Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Στο εδώλιο 20 χρόνια μετά το «Αθήνα 1997»!

Στο εδώλιο 20 χρόνια μετά το «Αθήνα 1997»!

Στο εδώλιο φτάνει η υπόθεση του “Αθήνα 1997”, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού, 20 χρόνια μετά την διοργάνωση του.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθήνών με το υπ΄αριθμον 2313/2017 βούλευμα του αποφάσισε την παραπομπή του γενικού διευθυντή της διοργάνωσης Ευάγγελου – Γεράσιμου Σαβράμη στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Παραπέμπεται για πράξεις που φέρεται να τέλεσε στις αρχές του 1998 και λίγο πριν την παραγραφή της υπόθεσης.

Με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (υπ΄αριθμόν 2313/2017) παύει η ποινική δίωξη σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση λόγω παραγραφής, από τους οποίους ο ένας δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Επίσης, το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου, κήρυξε απαράδεκτη τη ποινική δίωξη κατά του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και διέταξε την διαβίβαση των αντιγράφων της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων δια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Βασική κατηγορία στην υπόθεση είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανερχόταν στα 5 δις δρχ. αλλά τελικά έφτασε τα 19 δισ. δραχμές!

Για την υπόθεση  το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταργώντας στη πράξη τροπολογία του 2014 η οποία ουσιαστικά απάλλασσε τους διοργανωτές να καταβάλουν το δημόσιο χρήμα που κατασπαταλήθηκε για την αθλητική διοργάνωση, καταλόγισε σε 38 συνολικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων  οι πρώην υφυπουργών Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας και Γιώργος Λιάνης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός)  να επιστρέψουν ποσό 12.448.198 εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στην επίμαχη διοργάνωση.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις