Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Στέφανος Τσιτσιπάς – Νόβακ Τζόκοβιτς: Η παράδοση στους αγώνες τους και οι νίκες του Έλληνα πρωταθλητή

Στέφανος Τσιτσιπάς – Νόβακ Τζόκοβιτς: Η παράδοση στους αγώνες τους και οι νίκες του Έλληνα πρωταθλητή
Reuters

Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς έκλεισαν… ραντεβού στον τελικό του Australian Open, με τον Σέρβο τενίστα να έχει την “παράδοση” με το μέρος του. Οι δυο φορές που ο Έλληνας πρωταθλητής έφυγε νικητής, ο χαμένος τελικός του Roland Garros και η νίκη του σε αγώνα επίδειξης στα Εμιράτα.

Στέφανος Τσιτσιπάς vs Νόβακ Τζόκοβιτς. Το… μέλλον που δεν κρατιέται και θέλει να φτάσει στην κορυφή του Australian Open κόντρα στην ποιότητα που είναι ικανή να “μαγέψει” μέσα στα κορτ και να δείξει ότι αυτός είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Με στόχο το 10ο τρόπαιο στην καριέρα του (δύο masters, έξι 250άρια κι ένα ATP Finals τα προηγούμενα) και πρώτο Grand Slam (δεύτερος τελικός μετά το Roland Garros) θα παίξει την Κυριακή (29/01, 10:30 ώρα Ελλάδας) ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο μεγάλο τελικό του Australian Open.

Μπροστά του θα βρεθεί ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών! Έντεκα μήνες (28/02/22) μετά την «πτώση» του από το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέχει ένα βήμα από την επιστροφή του στον «θρόνο» της ATP.

Όποιος από τους δυο τενίστες τα καταφέρει, θα ανέβει στην κορυφή της ATP και παράλληλα θα έχει γράψει ιστορία! Ο μεν Στέφανος Τσιτσιπάς θα… βάψει γαλανόλευκο το πρώτο Grand Slam. Απ’ την άλλη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς στοχεύει για τον 10ο τίτλο του στο Australian Open κι έτσι να ισοφαρίσει τον μεγάλο του αντίπαλο Ράφα Ναδάλ, φτάνοντας τους 22 τίτλους Grand Slam.

Και όλα αυτά, ένα χρόνο μετά την μικρή, επεισοδιακή και αποτυχημένη του προσπάθεια, για να συμμετάσχει στο Grand Slam της Μελβούρνης, μετά την άρνησή του να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Η κυριακάτικη μάχη τους στον τελικό του Australian Open θα είναι η 13η φορά που οι δύο τενίστες θα τεθούν αντιμέτωποι. Η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ του Σέρβου τενίστα, ο οποίος έχει κερδίσει τις δέκα εξ αυτών. Πάντως, ο Έλληνας πρωταθλητής “μετράει” και μια νίκη σε αγώνα επίδειξης, το Δεκέμβριο του 2019 (2-1 με ανατροπή στο Άμπου Ντάμπι).

Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς δεν μπορούν να ξεχάσουν την πρώτη τους συνάντηση σε τελικό Grand Slam (ιστορική πρώτη για τον Ελληνα τενίστα). Ήταν τον Ιούνιο του 2021 στον καταληκτικό αγώνα του Roland Garros, όταν ο Σέρβος έφτασε στην κατάκτησή του μετά την επική ανατροπή (3-2 από 0-2).

Η πρώτη συνάντηση των δυο αθλητών είχε και την πρώτη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του μεγάλου του αντιπάλου. Ήταν τον Αύγουστο του 2018, όταν είχε επικρατήσει στην σκληρή επιφάνεια του τουρνουά του Τορόντο με 2-1, στη φάση των προημιτελικών. Περίπου έναν χρόνο μετά (11.10.2019) στην σκληρή επιφάνεια του τουρνουά της Σανγκάης, ο Έλληνας τενίστας είχε βγει κερδισμένος από τον ημιτελικό και μάλιστα με ανατροπή (2-1).

Εάν βάλουμε στο μέτρημα τον αγώνα επίδειξης που είχε ηττηθεί, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει οκτώ σερί νίκες κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά. Διαφορετικά, το σερί ανεβαίνει στις εννέα.

Οι δώδεκα αναμετρήσεις μεταξύ Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά:

1. Μasters Καναδά 2018, Φάση των «16», Τσιτσιπάς-Τζόκοβιτς 2-1

2. Masters Μαδρίτης 2019, Τελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-0

3. Masters Σαγκάης 2019, Προημιτελικός, Τσιτσιπάς-Τζόκοβιτς 2-1

4. Masters Παρισιού 2019, Προημιτελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-0

5. Ντουμπάι 2020, Τελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-0

6. Ρολάντ Γκαρός 2020, Ημιτελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 3-2

7. Masters Ρώμης 2021, Προημιτελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 3-0

8. Ρολάντ Γκαρός 2021, Τελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 3-2

9. Masters Ρώμης 2022, Τελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-0

10. Αστάνα 2022, Τελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-0

11. Masters Παρισιού 2022, Ημιτελικός, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-1

12. ATP Finals, Φάση Ομίλων, Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-1

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις