Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Παρουσίαση Dacia Jogger: Ελβετικός σουγιάς

Παρουσίαση Dacia Jogger: Ελβετικός σουγιάς

Το Dacia Jogger είναι πλέον γεγονός και επί ελληνικού εδάφους. Ένας δυνατός παίκτης που συνδυάζει οφέλη από πολλές κατηγορίες, όπως το μήκος ενός station wagon, την ευρυχωρία και ευελιξία ενός MPV, την εμφάνιση ενός SUV, καλύπτοντας ταυτόχρονα ποικίλες ανάγκες, γι΄αυτό και οι άνθρωποι της εταιρείας εύστοχα το χαρακτήρισαν σαν «ελβετικό σουγιά». Οι παραγγελίες ξεκίνησαν ήδη και σε προσιτές τιμές!

Το νέο Jogger θα διατίθεται σε 5θέσια ή 7θέσια έκδοση και θα είναι διαθέσιμο με δύο κινητήρες: τον καινούριο βενζινοκινητήρα 1.0 TCe 110 και τον κινητήρα 1.0 TCe 100 LPG διπλού καυσίμου που αναμένεται να κάνει τη διαφορά σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Η Dacia είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που προσφέρει στην αγορά μία πλήρη γκάμα μοντέλων με βενζινοκινητήρες και κινητήρες διπλού καυσίμου (βενζίνης / υγραερίου). Το 2023 στην γκάμα πρόκειται να προστεθεί και μία έκδοση με υβριδικό σύστημα κίνησης και το Jogger θα είναι το πρώτο μοντέλο της Dacia που θα διαθέτει υβριδική τεχνολογία.

Πίσω από το τιμόνι, το νέο Dacia Jogger προσφέρει μια οδηγική εμπειρία που αναμένει κανείς από ένα όχημα κατηγορίας C. Το μεταξόνιο των 2,9 μέτρων και οι τροχοί 16 ιντσών το καθιστούν ιδιαίτερα σταθερό στο δρόμο. Επιπλέον, η άκαμπτη δομή του αμαξώματος το καθιστά ιδιαίτερα στιβαρό.

Στο εσωτερικό του η εργονομία, η ηχομόνωση και ο χώρος για τα κεφάλια φροντίζουν για την άνεση όλων των επιβατών, μέχρι και την τρίτη σειρά καθισμάτων. Το νέο Dacia Jogger είναι ο ιδανικός οικογενειακός σύντροφος για τις καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και για όσους θέλουν να ξεφύγουν και να απολαύσουν μια βόλτα στην εξοχή. Ταυτόχρονα, πιστό στην ταυτότητά του ως γνήσιο Dacia, προσφέρει στον βασικό εξοπλισμό του όλα όσα απαιτούνται για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.

Με όνομα που παραπέμπει σε σπορ, περιπέτεια και θετική ενέργεια, το ολοκαίνουριο Dacia Jogger συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της νέας ταυτότητας της μάρκας. Στο μπροστινό μέρος του νέο Dacia Jogger ξεχωρίζει η μεγάλη γρίλια της μάρκας, τα φαρδιά φτερά και η θέση των τροχών που είναι ακροβολισμένοι στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, καθώς και το μυώδες και οριζόντιο καπό, με το μέγεθος των τροχών και του πίσω σποϊλερ να προσδίδουν δυναμισμό.

Το Jogger αναδεικνύει τον εκδρομικό του χαρακτήρα με τις μπάρες οροφής, τα φαρδιά φτερά και τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος (200mm), που το καθιστούν ιδανικό για κάθε είδους διαδρομή.

Εφοδιασμένο με τροχούς μεγάλης διαμέτρου και ελαστικά υψηλού προφίλ, δείχνει στιβαρό. Το μεγάλο μεταξόνιο (2,9μ.), ο μεγάλος χώρος για τα κεφάλια των επιβατών και το κάθετο πίσω μέρος (κάθετα φωτιστικά σώματα, πολύ φαρδιά πόρτα, χαμηλό κατώφλι), είναι στοιχεία που προδιαθέτουν για ένα εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό και έναν πολύ μεγάλο χώρο αποσκευών. Το αυξημένο ύψος της πίσω πόρτας κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στα πίσω ευρύχωρα καθίσματα. Με 4,55 μ. μήκους, το Jogger είναι το μακρύτερο αυτοκίνητο στην γκάμα της Dacia. Αυτές οι πληθωρικές διαστάσεις που, όμως, παραμένουν compact, αποτελούν προτεραιότητα για τις οικογένειες που αναζητούν καθημερινή χρηστικότητα.

Τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα ενσωματώνουν τη χαρακτηριστική υπογραφή σε σχήμα ‘Υ’ της Dacia. Τόσο τα εμπρός φώτα ημέρας, όσο και τα φώτα πορείας χρησιμοποιούν τεχνολογία LED. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία εξοικονομείται ενέργεια και εξασφαλίζεται καλύτερη ορατότητα, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Από τη 2η εξοπλιστική έκδοση και πάνω, το Dacia Jogger διατίθεται με αρθρωτές μπάρες οροφής που μπορούν να αλλάξουν θέση με ελάχιστες κινήσεις. Αυτές οι μπάρες μπορούν να μετατραπούν σε σχάρα με δυνατότητα μεταφοράς φορτίων έως και 80 κιλών (για ποδήλατα, σκι, μπαγκαζιέρα κλπ). Το ευφυές και αποκλειστικό αυτό σύστημα, ενσωματώνει απόλυτα τη φιλοσοφία της Dacia, καθώς είναι έξυπνο, πρακτικό, απλό, και οικονομικό.

Οι τροχοί που «έρχονται πρόσωπο» με το αμάξωμα, τονίζονται από τα έντονα φτερά, ενώ ξεχωρίζουν τα τάσια τύπου “Flex Wheel” που προσομοιάζουν τους τροχούς αλουμινίου. Οι χειρολαβές των θυρών έχουν εργονομικό σχεδιασμό και όμορφο σχήμα. Το πλήκτρο για την πόρτα του χώρου αποσκευών είναι κρυμμένο στο πάτωμα ώστε να μην διαταράσσει την αισθητική του πίσω μέρους. Τέλος, τα κάθετα πίσω φώτα μεγιστοποιούν το εύρος του ανοίγματος του πορτ-μπαγκάζ.

Όσον αφορά το εσωτερικό, με στόχο να αναβαθμιστεί η αισθητική του εσωτερικού, ανάλογα την έκδοση, έχει τοποθετηθεί μια υφασμάτινη λωρίδα που διατρέχει ολόκληρο το πλάτος του ταμπλό. Τα στοιχεία οδήγησης (πίνακας οργάνων, οθόνη πολυμέσων) βρίσκονται πάνω από αυτή τη λωρίδα, ενώ τα εύκολα προσβάσιμα χειριστήρια (κλιματισμός, συστήματα υποβοήθησης οδήγησης) βρίσκονται από κάτω. Η ίδια υφασμάτινη επένδυση καλύπτει επίσης και τα υποβραχιόνια των μπροστινών θυρών.

Η προσβασιμότητα ακόμα και στην 3η σειρά των καθισμάτων είναι πανεύκολη. Με μήκος 4,55 μέτρα και με μεγάλο μεταξόνιο 2,9 μέτρων, το Dacia Jogger είναι το πιο ευρύχωρο μοντέλο της αγοράς, σε αυτήν την κατηγορία μεγέθους. Το ύψος του καθίσματος (+55mm μεταξύ της 1ης και της 2ης σειράς, +25mm μεταξύ της 2ης και της 3ης σειράς) εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη άνεση. Οι σειρές καθισμάτων 2 και 3 προσφέρουν το ίδιο επίπεδο άνεσης όπως μπροστά, με άφθονο χώρο για τα πόδια και τα γόνατα των επιβατών.

Η πρόσβαση στα καθίσματα της 3ης σειράς του νέου Dacia Jogger είναι κορυφαία, χάρη στο μηχανισμό ανατροπής των καθισμάτων της 2ης σειράς. Ο χώρος για τα κεφάλια των 855 mm και η απόσταση για τα γόνατα των επιβατών των 127 mm στη 3η σειρά είναι ανάμεσα στις καλύτερες τιμές για 7θέσιο όχημα και υπόσχονται άνετη φιλοξενία για δύο ενήλικες.

Το νέο Dacia Jogger διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους άνω των 23 λίτρων, που είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την καμπίνα. Μεταξύ αυτών και το κλειστό ντουλαπάκι του συνοδηγού με χωρητικότητα 7 λίτρα, οι εμπρός και πίσω θήκες στα πάνελ των θυρών με δυνατότητα τοποθέτησης μπουκαλιού του 1 λίτρου, ένας κλειστός χώρος 1,3 λίτρων στην κεντρική κονσόλα και 6 ποτηροθήκες.

Επιπροσθέτως, το νέο Dacia Jogger είναι ιδιαίτερα άνετο. Τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη τόσο στον οδηγό όσο και στους επιβάτες. Για την εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το ύψος της έδρας του καθίσματος (+/- 35mm), το ύψος του τιμονιού (+/- 20 mm) και την απόσταση (+/- 25mm), αλλά και να προσθέσει ένα κεντρικό υποβραχιόνιο με αποθηκευτικό χώρο.

Στην 5θέσια έκδοση, η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 708 λίτρα μέχρι το ύψος των καθισμάτων. Στην 7θέσια έκδοση η χωρητικότητα είναι 160 λίτρα, ή 565 λίτρα με τα καθίσματα της 3ης σειράς αναδιπλωμένα. Χάρη στο ύψος του χώρου φόρτωσης (661mm) και το μεγάλο μήκος του δαπέδου (1,100mm), οι οικογένειες μπορούν εύκολα να χωρέσουν ένα καροτσάκι ή ένα παιδικό ποδήλατο, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τα καθίσματα, διπλώνοντας απλά το ένα από τα καθίσματα της 3ης σειράς.

Μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον εξοπλισμό πεζοπορίας, τα εργαλεία ή τα κατοικίδιά τους αφαιρώντας απλά τα καθίσματα της 3ης σειράς. Για εύκολη και ασφαλή στήριξη κατά τη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων, ο χώρος αποσκευών διαθέτει ελαστικούς ιμάντες και 4 κρίκους πρόσδεσης. Τέλος, το νέο Jogger έχει δυνατότητα ρυμούλκησης 625 κιλών (χωρίς φρένα), ή έως 1.200 κιλών (με φρένα).

Στη 2η σειρά διατίθενται δύο σετ με άγκιστρα ISOFIX για την ασφαλή μεταφορά παιδικών καθισμάτων.

Όσο για τους δύο επιβάτες της 3ης σειράς, ο καθένας έχει ξεχωριστό κάθισμα, υποβραχιόνιο και μεγάλο πίσω σπαστό τζάμι για καλύτερη θέα και φυσικό αερισμό.

Το Media Control είναι ένα πλήρες σύστημα πολυμέσων. Περιλαμβάνει δύο ηχεία, μία βάση στήριξης και σύνδεσης smartphone που ενσωματώνεται απόλυτα στην αισθητική του ταμπλό, bluetooth, θύρα USB, χειριστήρια στο τιμόνι και πληροφορίες ραδιοφώνου που εμφανίζονται μέσω της ψηφιακής οθόνης TFT 3,5 ιντσών του υπολογιστή ταξιδίου στο κέντρο του πίνακα οργάνων.

Το σύστημα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες όταν συνδυάζεται με smartphone και με τη χρήσης της δωρεάν εφαρμογής Dacia Media Control. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS του τηλεφώνου για να προσφέρει πλοήγηση, ενώ προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο ραδιόφωνο, τη μουσική, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα και σε αμέτρητες άλλες λειτουργίες, όπως η φωνητική ενεργοποίηση της κλήσης βοήθειας (Siri ή Android). Για μια ασφαλέστερη οδηγική εμπειρία, ο χειρισμός μπορεί να γίνει είτε από τα χειριστήρια στο τιμόνι, είτε ακριβώς πίσω από αυτό.

Το Media Display περιλαμβάνει τέσσερα ηχεία, μια θύρα USB και μια οθόνη αφής 8 ιντσών τοποθετημένη ψηλά στο ταμπλό, που είναι στραμμένη ελαφρώς προς τον οδηγό για καλύτερη ορατότητα και εργονομία. Το εύκολο και φιλικό στο χρήστη interface ενεργοποιείται μέσω Bluetooth, ενώ το σύστημα είναι συμβατό με Android Auto και Apple CarPlay. Μια ολοκαίνουργια επιλογή που ονομάζεται “Car” δίνει πρόσβαση σε ορισμένες ρυθμίσεις των συστημάτων υποβοήθησης (ADAS).

Τέλος, το Media Nav παρέχει στο νέο Dacia Jogger ενσωματωμένες δυνατότητες πλοήγησης και ασύρματη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi για Apple CarPlay και Android Auto. Το ηχοσύστημα διαθέτει έξι ηχεία και δύο θύρες USB.

Η πλατφόρμα CMF παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο νέο Sandero και αποτελεί βασικό συστατικό της στρατηγικής της Dacia για τα μοντέλα των κατηγοριών B και C. Το νέο Dacia Jogger διαθέτει αμάξωμα που φτάνει τα 4,55 μέτρα, προσφέροντας την ευρυχωρία και την ευελιξία ενός μοντέλου κατηγορίας C.

Κατασκευασμένο πάνω σε μια σύγχρονη πλατφόρμα, το νέο Dacia Jogger επιτυγχάνει τον περιορισμό των κραδασμών χάρη στην εξαιρετικά ανθεκτική και άκαμπτη δομή του. Η δομή του αμαξώματος περιλαμβάνει ενισχύσεις στο μπλοκ του κινητήρα (πλευρικές δοκούς και υποπλαίσιο στο κάτω μέρος) και στο χώρο των επιβατών. Οι αισθητήρες πίεσης στις πόρτες, σε συνδυασμό με το επιταχυνσιόμετρο, παρέχουν έγκαιρη αναγνώριση των πλευρικών συγκρούσεων και επομένως ταχύτερη ενεργοποίηση των πλευρικών και των αερόσακων τύπου κουρτίνας, που προστατεύουν τις περιοχές της κοιλιάς, του στήθους και του κεφαλιού.

Συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης

Ενεργό Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Brake Assist)

Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Warning)

Υποβοήθηση Στάθμευσης (Park Assist)

Υποβοήθηση Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hill Start Assist)

Κινητήρες

Προς το παρόν το νέο Dacia Jogger θα εξοπλίζεται με δύο κινητήρες. Τον καινούριο βενζινοκινητήρα 1.0 TCe 110 και τον 1.0 TCe 100 LPG διπλού καυσίμου (βενζίνης/υγραερίου). Ο TCe 110, ο οποίος συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, είναι ένας 3κύλινδρος turbo κινητήρας 1.0 λίτρου, με άμεσο ψεκασμό και απόδοση 110 ίππων (81kW). Χάρη στο μπλοκ αλουμινίου, ο κινητήρας αυτός επιτυγχάνει μείωση του βάρους του. Με μέγιστη ροπή 200Nm στις 2.900σ.α.λ., είναι, αυτή τη στιγμή, ο πιο ισχυρός κινητήρας στη γκάμα του Dacia Jogger. Ο νέος TCe 110 ενσωματώνει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, αντλία λαδιού μεταβλητής γεωμετρίας και χρήση πολλών υλικών υψηλής απόδοσης, που συνδυάζονται για να αυξήσουν την απόδοση και να μειώσουν την κατανάλωση. Η ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής, το φίλτρο μικροσωματιδίων και το κεντρικό μπεκ καυσίμου συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του CO2.

Ο κινητήρας 1.0 TCe 100 LPG διπλού καυσίμου (βενζίνης/υγραερίου) είναι πρωτοτυπία της Dacia. Η τοποθέτηση αυτών των κινητήρων απευθείας στη γραμμή παραγωγής εγγυάται ασφάλεια και αξιοπιστία. Η διάρκεια της εγγύησης του κατασκευαστή, το κόστος και ο προγραμματισμός συντήρησης και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι πανομοιότυπα με αυτά ενός μοντέλου με συμβατικό κινητήρα βενζίνης (το ρεζερβουάρ υγραερίου βρίσκεται εκεί που συνήθως βρίσκεται η ρεζέρβα).

Η μεικτή κατανάλωση (WLTP) του κινητήρα 1.0 TCe 100 LPG, ξεκινά από τα 7,6λ./100χλμ. (με 118γρ. CO2/χλμ), όταν λειτουργεί με υγραέριο (6,0λ./100χλμ./ 135γρ. CO2/χλμ, όταν καίει βενζίνη), ενώ οι μέσες εκπομπές CO2 για το νέο Dacia Jogger είναι 10% λιγότερες από έναν αντίστοιχο βενζινοκινητήρα. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μοντέλο επιτυγχάνει μέγιστη αυτονομία που φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα, χάρη στα δύο ρεζερβουάρ που διαθέτει: ένα ρεζερβουάρ υγραερίου 40 λίτρων και ένα βενζίνης 50 λίτρων.

Τιμές και διαθεσιμότητα

Το νέο Dacia Jogger είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις 5 και 7 θέσεων, σε τρία επίπεδα εξοπλισμού (Essential, Comfort και Extreme) και έξι χρώματα. Να σημειωθεί ότι παρέχεται 5ετή εγγύηση και 3 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια. Τα πρώτα Jogger αναμένονται τον Αύγουστο και οι τιμές τους για την ελληνική αγορά διαμορφώνονται ως εξής:

1.0 TCe LPG 100 Essential 5θέσιο: 18.880 ευρώ
1.0 TCe LPG 100 Comfort 5θέσιο: 21.280 ευρώ
1.0 TCe LPG 100 Extreme 5θέσιο: 22.580 ευρώ
1.0 TCe LPG 100 Comfort 7θέσιο: 22.280 ευρώ
1.0 TCe LPG 100 Extreme 7θέσιο: 23.780 ευρώ
1.0 TCe 110 Essential 5θέσιο: 19.680 ευρώ
1.0 TCe 110 Comfort 5θέσιο: 22.080 ευρώ
1.0 TCe 110 Extreme 5θέσιο: 23.580 ευρώ
1.0 TCe 110 Comfort 7θέσιο: 23.080 ευρώ
1.0 TCe 110 Extreme 7θέσιο: 24.780 ευρώ

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις