Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πως να ποντάρετε σωστά σε μια νεοφώτιστη ομάδα

Πως να ποντάρετε σωστά σε μια νεοφώτιστη ομάδα

Τα τελευταία χρόνια το στοίχημα βρίσκεται στο peak της άνθησης του καθώς το μενού των επιλογών έχει εμπλουτιστεί με πολλές νέες και ενδιαφέρουσες αγορές.

Παράλληλα, συναντάμε πλέον πολλούς διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του στοιχήματος από τη μεριά των παικτών, μεταξύ των οποίων και το παιχνίδι με τις νεοφώτιστες ομάδες. Για μια μεγάλη μερίδα των παικτών που ασχολούνται με το πάμε στοίχημα, οι ομάδες που καταφέρνουν να προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία της χώρας τους αποτελούν πολύ συχνά στοιχηματική «λεία».

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης συναντάμε σταθερά μεγάλο όγκο πονταρισμάτων σε μακροχρόνια (κυρίως) στοιχήματα που αφορούν το αν μια νεοφώτιστη ομάδα θα καταφέρει ή όχι να παραμείνει στα μεγάλα… σαλόνια. Τέτοιες εκτιμήσεις πολύ συχνά διαφωνούν με τις προσφερόμενες αποδόσεις, κάτι που δύναται να οδηγήσει σε πονταρίσματα με αξία (value bets). Στο υπό εξέταση πεδίο δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Αντιθέτως, είναι αρκετά τα κριτήρια που πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται προκειμένου οι όποιες εκτιμήσεις να αποβούν κερδοφόρες.

Ποντάρισμα υπέρ ή κατά και πότε;

Το βασικό δεδομένο που πάντα υπάρχει για οποιαδήποτε νεοφώτιστη ομάδα, είναι ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας που συνοδεύει τις υποχρεώσεις της στη μεγάλη κατηγορία. Ως εκ τούτου, οι μπουκ τείνουν αυτόματα να χρήζουν αουτσάιντερ το σενάριο παραμονής των νεοφώτιστων, ακόμα και όταν το εκάστοτε πρωτάθλημα δεν έχει καν ξεκινήσει και συνεπώς δεν υπάρχει ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Το κριτήριο που μπορεί να μας οδηγήσει στα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα είναι η οικονομική κατάσταση της κάθε ομάδας σε συνδυασμό με τους πόρους που δαπάνησε σε μεταγραφικές προσθήκες. Υπάρχουν ομάδες που για να εξασφαλίσουν την άνοδο εξάντλησαν ακόμη και όλο το διαθέσιμο budget, με αποτέλεσμα ναι μεν να πετύχουν το στόχο, αλλά στη συνέχεια να βρεθούν με αποδυναμωμένο ρόστερ και άδεια ταμεία.

Αντιθέτως, υπάρχουν ομάδες που πετυχαίνουν την άνοδο με πιο συντηρητικό τρόπο, γνωρίζοντας πως η επίτευξη του στόχου θα επιφέρει σημαντικές χρηματικές εισροές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Premier League της Αγγλίας, με την αρμόδια ομοσπονδία να «χρηματοδοτεί» τις rookie ομάδες με πολλές χιλιάδες λίρες. Η σωστή επένδυση σε έμψυχο υλικό πολύ συχνά καθιστά τις νεοφώτιστες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, σε βαθμό που – κόντρα στις αποδόσεις των στοιχηματικών –  η εικόνα τους δείχνει ισάξια ή και ανώτερη μιας ομάδας που τερμάτισε για παράδειγμα 15η την προηγούμενη σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γουλβς που πάτησε στη μεγάλη κατηγορία το 2018 και την επόμενη μόλις χρονιά κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Επόμενο κριτήριο είναι αυτό της αγωνιστικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι νεοφώτιστες ομάδες στο χορτάρι. Εδώ μπαίνει δυναμικά το παιχνίδι της ψυχολογίας που οδηγεί σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολλές φορές συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ομάδες που κατά την άνοδο τους στην μεγάλη κατηγορία παρουσιάζουν άγνοια κινδύνου και παίζοντας απελευθερωμένα καταφέρνουν να πετύχουν ουκ ολίγες εκπλήξεις.

Ας μην ξεχνάμε πως η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ονομάτων αποτελεί πάντα μια ισχυρή πρόκληση, με ότι αυτό συνεπάγεται! Ωστόσο, παρά τη δίψα για διάκριση, ένα κατώτερο των περιστάσεων ρόστερ δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και πολλές φορές είναι απλά…καταδικασμένο. Η νοοτροπία που θα επιδείξει κάθε νεοφώτιστη ομάδα απαιτεί πολλές φορές χρόνο έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Προτού λοιπόν αποφασίσουμε αν θα ταχθούμε υπέρ ή κατά μιας νεοφώτιστης ομάδας, είναι συνετό να της δώσουμε χρόνο προκειμένου να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα και κατόπιν να προχωρήσουμε στα ανάλογα πονταρίσματα. Τα αποτελέσματα των πρώτων 8-10 αγωνιστικών μπορούν να αποτελέσουν ένα επαρκές δείγμα που θα μας βοηθήσει να καταστρώσουμε τα επόμενα στοιχηματικά μας σχέδια.

Πόσο συχνά υποβιβάζεται μια νεοφώτιστη;

Στοίχημα και στατιστική είναι δύο έννοιες που πάντα θα συμβαδίζουν κι αυτό είναι κάτι που ισχύει και στο υπό εξέταση αντικείμενο. Μαζί με τα κριτήρια που αναλύθηκαν στις προηγούμενες ενότητες, ένα ενημερωμένο στατιστικό αρχείο είναι πάντα ικανό να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει οποιαδήποτε εκτίμηση. Χωρίς να εμβαθύνουμε απαραίτητα σε στατιστικά νούμερα, είναι πολλές φορές αρκετό να ανατρέξουμε στα διαθέσιμα καταγεγραμμένα αρχεία και να λάβουμε γνώση για πιθανές ιδιαιτερότητες που αφορούν την πορεία των νεοφώτιστων ομάδων και που μπορούν να βοηθήσουν τις τελικές μας επιλογές.

Σε ότι αφορά λοιπόν τις περί νεοφώτιστων επιδόσεις, είναι το κατάλληλο σημείο να αναφερθεί πως η κάθε ομάδα έχει χτίσει συγκεκριμένη παράδοση σχετικά με τον προβιβασμό στη μεγάλη κατηγορία, αλλά κυρίως σε ότι αφορά τον αριθμό των σεζόν που καταφέρνει να παραμείνει σε αυτήν. Σκαλίζοντας αρχεία προηγούμενων ετών συναντάμε ομάδες «ασανσέρ» που πετυχαίνουν την άνοδο πολύ συχνά αλλά που υποβιβάζονται με την ίδια συχνότητα και ομάδες που καταφέρνουν να στεριωσουν για πολλές διαδοχικές περιόδους στην ανώτερη κατηγορία.

Η μελέτη τέτοιων αρχείων αποτελεί πάντα ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των παικτών όταν καλούνται να αποφασίσουν αν πχ αξίζει ένα μακροχρόνιο ποντάρισμα σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας αποτελεί ο Πανσερραϊκός που έφτασε στην άνοδο δύο φορές τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά ισάριθμες δεν κατάφερε να αντέξει περισσότερο από μία σεζόν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η Λέστερ που όχι μόνο κατάφερε να παραμείνει στην Premier League, αλλά που έκτοτε παίζει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι δυο ομάδες στο παράδειγμα μας δεν έχουν φυσικά καμία ομοιότητα μεταξύ τους, όμως μέσω αυτών μπορεί να καταστεί κατανοητό αυτό που θέλαμε να σας εξηγήσουμε αναλυτικά.

Τι άποψη έχει η στατιστική;

Επειδή όμως η στατιστική είναι κατά βάση αριθμοί και όχι θεωρία, ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι και πως να φιλτράρουμε προκειμένου να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στοιχηματική επιτυχία.

Βάζοντας στο μικροσκόπιο το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και χωρίς σκοπιμότητες πρωτάθλημα της Αγγλίας παρατηρούμε πως στην τελευταία δεκαετία το 37% των νεοφώτιστων υποβιβάζεται στην Championship με το πέρας της πρώτης αγωνιστικής περιόδου. Περίπου δηλαδή μία εκ των τριών ομάδων που πριν μερικούς μήνες πανηγύρισαν τη μεγάλη άνοδο. Το στοιχείο αυτό επαληθεύει όσα αναλύθηκαν παραπάνω: οι 2/3 νεοφώτιστες δηλαδή κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ρόστερ που οδήγησε στην παραμονή, ένα σενάριο που πιθανότατα ήταν υποτιμημένο από τη μεριά των bookmakers.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στατιστικό που θέλει το 48% των νεοφώτιστων να υποβιβάζονται σε βάθος τριετίας, κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε πως για να παραμείνουν τα 2/3 της «νέας φουρνιάς» που προαναφέρθηκαν, κάποιες από τις (θεωρητικά) πιο έμπειρες ομάδες αναπόφευκτά θα αποχαιρετήσουν τη μεγάλη κατηγορία. Σε περίπτωση τώρα που αναζητάτε μεγάλες εκπλήξεις στις στοιχηματικές Ελλάδα όπως πχ το να κάνουν το 3/3 οι νεοφώτιστες σχετικά με την παραμονή τους, αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στον αιωνα που διανύουμε.

Συγκεκριμένα το απόλυτο πέτυχαν οι ΚΠΡ, Σουόνσι και Νόριτς το 2011 και οι Χάντερσφιλντ, Νιουκάστλ και Μπράιτον το 2018.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις