Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Προκριματικά Euro 2024: Προκρίθηκε η Αγγλία και έβαλε σε μπελάδες την Ιταλία

Προκριματικά Euro 2024: Προκρίθηκε η Αγγλία και έβαλε σε μπελάδες την Ιταλία
Reuters

Η Αγγλία έγινε η ένατη ομάδα που εξασφαλίζει την παρουσία της στα τελικά του Euro 2024, που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι στη Γερμανία, μετά τη νίκη της με 3-1 επί της Ιταλίας στο Γουέμπλεϊ. Σε.. μπελάδες οι «ατζούρι». Στη «μεγάλη» διοργάνωση και η Σερβία, μετά το 3-1 επί του Μαυροβουνίου. Το Σαν Μαρίνο ηττήθηκε με 2-1 από την Δανία, αλλά βρήκε δίχτυα μετά από 2 χρόνια και 17 επίσημα παιχνίδια!

Η Αγγλία έγινε η 9η ομάδα -μαζί με την διοργανώτρια, Γερμανία- που θα βρίσκεται στα τελικά του Euro 2024, καθώς έκανε… φύλλο και φτερό την Ιταλία με 3-1 στο «Γουέμπλεϊ» στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των προκριματικών της διοργάνωσης κι εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στη «μεγάλη» διοργάνωση.

Την ίδια ώρα οι «ατζούρι» φλερτάρουν με ακόμη ένα… κάζο κι ένα ατιμωτικό αποκλεισμό, καθώς έπεσαν στην 3η θέση του 3ου ομίλου, πίσω απ’ την Ουκρανία, η οποία νίκησε εύκολα τη Μάλτα στη Βαλέτα με 3-1.

Οι Ιταλοί «χτύπησαν» πρώτοι στο Λονδίνο με το γκολ του Σκαμάκα στο 15′, όμως η Αγγλία έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της με το εύστοχο πέναλτι του Κέιν στο 32′ και με το υπέροχο τέρμα του Ράσφορντ στο 57΄. Στο 77′ ο Κέιν με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του «τελείωσε» το ματς και την πρόκριση για τα «τρία λιοντάρια».

Τεράστιας σημασίας διπλό σημείωσε η Σλοβενία στη Β. Ιρλανδία με 1-0 χάρις σε ένα υπέροχο γκολ με απευθείας φάουλ του Άνταμ Τσέριν του Παναθηναϊκού στο 5ο λεπτό. Μία νίκη που διατήρησε τους Σλοβένους στην κορυφή του 8ου ομίλου μαζί με τη Δανία (νίκησε δύσκολα με 2-1 εκτός έδρας το Σαν Μαρίνο) και τους οδήγησε ένα… τρίποντο μακριά απ’ την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024.

Βήμα… πρόκρισης έκανε και η Σερβία, που νίκησε δύσκολα το Μαυροβούνιο με 3-1 στο Βελιγράδι κι αποσπάστηκε 5 βαθμούς απ’ τους γείτονές της, ψάχνοντας πια μόνο ένα βαθμό στο τελευταίο ματς του ομίλου με τη Βουλγαρία, για να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Τα δύο γκολ του Μίτροβιτς (9′, 73′) έκαναν τη… διαφορά για τους Σέρβους, με τον Τάντιτς να βάζει την τελική… πινελιά στο 77′. Οι Μαυροβούνιοι ισοφάρισαν προσωρινά με τον Στέβαν Γιόβετιτς του Ολυμπιακού στο 36′, όμως δεν μπόρεσαν να βρουν δεύτερο γκολ για να ανατρέψουν τα δεδομένα του αγώνα. Βασικός για τους Σέρβους ήταν ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς (έγινε αλλαγή στο 46′ με τον Κόστιτς), ενώ ο Φίλιπ Τζούριτσιτς δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Το Σαν Μαρίνο ηττήθηκε εντός έδρας από την Δανία με 2-1, αλλά κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό. Μετά από 17 επίσημα παιχνίδια σε προκριματικές φάσεις EURO και Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατάφερε να βρει το… δρόμο προς τα δίχτυα.

Το προηγούμενο τέρμα τους σε κάποια επίσημη διοργάνωση είχε μπει στις 5 Σεπτεμβρίου του 2021, στην εντός έδρας ήττα με 7-1 από την Πολωνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ! Έκτοτε, πέρασαν 772 ημέρες και τουλάχιστον 1530 αγωνιστικά λεπτά για να ξαναβρούν τον δρόμο προς τα δίχτυα!

Τα αποτελέσματα της βραδιάς

3ος όμιλος

Μάλτα-Ουκρανία                  1-3

(12΄ Εμπόνγκ – 38΄ αυτ. Καμενζούλι, 43΄ πέν. Ντόβμπικ, 85΄ Μούντρικ)

Αγγλία-Ιταλία                   3-1

(32΄ πέν., 77΄ Κέιν, 57΄ Ράσφορντ – 15΄ Σκαμάκα)

Ρεπό: Β. Μακεδονία

7ος όμιλος

Λιθουανία-Ουγγαρία              2-2

(20΄ Τσέρνιχ, 36΄ Σίρβις – 67΄ πέν. Σομποζλάι, 82΄ Βάργκα)

Σερβία-Μαυροβούνιο              3-1

(9΄, 74΄ Μίτροβιτς, 77΄ Τάντιτς – 36΄ Γιόβετιτς)

Ρεπό: Βουλγαρία

8ος όμιλος

Φινλανδία-Καζακστάν             1-2

(28΄ Τέιλορ – 77΄ πέν., 90΄ Ζαϊνουτντίνοφ)

Β. Ιρλανδία-Σλοβενία            0-1

(5΄ Τσέριν)

Σαν Μαρίνο-Δανία                1-2

(61΄ Γκολινούτσι – 42΄ Χόιλουντ, 70΄ Πόουλσεν)

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις