Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τελικοί NBA: Πρώτη νίκη για Γουόριορς επί των Καβαλίερς και… 1-0 στην παράταση [pics, vids]

NBA Γουόριορς Καβαλίερς Λεμπρόν
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Λεμπρόν Τζέιμς έβαλε 51 πόντους στον πρώτο τελικό του NBA κόντρα στους Γουόριορς. Αλλά φαίνεται πως δεν ήταν… αρκετός για να χαρίσει τη νίκη και το break στους Καβαλίερς. Και η αιτία δεν ήταν ο εντυπωσιακός Στέφεν Κάρι αλλά μια γκάφα από τον συμπαίκτη του Τζέι Αρ Σμιθ.

Πρώτος τελικός τα ξημερώματα της Παρασκευής (01.06.2018) στο NBA, με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να διατηρούν, στην παράταση, το πλεονέκτημα έδρας και να νικούν τους Κλίβελαντ Καβαλίερς με 124-114. Ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν για άλλη μια φορά εκπληκτικός, με 51 πόντους (σ.σ. και 48 λεπτά συμμετοχής!) και τον Τζέι Αρ Σμιθ να υποκύπτει σε… γκάφα, δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Ο πρώτος τελικός ανάμεσα σε Γουόριορς και Καβαλίερς ήταν ανάλογος του διαμετρήματος των δυο ομάδων. Συναρπαστικός και… θρίλερ. Και από το πρώτο ραντεβού φάνηκε το τι θα δούμε στη συνέχεια. Ο Στέφεν Κάρι ήταν ξανά ο ηγέτης των πρωταθλητών, με 29 πόντους, 9 ριμπάουντ και έξι ασίστ. Είχε βέβαια και συμπαραστάτες, τον Κέβιν Ντουράντ με 26 πόντους και 9 ριμπάουντ και τον Κλέι Τόμπσον με 24 πόντους.

Από την άλλη, ο Λεμπρόν Τζέιμς πάλευε… μόνος του. 51 πόντοι, που είναι ρεκόρ καριέρας, 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ο μοναδικός από τους συμπαίκτες του που προσπάθησε να τον βοηθήσει ήταν ο Κέβιν Λοβ, που πέτυχε 21 πόντους και “κατέβασε” 14 ριμπάουντ.

NBA Γουόριορς Καβαλίερς Λεμπρόν

https://youtu.be/kV9v4j6pRTA

Η ένταση ήταν τέτοια που δεν έλειψαν οι… κοκορομαχίες. Ακόμα και ανάμεσα στον Κάρι και τον Λεμπρόν, με τον δεύτερο να σπρώχνει τον αντίπαλό του εκνευρισμένος, όταν ο σταρ των Γουόριορς του ψιθύρισε κάποια… (μάλλον) γαλλικά! Κι αν αυτή η κόντρα έληξε… αναίμακτα, δεν έγινε το ίδιο με εκείνη ανάμεσα στους Τόμπσον και Γκριν που σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια και τελικά αποβλήθηκαν.

Καβαλίερς οι… βασιλιάδες του παρκέ

Με τον αφηνιασμένο Λεμπρόν Τζέιμς να σκοράρει 24 πόντους στο ημίχρονο, οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν να προηγούνται ακόμη και με 11 πόντους (40-51). Αλλά ο ημίχρονο έκλεισε με ισοπαλία, 56-56. Στην πρώτη περίοδο, οι Καβς προηγούνταν με έναν πόντο (29-30).

Το δεύτερο μέρος ήταν εξίσου αμφίρροπο. Ο Ντουράντ πήρε τ’ όπλο του και έδωσε ώθηση στους Γουόριορς. Οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν τα δεδομένα, πήραν προβάδισμα ακόμη και με επτά πόντους (68-61) αλλά ο… δαίμονας Λεμπρόν δεν τους άφηνε να ησυχάσουν. Το τρίτο 12λεπτό, πάντως, βρήκε τους πρωταθλητές μπροστά με 84-78.

Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά. Με τρίποντα των Κάρι και Γκριν, οι Γουόριορς βρέθηκαν να προηγούνται ακόμη και με 100-94, 4:39 πριν το τέλος. Αλλά ο «βασιλιάς» δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Με γκολ φάουλ 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Τζέιμς έφερε τους Καβαλίερς μπροστά με 104-102 αλλά στη συνέχεια (και μετά από… εξέταση του βίντεο) ο Ντουράντ με δυο βολές ισοφάρισε. Ακολούθησε νέο καλάθι από τον Τζέιμς αλλά κι ένα γκολ φάουλ από τον Κάρι (107-106, 36’’ πριν το τέλος).

https://youtu.be/amMDmaby7iw

Η γκάφα, η παράταση και η νίκη στους Γουόριορς

Και κάπως έτσι φτάσαμε στη φάση που για πολλούς έκρινε τον αγώνα και ήταν η «αυτοκτονία» των Καβαλίερς. Απέμεναν 23,5’’ όταν ο Κάρι έδωσε προβάδισμα ενός πόντου στους γηπεδούχους. Ο Χιλ κέρδισε φάουλ και έβαλε μόνο τη μια βολή (107-107). Ο Τζέι Αρ Σμιθ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ. Όλοι πίστεψαν ότι θα έκανε σουτ. Όλοι πίστεψαν ότι οι Καβαλίερς κρατούσαν τη νίκη στα χέρια τους.

Αλλά ο Σμιθ αποφάσισε να κάνει αυτό που κανείς δεν περίμενε. Βγήκε προς τα έξω κι έκανε πάσα σε συμπαίκτη του. Ο χρόνος χάθηκε, το σουτ έγινε υπό πίεση και ήταν άστοχο και κάπως έτσι ήρθε η παράταση.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που μόλις είχε γίνει. Και οι αντιδράσεις του είναι χαρακτηριστικές.

Στην παράταση, οι γηπεδούχοι είχαν εκτός από το κοινό και την ψυχολογία με το μέρος τους. Έκαναν ένα σερί 9-0 και έφτασαν στη νίκη και το 1-0 στους τελικούς του NBA. Επόμενο… ραντεβού στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (04.06.2018) ξανά στο Όκλαντ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις