Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να δημιουργήσουν χάος στην αυτόνομη οδήγηση

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να δημιουργήσουν χάος στην αυτόνομη οδήγηση

Πολλοί κατασκευαστές υπόσχονται να λανσάρουν στην αγορά πλήρως αυτόνομα οχήματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η General Motors μάλιστα σχεδιάζει να βάλει σε παραγωγή το 2019 ένα αυτόνομο ηλεκτρικό Cruise AV χωρίς καθόλου τιμόνι και πεντάλ. Όμως οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι δεν θα είναι τελικά και τόσο εύκολο να επιτευχθούν.

Σε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, το Bloomberg αποκαλύπτει ότι οι μετεωρολόγοι του διαστήματος ανησυχούν για το πώς τα αυριανά αυτόνομα αυτοκίνητα θα τα βγάζουν πέρα με ηλιακές καταιγίδες.

Τέτοιες καταιγίδες δεν είναι συχνές, όμως έχουν ως αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας και της ακτινοβολίας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να δημιουργήσει χάος καθώς είναι πιθανό να διακοπεί η επικοινωνία του συστήματος εντοπισμού και κατεύθυνσης GPS με τους αντίστοιχους δορυφόρους. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει τα αυτοκίνητα ακυβέρνητα με καταστροφικές συνέπειες στην οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Scott MacIntosh, διευθυντή του αστεροσκοπείου μεγάλου υψομέτρου του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Boulder του Colorado, το να εξαρτάται ο προγραμματισμός της πορείας ενός αυτόνομου αυτοκινήτου από το GPS αποτελεί πρόβλημα.

«Πολλά εξαρτώνται από αυτό, αν το δούμε από αναλογιστική σκοπιά. Δεν θα χρειαστούν παραπάνω από ένα-δυο ατυχήματα για να έχει βαριές επιπτώσεις η αυτοκινητοβιομηχανία», δηλώνει ο επιστήμονας.

Ευτυχώς, υπάρχουν σε ενέργεια συστήματα ώστε να αποφεύγονται τα τέτοιου είδους καταστροφικά σενάρια. Ένας δορυφόρος βρίσκεται ενάμισι εκατομμύριο χιλιόμετρά από τη Γη για να προειδοποιεί πότε έρχονται ηλιακές καταιγίδες. Η προειδοποίηση έρχεται κανονικά 30 έως 60 λεπτά πριν η ηλιακή καταιγίδα επηρεάσει τον πλανήτη μας.

Ο διευθυντής του αυτοκινητικού κλάδου της Nvidia Corp., Danny Shapiro, λέει ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν αρκετές εφεδρείες ώστε να μπορούν να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου αν συμβεί κάτι όπως μια ηλιακή καταιγίδα.

Τέλος, οι ηλιακές ενεργειακές εκλάμψεις σαν τις ηλιακές καταιγίδες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό έναν 11ετή κύκλο. Η τελευταία συνέβη το 2014, οπότε οι κατασκευαστές αυτόνομων οχημάτων λογικά έχουν κάποιο χρονικό περιθώριο για να βρουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο θέμα.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις