Δευτέρα, 17 Ιουν.
33oC Αθήνα

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ανάλυση: Επτάστερος με Σλούκα, Ναν και άμυνα παρά τη «διαστημικό» δεκάλεπτο των Ισπανών

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ανάλυση: Επτάστερος με Σλούκα, Ναν και άμυνα παρά τη «διαστημικό» δεκάλεπτο των Ισπανών
Eurokinissi

Στον… έβδομο ουρανό του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο Παναθηναϊκός. Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε ένα συγκλονιστικό δεκάλεπτο, αλλά «λύγισε» στον τελικό του Final Four του Βερολίνου με 95-50 κι έτσι το «τριφύλλι»… έραψε το 7ο «αστέρι» στη φανέλα του.

Η εκπληκτική και υπερβατική φετινή πορεία του Παναθηναϊκού στη Euroleague ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έβγαλε την Ρεάλ Μαδρίτης από το «θρόνο» της και κατέκτησε την 7η Euroleague στην ιστορία του.

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού μετά από 13 χρόνια στην κορυφή της Euroleague είχε μεγάλες διακυμάνσεις και πρωταγωνιστές τους Σλούκα, Ναν και Λεσόρ.

Ο MVP Κώστας Σλούκας τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους και 4/4 τρίποντα και 6/6 σουτ εντός πεδιάς, βλέποντας τη δικαίωση και τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του στην απονομή, ενώ άξιοι συμπαραστάτες του αποδείχθηκαν οι Κέντρικ Ναν με 21 πόντους και Ματίας Λεσόρ με 17!

«Τρελό» ποσοστό των «πράσινων» από τα 6,75 με 12/22 τρίποντα, όπως και η απίστευτη κυριαρχία τους στα ριμπάουντ (37 έναντι 31), απέναντι στην πιο ισχυρή φροντ λάιν της Ευρώπης.

Τρομακτική επιθετική ποιότητα η Ρεάλ αλλά ο Παναθηναϊκός άντεξε

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν… μαγικό για την Ρεάλ Μαδρίτης, που όμως δεν κατάφερε να στριμώξει στα «σχοινιά» τον Παναθηναϊκό, αφού η διαφορά δεν ξέφυγε.

Οι παίκτες του Τσους Ματέο είδαν το καλάθι σαν… βαρέλι και έδειχναν να «σκοτώνουν» την ομάδα του Αταμάν με τα μακρινά σουτ, με τους Μούσα και Πουαριέ να κάνουν θραύση. Στο τέλος της πρώτης περιόδου -και με τον Ταβάρες να έχει δυο φάουλ- η «βασίλισσα» έβαλε 36 πόντους έχοντας 8/11 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 8/9 βολές. Με έξι ασίστ για ένα λάθος και με επτά σκόρερ.

Ο Παναθηναϊκός όμως είχε 25 πόντους με επιθετική πολυφωνία (3/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 7/9 βολές), τέσσερις ασίστ και τρία λάθη και τον Ναν να κάνει αρκετά λάθη και να πηγαίνει στον πάγκο με τρίτο φάουλ.

Έβγαλε αντίδραση, με Λεσόρ, Γκραντ και Σλούκα

Η παρουσία του Χουάντσο στο “4” στο δεύτερο δεκάλεπτο, έκανε αρχικά πιο αποτελεσματικό τον Παναθηναϊκό στην άμυνα σε διαδοχικές κατοχές, αλλά οι «πράσινοι» είναι πολύ διστακτικοί στο περιφερειακό σουτ.

Η απουσία του Καμπάτσο (πήγε στον πάγκο για ξεκούραση) δεν έκανε καλό στην αμυντική λειτουργία της Ρεάλ. Ο ρυθμός έπεσε, η αποτελεσματικότητά της στο σκοράρισμα μειώθηκε (το ποσοστό της στο τρίποντο έπεσε στο 50%), χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κράτησε το προβάδισμα.

Από το -14 που βρέθηκε, ο Παναθηναϊκός έφτασε το ματς στο -1 (δυο φορές), με τους Γραντ, Λεσόρ και Σλούκα να «τραβάνε» την ομάδα, με τον Γάλλο σέντερ και τον Έλληνα γκαρντ να φτάνουν τους 11 πόντους. Το τρίποντο του Βιλντόζα -με την είσοδό του στο ματς- και το καλάθι του Σλούκα στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, έδειξαν πως η Ρεάλ… μπορεί να χτυπηθεί (54-49 σκορ ημιχρόνου).

Οι δύο ομάδες είχαν στο ημίχρονο απόλυτη ισορροπία στα δίποντα (10/17 αμφότερες), πολύ κοντά στα τρίποντα (50% έναντι 54%), αλλά εκεί που έδειξε η Ρεάλ Μαδρίτης να «πατάει» ήταν οι ασίστ (11 έναντι 6) και τα λάθη (3 έναντι 6).

Το τραγικό δεκάλεπτο της Ρεάλ και ο σχεδόν… άχαστος Σλούκας

Το τρίτο δεκάλεπτο άρχισε με τρίποντο του Σλούκα και τους Ταβάρες και Καμπάτσο να φτάνουν τα τρία φάουλ. Ο Παναθηναϊκός είχε πιά βρει ψυχολογία και είχε μεταμορφωθεί αμυντικά. Η… κάνουλα στα μακρινά σουτ της Ρεάλ είχε κλείσει και το «τριφύλλι» πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα (56-58) με τρίποντο του Ναν. Άλλο παιχνίδι, έχοντας δεχθεί μόλις δυο πόντους μετά από τέσσερα λεπτά αγώνα.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν εκπληκτική, αλλά η ξεκούραση του Σλούκα σε εκείνο το σημείο έπαιξα καταλυτικό ρόλο, για να δημιουργήσει διαφορά η ομάδα. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν σχεδόν τέλειος, με μόνο μια άστοχη βολή (2/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 6/7 βολές στο σημείο). Την ίδια στιγμή, η Ρεάλ είχε μόλις 7 πόντους στο δεκάλεπτο. Απίστευτο στατιστικό!

Το «πάρτι» του Σλούκα, η στιγμή του Ναν και η «πράσινη» κούπα

Τα πράγματα κύλησαν όπως θα τα ήθελε ο Αταμάν στην τελευταία περίοδο. Ο Σλούκας πέτυχε μεγάλα τρίποντα, βλέποντας τον Γιούλ να έχει «απαντήσεις». Την κρισιμότερη στιγμή, εκεί που όλα κρίνονταν και κρέμονταν από μια κλωστή οι «πράσινοι» τα έκαναν όλα τέλεια! Ο Κέντρικ Ναν έβαλε δύο τεράστια καλάθια, ο Ντίνος Μήτογλου το τρίποντο που έστειλε τη διαφορά στο +10 (76-86) με σχεδόν δυόμιση λεπτά για το τέλος. Η Ρεάλ έχασε με πέντε φάουλ Καμπάτσο και Πουαριέ προς το τέλος του αγώνα και κάπου εκεί το παιχνίδι κρίθηκε, όπως και ο τίτλος.

Τα ομαδικά στατιστικά της Ρεάλ Μαδρίτης: 16/29 δίποντα, 11/36 τρίποντα, 15/18 βολές, 31 ριμπάουντ (21 αμυντικά + 10 επιθετικά), 17 ασίστ, 6 κλεψίματα, 7 λάθη, 1 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 18/35 δίποντα, 12/22 τρίποντα, 23/30 βολές, 37 ριμπάουντ (29 αμυντικά + 8 επιθετικά), 13 ασίστ, 3 κλεψίματα, 9 λάθη.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις