Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Τυνησία – Γαλλία 1-0: Άγγιξαν το θαύμα οι Αφρικανοί, αλλά αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ 2022

Τυνησία – Γαλλία 1-0: Άγγιξαν το θαύμα οι Αφρικανοί, αλλά αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ 2022

Η Τυνησία έψαχνε ένα θαύμα στην τελευταία αγωνιστική του Μουντιάλ 2022 για να προκριθεί στα νοκ άουτ κι έφτασε πολύ κοντά στο να το πετύχει. Οι Αφρικανοί επικράτησαν των Γάλλων με 1-0, αλλά αποκλείστηκαν, καθώς η Αυστραλία νίκησε τη Δανία στο άλλο παιχνίδι του ομίλου.

Η Τυνησία πανηγύρισε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της, χάρη στο γκολ του Καζρί στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο αποχωρεί με πικρή γεύση από το Μουντιάλ 2022, τερματίζοντας τρίτη στον όμιλο, μπροστά μόνο από την απογοητευτική Δανία.

Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Γαλλία, η οποία περιμένει να μάθει τη δεύτερη ομάδα του τρίτου ομίλου (Αργεντινή, Πολωνία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, την οποία θα αντιμετωπίσει στους  “16” στις 4 Δεκεμβρίου στην Ντόχα.

Ο αγώνας

Η Γαλλία, γνωρίζοντας ότι έχει προκριθεί στην επόμενη φάση πριν από το παιχνίδι, προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στην ενδεκάδα της, αφήνοντας όλα τα μεγάλα αστέρια της στον πάγκο.

Η Τυνησία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό και μπήκε πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι, κυριαρχώντας στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 8’ από εκτέλεση φάουλ του Σκίρι, ο Γκαντρί έκανε την προβολή και σκόραρε, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε με υπόδειξη του VAR διότι ο σκόρερ ήταν εκτεθειμένος.

Η Γαλλία προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς μετά το εικοσάλεπτο και στο 25’ έχασε τη δική του πρώτη πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Φοφανά τροφοδότησε στην κόντρα τον Κομάν που ήταν μέσα στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο εξτρέμ της Μπάγερν έχασε το κοντρόλ και το σουτ του από πλάγια θέση έφυγε άουτ.

Στο 35’ η Τυνησία απείλησε και πάλι, όταν ο Καζρί βρήκε χώρο εκτός περιοχής και δοκίμασε σουτ με το αριστερό, με την μπάλα να πηγαίνει προς το κέντρο της εστίας και τον Μανταντά να αποκρούει με γροθιές. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Καζρί είχε άλλη μία τελική προσπάθεια, όμως το σουτ του έφυγε πάνω από τα δοκάρια.

Η Τυνησία συνέχισε να είναι πολύ πιο επιθετική και στο δεύτερο ημίχρονο και στο 58’ η επιμονή τους ανταμείφθηκε όταν ο Γουαχμπί Καζρί επιτέθηκε κατά μέτωπο και με όμορφο αριστερό συρτό πλασέ νίκησε τον Μανταντά, σημειώνοντας το πρώτο γκολ της ομάδας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και βάζοντας «φωτιά» στην εξέδρα που βρίσκονταν οι οπαδοί της Τυνησίας.

«Φωτιά» που… έσβησε ωστόσο, μετά από δύο λεπτά, όταν ο Λέκι έβαλε τους Αυστραλούς μπροστά στο σκορ κόντρα στη Δανία και τους έφερε ξανά πάνω στη 2η θέση του 4ου ομίλου και σε τροχιά πρόκρισης.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο η είσοδος των Μπαπέ, Γκριεζμάν και Ντεμπελέ τόνωσε την επιθετικότητα της Γαλλίας που έφτασε κοντά στην ισοφάριση στο 82’ με τον Ντεμπελέ (απέκρουσε ο Νταχμέν), στο 85’ με τον Ραμπιό (κεφαλιά άουτ), στο 88’ με τον Μπαπέ και στο 90’ με τον Κόλο Μουανί (αποκρούσεις Νταχμέν), αλλά δεν μπόρεσε να βρει γκολ.

Στο 90’+8’ ο Γκριεζμάν σκόραρε, ισοφαρίζοντας σε 1-1, με τον διαιτητή Μάθιου Κόνγκερ να σφυρίζει αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Παρόλα αυτά κλήθηκε από το VAR για να ελέγξει το γκολ του άσου της Ατλέτικο Μαδρίτης, κρίνοντας εντέλει έπειτα από on field review, πως ήταν οφσάιντ με αποτέλεσμα να το ακυρώσει.

Οριστικοποιώντας δευτερόλεπτα αργότερα με το τελικό σφύριγμά του τη νίκη των Τυνήσιων, που πανηγυρίστηκε στις εξέδρες, μολονότι δεν είχε αντίκρισμα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΤΥΝΗΣΙΑ (Τζαλέλ Καντρί): Νταχμέν, Ταλμπί, Μεριά, Γκαντρί, Μααλούλ, Λεϊντουνί, Σκίρι, Μπρον, Κεσχρίντα, Σλιμανέ (83’ Αμπντί), Ρομντάν (74’ Σαλαλί), Καζρί (60’ λ.τρ. Τζεμπάλι).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Ντισασί, Κονατέ, Βαράν (63’ Σαλιμπά), Καμαβινγκά, Γκεντουζί (79’ Ντεμπελέ), Τσουαμενί, Φοφανά (73’ Γκριεζμάν), Βερετού (63’ Ραμπιό), Κομάν (63’ Μπαπέ), Κόλο Μουανί.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις