Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Tα νέα μοντέλα Porsche Cayenne GTS: Ακρίβεια και δυναμισμός με κινητήρα V8

Tα νέα μοντέλα Porsche Cayenne GTS: Ακρίβεια και δυναμισμός με κινητήρα V8

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι εκδόσεις SUV και Coupé συνδυάζουν έναν πανίσχυρο twin-turbo κινητήρα V8 με ισχύ 368 kW (500 ίπποι) και αντίστοιχα προσαρμοσμένα συστήματα πλαισίου υψηλών επιδόσεων για πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση, ιδιαίτερα στοιχεία design και βελτιωμένο βασικό εξοπλισμό.

Στουτγάρδη. Στην Porsche, τα αρχικά GTS σημαίνουν Gran Turismo Sport – στην πράξη σημαίνουν μια επιπλέον δόση δυναμισμού και επιδόσεων μεγάλων αποστάσεων. Στον πυρήνα της, η Cayenne είναι ταυτόχρονα ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων και ένα SUV παντός εδάφους. Για τα μοντέλα GTS, ωστόσο, αυτή η ισορροπία παραδοσιακά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτιωμένη ικανότητα στον δρόμο. Χάρη στο πανίσχυρο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, τις ρυθμίσεις ακριβείας και το μοναδικό design, η νέα Cayenne GTS παραμένει πιστή σ’ αυτή την αρχή, ενώ παράλληλα συνεχίζει να είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση.

Τεχνολογία πλαισίου από την Cayenne Turbo GT

Το ειδικό πλαίσιο GTS, τελειοποιημένο με ακρίβεια, και το κατά 10 χιλιοστά χαμηλότερο ύψος οδήγησης σηματοδοτούν μια συναρπαστική εξέλιξη για την Cayenne GTS. Επίσης, το αυτοκίνητο διαθέτει πλέον στον βασικό εξοπλισμό του προσαρμοστική αερανάρτηση, σε συνδυασμό με το σύστημα διαχείρισης ενεργής ανάρτησης Porsche (PASM) και το σύστημα κατανομής ροπής Porsche (PTV Plus).

Όλα τα εξαρτήματα του πλαισίου και τα συστήματα ελέγχου, όπως το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Porsche (PTS) και το προαιρετικό σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου (PDCC) έχουν σχεδιαστεί ειδικά για βέλτιστες επιδόσεις στον δρόμο.

Η τεχνολογία απόσβεσης δύο βαλβίδων GTS προσφέρει εντυπωσιακή απόκριση, ενώ η αερανάρτηση δύο θαλάμων εγγυάται εξαιρετικά δυναμική ελαστικότητα στο αυτοκίνητο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα άνεση για τον οδηγό. Τα ρουλεμάν περιστροφής του μπροστινού άξονα των μοντέλων Cayenne GTS προέρχονται από την Cayenn Turbo GT (μη διαθέσιμη στην Ευρώπη) και αυξάνουν την αρνητική γωνία κάμπερ των τροχών κατά 0,58 μοίρες σε σύγκριση με άλλα μοντέλα Cayenne. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακή ευελιξία στις στροφές και εξαιρετικά δυναμικός χειρισμός.

Μεγαλύτερη απόδοση και 30 kW (40 ίπποι) περισσότερη ισχύς από το προηγούμενο μοντέλο

Εκτός από το προσαρμοσμένο με ακρίβεια πλαίσιο, ο χαρισματικός V8 αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της Cayenne GTS. Ο twin-turbo κινητήρας V8 4,0 λίτρων, σχεδιασμένος από την Porsche και κατασκευασμένος στο Zuffenhausen, διαθέτει πλέον πλήρως αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση και σημαντικά καλύτερες επιδόσεις καθώς αποδίδει πλέον ισχύ 368 kW (500 ίπποι) – μια αύξηση της τάξεως των 30 kW (40 ίπποι) σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Η μέγιστη ροπή είναι πλέον 660 Nm, αυξημένη κατά 40 Nm. Το ανανεωμένο οκτατάχυτο κιβώτιο Tiptronic S βελτιώνει αισθητά τις οδηγικές επιδόσεις με μικρότερους χρόνους απόκρισης και αλλαγής ταχυτήτων στις λειτουργίες Sport και Sport Plus.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των χαρακτηριστικών χαρίζει στο τετράθυρο σπορ αυτοκίνητο πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η νέα Cayenne GTS επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 4,4 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα στα 275 km/h. Μια ακόμη τεχνική καινοτομία είναι ότι το κιβώτιο τετρακίνησης για τη διαχείριση της πρόσφυσης Porsche (PTM) διαθέτει ανεξάρτητο κύκλωμα ψύξης, μια τεχνολογία που υιοθετήθηκε επίσης κι από το υψηλών επιδόσεων μοντέλο Turbo GT. Σταθεροποιεί τη συνεχή ικανότητα φορτίου – για παράδειγμα, όταν η οδήγηση γίνεται σε πίστα ή σε ορεινές διαδρομές.

Αποκλειστικός σχεδιασμός και εξοπλισμός σε ύφος GTS

Όλα τα μοντέλα GTS της Porsche ξεχωρίζουν χάρη στον μοναδικό, σπορ σχεδιασμό τους. Στην Cayenne GTS ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μαύρη επιγραφή «GTS» στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ιδιαίτερο μπροστινό προφυλακτήρα με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα ψύξης, σκουρόχρωμους προβολείς και πίσω φώτα, και κόκκινες δαγκάνες φρένου. Αυτό το κλασικό σχεδιαστικό DNA προσδίδει στο αυτοκίνητο εκείνη την άμεσα αναγνωρίσιμη εμφάνιση Porsche, αλλά με κάποιες καινοτομίες. Εξαρτήματα του αμαξώματος όπως πλαϊνές ποδιές, μπροστινά ένθετα, διακοσμητικά στοιχεία στα πλαϊνά παράθυρα και επεκτάσεις των θόλων των τροχών, που ανήκουν όλα στο βασικό πακέτο Sport Design, κατασκευάζονται πλέον σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα, ενώ σε προηγούμενα μοντέλα GTS, ορισμένα από αυτά τα εξαρτήματα ήταν βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος. Αντίθετα, οι απολήξεις του σπορ συστήματος εξάτμισης που παλαιότερα κατασκευάζονταν σε μαύρο χρώμα, διαθέτουν πλέον σκούρο μπρονζέ φινίρισμα. Για ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του design των μοντέλων GTS της Porsche, επιλέχθηκαν οι ζάντες RS Spyder 21 ιντσών με γκρι ανθρακί φινίρισμα.

Το εσωτερικό της Cayenne GTS περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό θερμαινόμενο σπορ τιμόνι GT, ενώ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου κυριαρχεί το κορυφαίας ποιότητας υλικό Race-Tex. Το ύφασμα με υφή σουέντ καλύπτει την ταπετσαρία οροφής, τα υποβραχιόνια και τα πάνελ των πορτών, καθώς και τα κεντρικά πάνελ των σπορ καθισμάτων με σύστημα οκτώ διαφορετικών ρυθμίσεων. Τα πλαϊνά στηρίγματα έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο για να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη πλευρική στήριξη στις στροφές. Δύο εναλλακτικά πακέτα εσωτερικού χώρου ειδικά για μοντέλα GTS σε αποχρώσεις Carmine Red ή Slate Grey Neo διατίθενται επίσης από την Porsche για πιο εξατομικευμένη εμφάνιση.

Νέα οδηγική εμπειρία με ατμοσφαιρικό φωτισμό και ήχο surround

Τα νέα μοντέλα GTS κάνουν χρήση της πρόσφατης ριζικής αναβάθμισης της Cayenne, που περιλαμβάνει τη νέα τεχνολογία Porsche Driver Experience με καμπυλόγραμμο ψηφιακό πίνακα οργάνων στον βασικό εξοπλισμό καθώς και προαιρετική οθόνη συνοδηγού. Εκτός από το πακέτο Sport Design, τους σκουρόχρωμους προβολείς HD matrix LED και την αερανάρτηση, τα νέα μοντέλα διαθέτουν επίσης ηχοσύστημα surround Bose® και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Η Cayenne GTS Coupé περιλαμβάνει επίσης στον βασικό εξοπλισμό της γυάλινη πανοραμική σταθερή οροφή, καθώς και εκτεινόμενο προσαρμοστικό πίσω spoiler. Η δυναμική αίσθηση της Coupé μπορεί, για όσους το επιθυμούν, να γίνει ακόμη πιο έντονη με το σύστημα εξάτμισης Sports και κεντρικά τοποθετημένες απολήξεις εξάτμισης σε σκούρο μπρονζέ χρώμα. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται και για τα τρία σπορ πακέτα μειωμένου βάρους (Lightweight). Σ’ αυτά περιλαμβάνεται επίσης η ελαφρύτερη οροφή, ο πίσω διαχύτης από ίνες άνθρακα, καθώς και η μειωμένη μόνωση. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, στα πακέτα Lightweight το βάρος του οχήματος μπορεί να μειωθεί έως και 25 kg.

Η Porsche διαθέτει τη νέα Cayenne GTS στη γερμανική αγορά ως SUV σε τιμές από 138.000 ευρώ και ως SUV Coupé από 141.700 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με τον αντίστοιχο για κάθε χώρα βασικό εξοπλισμό. Και τα δύο μοντέλα είναι πλέον διαθέσιμα για παραγγελίες. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2024.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις