Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης και τα κλάματα στο Ζάππειο

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης και τα κλάματα στο Ζάππειο
ΦΩΤΟ Intime

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε χθες (10.01.2023) σε ηλικία 83 ετών και πέρασε στην Ιστορία και των Ολυμπιακών Αγώνων. Και αυτό, επειδή ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο το 1960 στη Ρώμη. 

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1960 και μόλις στα 20 του χρόνια, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έγινε μέλος του πληρώματος του σκάφους «Νηρεύς» και πρώτευσε στα σκάφη τύπου «Ντράγκον» στην ιστιοπλοΐα. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήταν ο πηδαλιούχος του πληρώματος. 

Μαζί με τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη, κατέκτησαν έτσι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με 6.733 βαθμούς, αλλά ο ίδιος δεν αγωνίστηκε ξανά σε αυτό το επίπεδο. Το χρυσό του μετάλλιο ήταν πάντως το πρώτο μετά το 1912 και τον Κώστα Τσικλητήρα στη Στοκχόλμη.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ συμμετείχε μάλιστα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στο Ζάππειο, το 2016, στην βράβευση των Μάντη – Καγιαλή (με παρουσιάστρια την Πόπη Τσαπανίδου).

Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν αυτή που τον είχε βοηθήσει στην βράβευση. Εμφανώς καταβεβλημένος ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ρώμης, σημείωσε με δάκρυα στα μάτια και με τα λόγια να βγαίνουν με δυσκολία: «Αυτό που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες και καλό είναι να το μάθουν ότι οι αθλητές κάνουν μεγάλη προσπάθεια και ως εκ τούτου, τους ευχαριστώ κυρίως που μας έδωσαν ένα χαμόγελο αυτές τις δύσκολες μέρες και κύριε πρόεδρε ευχαριστώ για την ενίσχυση».

Ο τέως Βασιλιάς αποχώρησε υποβασταζόμενος από την ειδική εξέδρα των βραβεύσεων.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις