Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Φόρτιση σε μόλις 15’ σχεδιάζει η Honda για τα ηλεκτρικά της μοντέλα

Φόρτιση σε μόλις 15’ σχεδιάζει η Honda για τα ηλεκτρικά της μοντέλα

Η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να έχει πετύχει αυτόν τον στόχο μέχρι το 2022, όταν η γκάμα της θα διαθέτει ήδη αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το συνδυασμό της σχετικά περιορισμένης αυτονομίας τους με την πολύωρη επαναφόρτισή τους.

Αυτά βέβαια είναι προβλήματα που με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι δεδομένο ότι θα ξεπεραστούν και μάλιστα πολύ σύντομα. Σε αυτή ακριβώς τη λογική, η Honda θέλει τα ηλεκτρικά μοντέλα που θα λανσάρει σε περίπου δύο χρόνια να είναι απαλλαγμένα τουλάχιστον από το δεύτερο σκέλος του παραπάνω προβλήματος.

Ο στόχος είναι δηλαδή να μπορούν να διανύσουν περίπου 240 km με μια φόρτιση που θα διαρκεί μόλις 15’. Για να επιτευχθεί αυτό, θα αλλάξουν εντελώς οι μπαταρίες που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Θα υπάρξει δηλαδή μέχρι και νέος προμηθευτής που ακόμα πάντως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Η μεγάλη χωρητικότητα και η υψηλή πυκνότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων μπαταριών, ενώ θα υπάρχει και πλήρης ηλεκτρονικός έλεγχος στη διαχείριση της αποθηκευμένης ενέργειας και της θερμότητας, ώστε οι απώλειες να είναι περιορισμένες στο ελάχιστο.

Ωστόσο απαραίτητο γι’ αυτή τη γρήγορη φόρτιση είναι και το ανάλογο δίκτυο, αφού προαπαιτούνται ταχυφορτιστές 350 KW. Είναι προγραμματισμένο πάντως να υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι μέχρι το 2020 στην πολιτισμένη Ευρώπη, κάτι που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με το οποίο θα χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό όχημα.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις