Τρίτη, 18 Ιουν.
27oC Αθήνα

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νομοσχέδιο για το αντιντόπινγκ

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “για τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις”.

Το νομοσχέδιο εάν και πέρασε η πρόταση να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η συζήτησή του δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής αλλά θα συνεχιστεί και αύριο για να διεξαχθεί και ακρόαση φορέων και στην Ολομέλεια για ψήφιση αποφασίσθηκε να εισαχθεί την Παρασκευή.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μπορεί να δέχθηκαν ότι υπάρχει η ασφυχτική προθεσμία να έχει ψηφιστεί ο Κώδικας Αντιντόπινγκ μέχρι τις 18 Μαρτίου, που είναι η τελευταία προθεσμία που μας έχει δώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία προκειμένου να μην έχουμε κυρώσεις και αφορούν τα 22 με 23 πρώτα άρθρα του σχεδίου νόμου , όμως είχαν σοβαρές αντιρρήσεις να ψηφιστούν με αυτή την διαδικασία «εξπρές» και το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αριθμεί άλλα 52 άσχετα μεταξύ τους άρθρα και με τον Κώδικα του Αντιντόπινγκ. Θέση που αρχικά στήριξε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όταν όμως είδε ότι αυτό δεν το ήθελε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε – όπως δήλωσε – θέση και στήριξε τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας πως «… από τον Ιανουάριο που αναλάβαμε την Κυβέρνηση μας επισημάνθηκε το πρόβλημα που υπήρχε από το 2012, ότι θα έπρεπε να έχουμε εναρμονίσει τη νομοθεσία με τον Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Αμέσως ήρθαμε σε διαβούλευση με τον Οργανισμό και έτσι δεν μπήκαμε στην κόκκινη ζώνη που τέθηκαν άλλες χώρες. Το Νοέμβριο όμως στην γενική συνέλευση του Οργανισμού και μας δόθηκε η προθεσμία μέχρι τις 18 Μαρτίου να έχουμε κυρώσει τον Κώδικα. Καταβάλαμε μια εργώδη προσπάθεια προκειμένου να καταρτίσουμε το νομοσχέδιο καθώς σύμφωνα με το νόμο οι Κυρώσεις Κωδίκων απαιτούνται να γίνονται με νομοσχέδιο και όχι με μια υπουργική απόφαση, που ίσως συμβαίνει σε άλλες χώρες…».

Για τα υπόλοιπα 52 άρθρα του νομοσχεδίου, που η αντιπολίτευση του ζήτησε να τα αποσύρει και να τα φέρει με την κανονική διαδικασία, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής υποστήριξε πως «… μπορεί αριθμητικά να φαίνεται ότι είναι περισσότερα από τα άρθρα που αφορούν τον Κώδικα, αλλά στην ουσία τους ως όγκος του νομοσχεδίου είναι μικρότερος(!) και στην ουσία τους είναι διατάξεις βελτιωτικές, αναγκαίες που αφορούν το οργανόγραμμα του υπουργείου και αφορούν την δομή τους, όπως τις οικονομικές υπηρεσίες καθώς και αιτήματα που σωρευτεί από την Παραολυμπιακή Επιτροπή και κάποιες Ομοσπονδίες. Είναι διατάξεις που μας λύνουν τα χέρια… μέχρι να έρθει το αθλητικό νομοσχέδιο… »

Μάλιστα, ο κ. Σταύρος Κοντονής για να αποδείξει τις αγαθές προθέσεις του, απέσυρε τα άρθρα 66, 67,68,69,70 που αφορούν διατάξεις του υπουργείου Τουρισμού καθώς και το άρθρο 71, που επειδή όπως είπε χρειάζεται κάποια βελτίωση, αυτό θα κατατεθεί αύριο από τον υπουργό ως τροπολογία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, επίσης, προανήγγειλε ότι θα κάνει δεκτή και μια βουλευτική τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με επιβραβεύσεις αθλητών, όμως είπε ότι πρώτα θέλει να έχει μια συνεννόηση με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασία του Πολίτη Νίκο Τόσκα (προφανώς θα αφορά αθλητές που υπηρετούν στα σώματα Ασφαλείας)

Στην ερώτηση της εισηγήτριας της ΝΔ Άννας Καραμανλής, εάν αυτή η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει δεκτή έχει να κάνει με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και θα αφορούσε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής δήλωσε κατηγορηματικά πως «αυτή η βουλευτική τροπολογία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που και εγώ έχω διαβάσει…»

Γιατί πρέπει να περάσουν οι αλλαγές που θέλετε να κάνετε στις δομές του υπουργείου σας «νύχτα»… ήταν η σύσσωμη αντίδραση των βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε