσελόνα για αρκετά χρόνια. Παρακολουθώ την ομάδα στην τηλεόραση. Κάθε παιχνίδι είναι απολαυστικό. Είναι τρομερό να έχω την ευκαιρία να προπονώ τον κορυφαίο στον κόσμο μαζί με τους συμπαίκτες του».

Για τον νέο αέρα στ’ αποδυτήρια: «Κάθε φορά που μια ομάδα αλλάζει προπονητή, αλλάζει και ο αέρας στην αρχή. Είναι φανερό σε κάθε παράδειγμα αυτό που συμβαίνει. Αυτή η νοοτροπία και η όρεξη που είδα στην προπόνηση σήμερα πρέπει να διατηρηθεί. Δεν ξέρω αν ο δικός μου τρόπος θα είναι ο καλύτερος, αλλά θα είναι ο δικός μου τρόπος. Μου έχει γίνει απόλυτα ξεκάθαρο τι χρειάζεται η Μπαρτσελόνα. Το έχω παρατηρήσει. Τους έχω μελετήσει και ως αντίπαλος. Θα προσπαθήσουμε ν’ ανταποκριθούμε σε όσα χρειάζονται».

Για την φιλοσοφία του γύρω από τους νεαρούς: «Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Δεν ξέρω αν έχετε ακολουθήσει τα χρόνια της καριέρας μου, αλλά η Μπαρτσελόνα έχει τρομερά τμήματα υποδομής. Δεν ξέρω συγκεκριμένους παίκτες αλλά θα συμμετέχουν στις προπονήσεις μαζί μας. Θα φροντίσω τα νέα παιδιά. Πολλές φορές ένας νεαρός ποδοσφαιριστής μπορεί να σου δώσει τρομερή ενέργεια στο αγωνιστικό κομμάτι. Αυτό θα βοηθήσει και τους πιο έμπειρος να μην εφησυχάζουν».

Για το ενδεχόμενο απόκτησης επιθετικού μετά τον τραυματισμό του Σουάρες: «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε χάσει έναν πολύ σημαντικό παίκτη αλλά πρέπει να σκεφτούμε και αυτούς που έχουμε ήδη στο ρόστερ. Το θέμα είναι η φιλοσοφία μας».

Η τοποθέτηση του Μπαρτομέου

«Η ομάδα είχε περιθώρια βελτίωσης, είμαστε στα νοκ-άουτ του Champions League, το Κύπελλο ξεκινάει τώρα και αισθανθήκαμε πως έπρεπε να υπάρξει βελτίωση. Μιλήσαμε πολλές φορές με τον Ερνέστο, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική σχέση και πάντοτε σχολιάζαμε όσα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Επιλέξαμε αυτή τη στιγμή να αλλάξουμε προπονητή γιατί η σεζόν είναι στα μισά της και θεωρήσαμε πως έπρεπε να δώσουμε μια ώθηση στην ομάδα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το ευρωπαϊκό. Ο Κίκε Σετιέν είναι μεγάλος θαυμαστής του ποδοσφαιρικού στυλ του Γιόχαν Κρόιφ και έχουμε τους ίδιους στόχους.

Είχαμε μιλήσει με τον Ερνέστο και είχαμε αναφέρει τα στοιχεία που έπρεπε να βελτιωθούν. Το ήξερε. Ήταν εύκολο να του πούμε όσα θέλαμε γιατί είναι εύκολο να τον προσεγγίσεις ως άνθρωπο. Είναι έξυπνος. Μακάρι να γινόταν διαφορετικά… Για πολύ καιρό είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεχνικό τιμ την ανάγκη να αλλάξει δυναμική η ομάδα. Γράφτηκαν ονόματα που δεν έπρεπε αν και ο σύλλογος πάντοτε διαχειρίζεται τις δουλειές του με εχεμύθεια. Το καλοκαίρι υπήρξαν αρκετές προτάσεις για ν’ αλλάξουμε προπονητή, αλλά τον στήριξα. Μου άρεσε ο τρόπος που δούλευε. Θέλαμε μια αλλαγή στη δυναμική της ομάδας αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να γίνει τώρα η αλλαγή στο δεύτερο μισό της σεζόν»

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις