Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

UEFA: Για γέλια! Η ποινή που επέβαλε στη Βουλγαρία για τη… ρατσιστική εξέδρα

UEFA: Για γέλια! Η ποινή που επέβαλε στη Βουλγαρία για τη… ρατσιστική εξέδρα
ΦΩΤΟ Reuters

Έντονες αντιδράσεις και αυστηρή κριτική στην UEFA, προκάλεσε η ποινή “χάδι” στην Βουλγαρία για τα ρατσιστικά επεισόδια στον προκριματικό αγώνα του Euro 2020 με την Αγγλία στις 15 Οκτωβρίου.

Η UEFA τιμώρησε τελικά τη Βουλγαρία με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφορά των οπαδών της, στους παίκτες της Αγγλίας, ενώ της επιβλήθηκε και πρόστιμο 75.000 ευρώ, με την ποινή να κρίνεται φυσιολογικά ως “χάδι” και την κριτική προς την ομοσπονδία να είναι ιδιαίτερα αυστηρή από όλες τις πλευρές.

Θυμίζουμε ότι η συμπεριφορά των οπαδών της Βουλγαρίας περιλάμβανε ναζιστικούς χαιρετισμούς και ήχους μαϊμούς. Ήδη οι Βούλγαροι είχαν προχωρήσει σε ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον της Τσεχίας και του Κοσόβου τον Ιούνιο. Το παιχνίδι στο “Βασίλ Λέφσκι” της Σόφιας σταμάτησε δύο φορές και θα μπορούσαν οι Άγγλοι να είχαν αποχωρήσει, αλλά επέλεξαν να παίξουν.

Οι γηπεδούχοι ήταν ήδη τιμωρημένοι πριν από αυτό το περιστατικό όντας υποχρεωμένοι να κρατήσουν κλειστό ένα τμήμα, 5.000 θέσεων, στις εξέδρες στον αγώνα με τους Άγγλους, λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς στο ματς με το Κόσοβο που βρίσκεται στον ίδιο όμιλο. Επίσης 3.000 θέσεις έπρεπε να μείνουν κενές ως τιμωρία, για το τελευταίο προκριματικό παιχνίδι του Euro 2020 κατά της Τσεχίας στις 17 Νοεμβρίου, αλλά ο αγώνας αυτός τώρα θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Η ποινή που επέβαλε η UEFA επικρίθηκε έντονα από την αντι-ρατσιστική φιλανθρωπική οργάνωση “Kick It Out”, τον οργανισμό “Fare” κατά των διακρίσεων και τον σύνδεσμο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA).

Το “Kick It Out” δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε, αλλά δεν εκπλήσσεται» από την τιμωρία της UEFA, προσθέτοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα ασυμβίβαστο μήνυμα για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Η ποινή δεν λειτουργεί σαφώς, και αφήνει στα θύματα ελάχιστη πίστη σχετικά με την ικανότητά της ομοσπονδίας να αποτρέπει καταχρηστική συμπεριφορά. Πιστεύουμε ότι η όλη πειθαρχική διαδικασία της UEFA ως απάντηση στις φυλετικές διακρίσεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί και πρέπει να παροτρύνουμε για την εξήγηση της διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από τις ποινές τους για περιστατικά διακρίσεων».

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις